Skip to main content

Αυστηρές τιμωρίες για τα τραπεζοκαθίσματα προτείνει ο Αγγελόπουλος

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη Τόλης Αγγελόπουλος κάνει λόγο για αποσπαματική αντιμετώπιση του προβλήματος από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του δήμου.

Στη σκιά της «έξωσης» του Τόλη Αγγελόπουλου και με φόντο την κριτική ακόμα και από το εσωτερικό της πλειοψηφούσας παράταξης, θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων και γενικότερα η κατάληψη του δημόσιου χώρου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να παρουσιαστεί η ειδική πρόταση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Τόλη Αγγελόπουλου για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.

Η διοίκηση του δήμου αναμένεται να δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης για το θέμα, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ασκήσει κριτική στη διοίκηση για την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη. Για το θέμα κριτική έχει ασκήσει επανειλημμένως και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος έχει κάνει λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση καταπάτησης του δημόσιου χώρου». Αίσθηση είχε προκαλέσει στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και η αντίδραση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για τη δημοτική αστυνομία Λευτέρη Κιοσέογλου για τη μείωση των προστίμων σε καταστήματα που έχουν παραβάσεις από τις δύο Επιτροπές Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.  

Το πρόβλημα με την καταπάτηση του δημόσιου χώρου αναγνωρίζει πάντως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έχει προτείνει πρόσφατα τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για την επίλυση συνολικά του ζητήματος.

Καμπανάκι για τα τραπεζοκαθίσματα από τον Συμπαραστάτη του Δημότη  

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Τόλης Αγγελόπουλος, ο οποίος έχει δεχθεί καταγγελίες, θα παρουσιάσει την ειδική πρότασή του με θέμα την κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Η πρόταση έχει ήδη παραδοθεί στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη καθώς και στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Αγγελόπουλος αρχικά υπογραμμίζει στην έκθεσή του ότι το ζήτημα της αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κυρίως από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.  Επίσης, κάνει λόγο για «αποσπασματική αντιμετώπιση» η οποία «δεν επιλύει το πρόβλημα». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα της μείωσης των προστίμων από τις δύο επιτροπές επίλυσης φορολογικών υποθέσεων του δήμου.

Στην πρόταση ο κ. Αγγελόπουλος προτείνει να τιμωρούνται με ανάκληση της άδειας λειτουργίας των καταστημάτων τους οι επιχειρηματίες, οι οποίοι επιμένουν να αναπτύσσουν παρανόμως τραπεζοκαθίσματα. Παράλληλα ζητά να κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για ανάκληση αδειών χρήσης κοινόχρηστου χώρου όταν διαπιστώνεται ότι οι επιχειρηματίες παραπλάνησαν τις υπηρεσίες καθώς και αυστηροποίηση των κυρώσεων σε βάρος των ιδιοκτητών καταστημάτων που εμφανίζονται ασύδοτοι. Καλεί τον κ. Μπουτάρη να κάνει σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και με τον αστυνομικό διευθυντή, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός.

Αναλυτικά οι προτάσεις του Συμπαραστάτη του Δημότη:

1. Δεν αποτελεί λύση η αυστηροποίηση στη χορήγηση των αδειών χρήσης  κοινόχρηστου χώρου ή οι υπερβολικοί περιορισμοί στα τετραγωνικά που δικαιούται κάθε κατάστημα. Απαιτείται αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων η οποία λειτουργεί κατασταλτικά αλλά και προληπτικά. Επιπλέον, η επιβολή προστίμων από μόνη της δεν εξυπηρετεί τον επιδιωκόμενο σκοπό της απρόσκοπτης και ανεμπόδιστης χρήσης των κοινόχρηστων χώρων από όλους. Η κύρωση της αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων δεν μπορεί να είναι εισπρακτικού χαρακτήρα. Πολλές επιχειρήσεις φαίνεται να προτιμούν να πληρώνουν τα πρόστιμα παρά να συμμορφώνονται με την κανονιστική απόφαση του δήμου. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες προβαίνουν σε ελέγχους και επιβάλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Δεν εφαρμόζουν όμως συστηματικά, δηλαδή κατά τρόπο διαρκή και μόνιμο την διάταξη που προβλέπει αφαίρεση των τραπεζοκαθισμάτων των υπότροπων επιχειρήσεων, στις οποίες έχουν ήδη επιβληθεί ήδη δύο πρόστιμα εντός του έτους. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα, προσφεύγουν κατά της πράξης ενώπιον της επιτροπής επίλυσης φορολογικών υποθέσεων του δήμου και πετυχαίνουν σημαντικές μειώσεις, επικαλούμενες την οικονομική δυσπραγία ή άλλους λόγους, με αποτέλεσμα να αναιρείται η αποτελεσματικότητα της κύρωσης. Η μείωση των προστίμων είναι νόμιμη εφόσον υφίσταται ειδικοί λόγοι και αφού προηγουμένως έχει γίνει στην αιτιολογία της απόφασης μείωσης του προστίμου, στάθμιση ανάμεσα στην ανάγκη προστασίας από την αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου και στους ειδικούς λόγους που επικαλείται ο παραβάτης.

