Skip to main content

DW: H Τουρκία «επενδύει» στην Αλβανία

Τουρκία και Αλβανία αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους, μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Άγκυρα. Έξι νέες διμερείς συμφωνίες

Το κεντρικό μήνυμα από την επίσκεψη Ράμα στην Άγκυρα ήταν ότι η Τουρκία επενδύει στην Αλβανία, τόσο ως εταίρο της στο ΝΑΤΟ, όσο και ως παράγοντα ενίσχυσης της τουρκικής παρουσίας στα Βαλκάνια. Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αλβανό πρωθυπουργό ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η πολύπλευρη, όπως είπε, συνεργασία Τουρκίας και Αλβανίας συνεχίζει να αναπτύσσεται στη βάση μιας «στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

«Ως δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τον διάλογό μας», ανέφερε. «Θέλουμε επίσης να εμβαθύνουμε τη στενή μας συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και στον στρατιωτικό τομέα». Έξι συμφωνίες υπογράφηκαν χθες μεταξύ των δυο χωρών, μεταξύ των οποίων και μια συμφωνία-πλαίσιο για στρατιωτική συνεργασία. «Η συμφωνία αυτή είναι η πιο απτή έκφραση της βούλησης για την εμβάθυνση των σχέσεων» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Διακοινοβουλευτική συνεργασία στα Βαλκάνια

Είναι ενδιαφέρον ότι τα Βαλκάνια βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο κατά τη συνάντηση των προέδρων των Κοινοβουλίων Τουρκίας και Βοσνίας- Ερζεγοβίνης που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. «Δεν υπάρχει καμία διέξοδος και κανένα μέλλον, παρά η συνεργασία και η αλληλεγγύη στα Βαλκάνια», δήλωσε ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος τόνισε ότι ο πόλεμος της Ουκρανίαςθα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, ιδιαίτερα τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

Το σημερινό μεγάλο νέο όμως είναι η πρώτη δοκιμαστική πτήση του τουρκικής κατασκευής μαχητικού αεροσκάφους KAAN. Οι τούρκοι στρατιωτικοί θεωρούν ότι με το ΚΑΑΝ η τουρκική πολεμική αεροπορία θα υπερισχύσει στην περιοχή, αφού κάποια χαρακτηριστικά του, λένε, είναι ανώτερα και από τα αμερικανικά F35.

Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

Πηγή: Deutsche Welle