Skip to main content

Συμμαχία οικολογικών και πράσινων κομμάτων στην Ελλάδα - Δημιουργούν το «Πράσινο & Μωβ»

Η νέα συμμαχία «στοχεύει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς με την είσοδό της στη Βουλή», όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση

Συμμαχία οικολογικών και πράσινων κομμάτων στην Ελλάδα αναμένεται να επισημοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα τα κόμματα Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας και το οικοφεμινιστικό κίνημα δημιουργούν τη συμμαχία «Πράσινο & Μωβ», που σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, «στοχεύει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς με την είσοδό της στη Βουλή».

«Μετά από διάλογο σε βάθος, τα κόμματα της συμμαχίας έχουν καταλήξει σε κοινές προγραμματικές θέσεις, σε Διακήρυξη και σε ένα οργανωτικό πλαίσιο, που απηχεί τη σύνθεση και τη πολυμορφία της ομάδας Greens-EFA στο ευρωκοινοβούλιο, η οποία διαθέτει 73 ευρωβουλευτές. Ήδη τα συμμετέχοντα σχήματα έχουν επικυρώσει με αποφάσεις των πολιτικών οργάνων τους τις εισηγήσεις των επιτροπών επαφής», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στη διακήρυξή τους παράλληλα τονίζουν πως «τα κόμματα και κινήσεις που υπογράφουμε, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με φιλοδοξία και δέσμευση να είμαστε χρήσιμες και χρήσιμοι στην κοινωνία με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, σχέδιο και όραμα. Είμαστε ενεργοί πολίτες με σημαντική κοινωνική, επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία, αυτόνομοι από σκοπιμότητες και συμφέροντα, υπέρμαχοι των ελευθεριών και των δικαιωμάτων. Φιλοδοξούμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα, τις συνειδήσεις και την πολιτική. Είμαστε αντίθετοι με τις κυρίαρχες πολιτικές και έχουμε εναλλακτικές προτάσεις για ένα κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό μοντέλο που επικεντρώνει στην υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος και των κοινών αγαθών, στην άμεση ανακούφιση του συνόλου της κοινωνίας από τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων με αύξηση του βιοτικού επιπέδου, αλλά και σε ολοκληρωμένες μακροπρόθεσμες διεξόδους για τη φύση και τα ζώα, την κοινωνία, τον πλανήτη, στη βάση της αειφορίας».

Σημειώνεται ότι το «Πράσινο Κίνημα» δεν συμμετέχει στη συμμαχία.