Skip to main content

Spiegel: Νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές στριμώχνουν την κυβέρνηση

«Η ονομαστική εορτή ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων πολιτικών αποδείχθηκε μοιραία για έντεκα ανθρώπους με επιρροή στη χώρα», γράφει το Spiegel, αναφέροντας πως «νέες αποκαλύψεις στριμώχνουν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία οφείλει να δώσει τώρα εξηγήσεις». Σε εκτενές ρεπορτάζ, το οποίο συνυπογράφουν τέσσερις δημοσιογράφοι του περιοδικού, αναλύει έγγραφα σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα, τα οποία εξασφάλισε η ελληνική ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα "Reporters United" και τα προώθησε στο Spiegel και διεθνείς εταίρους του από τον ερευνητικό οργανισμό European Investigative Collaborations (EIC). Το περιοδικό γράφει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για την «επόμενη ανατροπή στο "ελληνικό Watergate", ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα κατασκοπείας στην Ευρώπη. Στη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ασκείται έτσι όλο και μεγαλύτερη πίεση».

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει: «Ο ισχυρός πολιτικός, του οποίου η ονομαστική εορτή βρίσκεται τώρα στο προσκήνιο, δεν είναι άλλος από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη. (...) Στις 25 Ιανουαρίου 2021, ο Δημητριάδης έλαβε πολλά μηνύματα με ευχές για την ονομαστική του εορτή. Μία ημέρα αργότερα, έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων ο τότε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, η εισαγγελέας που ήταν αρμόδια για την ΕΥΠ και ένας πρώην επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, έλαβαν μήνυμα από τον αριθμό τηλεφώνου του ανιψιού του πρωθυπουργού. Στο μήνυμα ήταν συνημμένη μια ψηφιακή ευχαριστήρια κάρτα. Εκείνοι που έκαναν κλικ στον σύνδεσμο, έχασαν τον έλεγχο του τηλεφώνου τους».

update: Σε επιστολή που έλαβε η Voria.gr από τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη αναφέρονται τα εξής: «Από τις αρχές του μήνα κυκλοφορεί η ψευδής είδηση ότι δήθεν απέστειλα από το κινητό μου τηλέφωνο σε 11 πρόσωπα – στόχους, μηνύματα παγίδευσής τους με λογισμικό παρακολούθησης. Αρχικά διαδόθηκε η είδηση περί «πολιτικού προσώπου» και στη συνέχεια αναπαρήχθησαν, πολλάκις με τρόπο παραπλανητικό, τα σχετικά ρεπορτάζ...

Σε πολλές περιπτώσεις αναπαραγωγής του ρεπορτάζ του Spiegel παρουσιάστηκα κυρίως ως "φέρων το βάρος απάντησης στις κατηγορίες". Δεν τονίστηκε, όπως θα έπρεπε, το γεγονός ότι και το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι αποστολέας των μηνυμάτων ήταν κάποιος τρίτος, ο οποίος απλώς χρησιμοποίησε τον δικό μου αριθμό προκειμένου να εξαπατήσει τους αποδέκτες των μολυσμένων μηνυμάτων του.

Περαιτέρω, παραπλανητικώς συσκοτίστηκε το γεγονός ότι καμία κατηγορία δεν μου έχει αποδοθεί από την ελληνική δικαιοσύνη που ερευνά την υπόθεση. Επειδή ουδέποτε απεστάλησαν από εμένα τέτοια μηνύματα... Η ίδια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει διαπιστώσει ότι σε τέτοια μηνύματα τα στοιχεία του αποστολέα υπήρξαν τροποποιημένα και ότι δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό αποστολέα, προκειμένου να παραπλανάται ο παραλήπτης τους για να ενεργοποιεί τον περιεχόμενο σύνδεσμο ιστοσελίδας και με τον τρόπο αυτό να εγκαθίσταται το κατασκοπευτικό λογισμικό».

92 οι στόχοι του παράνομου λογισμικού

Στο μεταξύ η ελληνική Αρχή Διασφάλισης Απορρήτων Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έχει εντοπίσει 92 στόχους του παράνομου λογισμικού, παρατηρεί το Spiegel: «Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν ορισμένους από αυτούς μέσω παραδοσιακής τηλεφωνικής παρακολούθησης, γεγονός που αναπόφευκτα οδήγησε στο ερώτημα, κατά πόσο το κράτος χρησιμοποίησε το Predator και εναντίον των ίδιων των πολιτών του, πολιτικών και επικριτών της κυβέρνησης». Ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν μπορεί να αρνηθεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική μυστική υπηρεσία», σημειώνει χαρακτηριστικά, καθώς ο ίδιος έθεσε την ΕΥΠ υπό την ευθύνη του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το καλοκαίρι του 2019.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει πως καμία υπηρεσία του ελληνικού κράτους δεν έκανε χρήση του Predator, γράφει το περιοδικό - ο Δημητριάδης αρνείται επίσης τις κατηγορίες. Ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel, «οι νέες αποκαλύψεις αναγκάζουν τώρα θείο και ανιψιό να δώσουν εξηγήσεις».

Σχετικά με την «αναβάθμιση» της υπόθεσης και τη διαβίβαση της έρευνας στον Άρειο Πάγο, οι συντάκτες είναι μάλλον απαισιόδοξοι για την έκβαση της υπόθεσης: «Η απόφαση αυτή κατέστρεψε και την τελευταία ελπίδα για μία ανεξάρτητη διερεύνηση της υπόθεσης κατασκοπείας. Και αυτό διότι ο ανώτατος εισαγγελέας της Ελλάδας διορίζεται απευθείας από την κυβέρνηση. Θεωρείται ένας θεσμός πιστός στην κυβέρνηση», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ελαιόλαδο: Ο «πράσινος χρυσός»

«Θα μετατραπεί το ελαιόλαδο σε προϊόν πολυτελείας;», διερωτάται στον τίτλο της η Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στην αύξηση των τιμών του ελαιόλαδου σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. «Οι ελαιοπαραγωγοί της Ευρώπης ανησυχούν για τις σοδειές τους. Ο "πράσινος χρυσός" γίνεται όλο και πιο σπάνιος ενώ οι τιμές αυξάνονται δραματικά. Άσχημα τα νέα για τους καταναλωτές που πλήττονται από τον πληθωρισμό  και καλά νέα για τις επιχειρήσεις νοθευμένων προϊόντων», παρατηρεί.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, στην Ελλάδα «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πιθανότατα ούτε οι μισοί παραγωγοί δεν θα έχουν καλή σοδειά φέτος. Αντί για 300.000 τόνους, θα είναι πιθανώς μόνο 120.000 τόνοι». Σύμφωνα με την SZ, αφενός οι βροχές κατά την περίοδο της ανθοφορίας και αφετέρου το υγρό καλοκαίρι, ήταν οι λόγοι που επηρέασαν την ανάπτυξη των ελιών: «Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα - η κρίση πλήττει τους πάντες, ενώ στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται σταθεροποίηση των τιμών. Τουναντίον».

Πηγή: Deutsche Welle