Skip to main content

Τα Λουτρά Θέρμης για την υποδοχή των προσφύγων προτείνει ο Μπουτάρης

Το επόμενο διάστημα η Ομάδα Εργασίας των δήμων θα έχει έτοιμη την πρόταση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη Θεσσαλονίκη.

Τα Λουτρά Θέρμης προτείνει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης για τη στέγαση προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, αν και ξεκαθάρισε ότι η Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί γι' αυτό το σκοπό, εξετάζει ακόμα την ολοκληρωμένη πρόταση για τη φιλοξενεία προσφύγων.

Σήμερα κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα παροχής 20.000 θέσεων υποδοχής για αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες. Δήμοι και φορείς της χώρας καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις για τη φιλοξενεία προσφύγων. Όπως διευκρίνισε, ο υπεύθυνος Προστασίας της Υπατης Αρμοστειας., κ. Πέτρος Μάστακας, πρόκειται για 20.000 θέσεις υποδοχής σε όλη τη χώρα που αφορούν 66.400 άτομα.  

Μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι πρόκειται για «ένα θέμα με πολιτική διάσταση» και πως «αυτή τη στιγμή δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να υποβάλλουν αίτημα στην Ύπατη Αρμοστεία για τη φιλοξενία προσφύγων, όλοι οι δήμοι σαν Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη. Είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε το θέμα βρίσκοντας από κάπου λεφτά, γιατί δεν υπάρχουν ούτε από τον προυπολογισμό του Δήμου ούτε από το κράτος για να καλυφθούν αυτές οι δαπάνες».

Όπως είπε, μια πρόταση είναι τα Λουτρά της Θέρμης, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 150-200 άτομα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα η Ομάδα Εργασίας στο πλαίσιο συνεργασίας δήμων και φορέων, επεξεργάζεται ένα σχέδιο, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου είχε επαναλάβει την πρότασή του για το κτήριο ενός ιδιώτη, στην περιφερειακή οδό και κοντά στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424, το οποίο έχει τις υποδομές και μπορεί να φιλοξενήσει 200 άτομα. Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε και στο θέμα των στρατοπέδων και το κατά πόσο μπορούν να αξιοποιηθούν. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης έκρουσε καμπανάκι κινδύνου σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα και εγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες και οι οποίοι θα αναγκαστούν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας. «Τότε αυτές οι θέσεις που προγραμματίζουμε θα είναι σταγόνα στον ωκεανό» υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης έκανε λόγο για επιβεβλημένη συνεργασία με την κυβέρνηση, ενώ ρώτησε τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας πώς θα συνεργαστεί με τους υπουργούς Μουζάλα και Καμμένο. «Για να υπάρξει ευτυχής κατάληξη στην όποια προσπάθεια, θα πρέπει να  συνεργαστεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με την κυβέρνηση. Τώρα, πώς θα  γίνει αυτό, να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κ.κ. Μουζάλα και  Καμμένου, που έχουν διαφορετικές γραμμές, για τη χρησιμοποίηση χώρων  των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, είναι ένα  ζητούμενο», είπε και επισήμανε, ακόμη, ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα ασφάλειας  και χρήσεων των κτιρίων που θα προταθούν, καθώς «κάθε οικοδομή δεν  είναι κατάλληλη για κατοικία».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο κ. Μάστακας ανέφερε ότι οι 20.000 θέσεις είναι υπό τη μορφή ενοικιαζόμενης στέγης, κουπονιών για ξενοδοχεία και ανάδοχων οικογενειών. Υπάρχουν επίσης και υποστηρικτικές δράσεις όπως σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική στήριξη.  Τα άτομα θα μένουν από 8 εβδομάδες για μετεγκατάσταση και από 3-6 μήνες για αιτούντες άσυλο. Οι θέσεις που θα διατεθούν βάσει του εν λόγω προγράμματος αποτελούν σημαντικό μέρος του προγράμματος μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, και εξασφαλίζουν προσωρινό κατάλυμα στην Ελλάδα για αιτούντες άσυλο που περιμένουν να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν θα καλύψουν το χρονικό διάστημα μέχρι τις 31/12/2017.