Skip to main content

Σταθάκης: Παράταση 18 μηνών για τα επενδυτικά σχέδια

Παράταση μέχρι τα μέσα του 2017, θα δοθεί στα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011.

Παράταση 18 μηνών, μέχρι δηλαδή τα μέσα του 2017, θα δοθεί στα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, τον 3299/2004 και τον 3908/2011 και που έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 50%.

Το παραπάνω ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταθάκης σε αυτή τη ρύθμιση, της παράτασης των 18 μηνών δηλαδή, θα ενταχθούν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει αίτημα, έχουν ολοκληρώσει ή εντός εξαμήνου θα κάνουν αίτημα για ολοκλήρωση του 50% του έργου. Όλες οι άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα κάνουν αίτημα ή δεν έχουν κάνει αίτημα, θα απενταχθούν από τους αναπτυξιακούς νόμους αυτομάτως τον Ιούνιο του 2016, αυτές δηλαδή οι οποίες δεν έχουν ή δεν μπορούν να φτάσουν στο 50% της επένδυσης μέχρι τα μέσα του 2016.

Στις προθέσεις του υπουργείου περιλαμβάνεται η χορήγηση “δεύτερης ευκαιρίας”. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, εάν για οποιοδήποτε λόγο το αρχικό επενδυτικό σχέδιο -το οποίο μπορεί να έχει γίνει σε μια περίοδο πριν από την κρίση ή στη διάρκεια της κρίσης- αντιμετώπιζε τις δυσκολίες κ.λπ. και δεν θέλουν οι επενδυτές να το αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω, δηλαδή να φτιάξουν ένα μικρότερο, πιο ευέλικτο επενδυτικό σχέδιο, το υπουργείο θα διαμορφώσει όλες τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να υποβάλουν το νέο επενδυτικό τους σχέδιο πιο ευέλικτο, πιο μικρό, πιο συμβατό με τις δυνατότητες που έχουν, ώστε πάλι εντός αυτών των προθεσμιών να μπορέσουν να προχωρήσουν στην επένδυση αυτή.

Ακόμη το υπουργείο θα αναλάβει δύο επιπλέον πρωτοβουλίες: πρώτον, για τις επενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί και οι οποίες για διάφορους λόγους έχουν βαλτώσει, θα προωθήσει όσο το δυνατό γρηγορότερα την αξιολόγηση, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν και πιθανόν ένα κανονιστικό πλαίσιο, με το οποίο να είναι δυνατόν -ανάλογα με τι παρέκκλιση έχουν κάνει από το αρχικό τους επενδυτικό σχέδιο, η οποία εμποδίζει την καταβολή των επενδυμένων χρημάτων τους- να έχουμε όχι μόνο το 10% της απόκλισης, αλλά μια κατηγοριοποίηση με την οποία θα πάρουν λιγότερα χρήματα λόγω παρεκκλίσεων που έχουν κάνει. Μέσα από κάποιους κανόνες θα μπορέσουν να πάρουν το μεγαλύτερο δυνατό ποσό, μετά από μια γρήγορη συμφωνία.

Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στους ογδόντα εξωτερικούς συνεργάτες που ήδη χρησιμοποιεί το υπουργείο  θα προστεθούν άλλοι διακόσιοι, οι οποίοι θα περάσουν γρήγορη εκπαίδευση και θα επιταχύνουν τον ρυθμό αξιολόγησης, ολοκλήρωσης και λειτουργίας αυτού του νόμου.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των πληρωμών των επενδυτικών σχεδίων, ο υπουργός εμφανίστηκε φανερά προβληματισμένος. Όπως δήλωσε αυτή τη στιγμή καλύπτεται το 50% των οφειλών. Αυτός είναι ο ρυθμός απορρόφησης των ολοκληρωμένων επενδύσεων. Θα δοθούν 48 εκατομμύρια έναντι 91 υποχρεώσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ όσες είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ έχουν πλήρη απορρόφηση.

Βασικό πρόβλημα των δύο αναπτυξιακών νόμων είναι ο τεράστιος αριθμός συσσωρευμένων επενδυτικών σχεδίων -ανέρχονται σε περίπου 6.300- και οι πολλές συμβασιοποιημένες οφειλές, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που ο επενδυτής έχει εκχωρήσει την απόφαση υπαγωγής στην τράπεζα ως ενέχυρο έναντι δανείου. Αυτό το ποσό ανέρχεται σε 523 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή. Τα λεφτά, βεβαίως, που υπάρχουν είναι πολύ λιγότερα: το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο υπάρχουν συνολικές ανάγκες περίπου 140 εκατομμυρίων με διαθεσιμότητα χαμηλότερη αυτή τη στιγμή για το 2015, και το ΕΣΠΑ που είναι 1 δισεκατομμύριο, από το οποίο έχουν απορροφηθεί 765 εκατομμύρια και μένουν ακόμα 240 εκατομμύρια γι’ αυτό το σκοπό.