2. Ο Συμπαραστάτης εκτιμά ότι η ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να βελτιωθεί άμεσα και να προβλεφθεί ως κύρωση για την καθ΄ υποτροπή αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Υπότροπος θεωρείται εκείνος που παρά την επιβολή δύο τουλάχιστον προστίμων εντός του ίδιου έτους εξακολουθεί την αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστων. Είναι απαραίτητη η αναφορά του δήμου προς το αρμόδιο υπουργείο στην οποία θα επισημαίνονται τα προβλήματα.

3. Αυστηρή εφαρμογή της δυνατότητας που παρέχει ο νόμος για αφαίρεση των τραπεζοκαθισμάτων της υπότροπης επιχείρησης. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του δήμου οφείλουν να ελέγχουν εκ νέου τα υπότροπα καταστήματα (εκείνα που έχει επιβληθεί δύο φορές πρόστιμο εντός του έτους) και να αφαιρούν τα τραπεζοκαθίσματα που καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο. Το μέγεθος του προβλήματος σε ορισμένα ιδίως σημεία του κέντρου είναι τέτοιο που επιβάλει την άμεση επίλυση όλων των τεχνικών δυσχερειών για την εφαρμογή του νόμου, όπως η πιθανή έλλειψη τεχνικών μέσων ή χώρων αποθήκευσης. Η εφαρμογή του μέτρου της αφαίρεσης των τραπεζοκαθισμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο που εξασφαλίζει την διαφάνεια και την ισονομία. Εφόσον δεν είναι δυνατή η άμεση εφαρμογή σε όλες τις ελεγχόμενες υπότροπες, η επιλογή των επιχειρήσεων των οποίων θα αφαιρούνται τραπεζοκαθίσματα πρέπει να μην είναι αυθαίρετη αλλά να προκύπτει μέσα από ένα μητρώο υπότροπων επιχειρήσεων. Βαρύτητα και προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε πλατείες, στο ιστορικό κέντρο της πόλης και σε οδούς αυξημένης κίνησης πεζών.

4.  Άμεσος συντονισμός των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης όταν διαπιστώνουν υπέρβαση του αριθμού των καθισμάτων κατά τον έλεγχο των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) ενημερώνουν με σχετικό έγγραφο τους την υγειονομική υπηρεσία για τις δικές της ενέργειες. Δεν υπάρχει όμως ο αναγκαίος συντονισμός για την παρακολούθηση της πορείας της κάθε περίπτωσης, ούτε ο επανέλεγχος, ώστε να εφαρμοστεί όπου απαιτείται η υποχρεωτική ανάκληση της άδειας λειτουργίας ΚΥΕ. Ομοίως δεν υπάρχει συντονισμός με την ελληνική αστυνομία για την γνωμοδότηση της πριν την χορήγηση αδειών χρήσης κοινόχρηστου χώρου ή μετά την χορήγηση της άδειας στις περιπτώσεις που ενδέχεται να υφίσταται ζήτημα ασφάλειας πεζών ή οχημάτων όπως ορίζει ο νόμος. Ο Συμπαραστάτης προτείνει να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ δημάρχου Θεσσαλονίκης, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και αστυνομικού διευθυντή για τον συντονισμό των υπηρεσιών για την προστασία του κοινόχρηστου χώρου.

5. Άμεση ανάκληση των αδειών λειτουργίας ΚΥΕ από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στις περιπτώσεις διαπιστωμένων πολεοδομικών παραβάσεων ή υπέρβασης των όρων της άδειας κατόπιν εγγράφου της υγειονομικής υπηρεσίας ή κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης της αστυνομίας

6. Ανάκληση αδειών χρήσης κοινόχρηστου χώρου που εκδόθηκαν με παραπλάνηση της υπηρεσίας κατά το στάδιο υποβολής του φακέλου για την αδειοδότηση, χωρίς την προηγούμενη κρίση άλλης διοικητικής ή δικαστικής Αρχής κατ΄ εφαρμογή της ανάλογης διαδικασίας που ακολουθήθηκε μετά την διαμεσολάβηση του Συμπαραστάτη, με βάση την οποία ανακλήθηκε άδεια ΚΥΕ από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης με την ανωτέρω αιτιολογία.