Skip to main content

Στο Βερολίνο την Τετάρτη ο Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα έχει συνομιλίες με τη γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ στις οποίες αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της ονομασίας.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στη γερμανική πρωτεύουσα από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με στρατιωτικές τιμές το μεσημέρι της Τετάρτης. Η κατ΄ ιδίαν συνάντηση προβλέπεται να διαρκέσει μια περίπου ώρα και αμέσως μετά Μέρκελ και Ζάεφ θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών, όπως αναφέρει η καγκελαρία, είναι τα διμερή, οι τρέχουσες ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις αλλά και περιφερειακά ζητήματα. Εντούτοις, με τις συζητήσεις και ζυμώσεις για το θέμα της ονομασίας να βρίσκονται στην παρούσα φάση σε κρίσιμη καμπή, μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν βέβαιο ότι το ζήτημα θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης. Το ίδιο ισχύει και για τις επαφές που θα έχει ο Ζάεφ αμέσως μετά με τον γερμανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταϊνμάγερ.

Η θέση της Γερμανίας

Το Βερολίνο δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επίλυση της διένεξης μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Και αυτό ως επί το πλείστον για λόγους γεωπολιτικής σταθερότητας. Με τη λύση του ζητήματος της ονομασίας της FYROM ανοίγει ουσιαστικά και ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, γεγονός, που όπως εκτιμάται στη γερμανική πρωτεύουσα, θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα όχι μόνον της ίδιας της χώρας, αλλά της νοτιοανατολικής Ευρώπης εν γένει.

Η γερμανική κυβέρνηση συνδέει λοιπόν εμμέσως την επίλυση του ζητήματος με τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και γι΄ αυτό ακριβώς θέλει να υπάρξει λύση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθούν και οι παραινέσεις της Αγκ. Μέρκελ στην επικείμενη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Άλλωστε, απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επισήμανε την Παρασκευή ότι το Βερολίνο στηρίζει τις προσπάθειες του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς και ελπίζει να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν το Βερολίνο έχει εκφράσει μεν την κατανόησή του για τις διαφορετικές θέσεις Αθήνας και Σκοπίων στο ζήτημα, όχι όμως και για το γεγονός ότι μετά από 20 και πλέον χρόνια εκκρεμεί ακόμη η εξεύρεση λύσης.

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle