Skip to main content

Σουρωτή: Ο Συνεταιρισμός θέλει συνεργασία με τους μεγάλους μετόχους

Γέφυρες συνεργασίας με τον Ιβάν Σαββίδη και την Coca Cola, θέλει να κτίσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σουρωτής. Τι θα προτείνει στους μεγαλομετόχους.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σουρωτής, θέλει τη συνεργασία με τους δύο μεγάλους νέους μετόχους της Σουρωτή Α.Ε., παρά το γεγονός ότι ούτε ο όμιλος Σαββίδη, αλλά ούτε και η Coca Cola HBC έδειξαν ενδιαφέρον για το μετοχικό πακέτο της Σουρωτής Α.Ε. που οι συνεταιριστές είχαν αποφασίσει να πωλήσουν, με αποτέλεσμα η σχετική διαδικασία να κηρυχθεί άγονη.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, διοίκηση και μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σουρωτής, θα συμμετάσχουν στην έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων που καλεί η εταιρεία, για τις 21 Δεκεμβρίου(στις 5μ.μ., στο Polis), στην οποία και θα δηλώσουν ότι σκοπό έχουν, σαν κάτοχοι μετοχικού πακέτου  702.472 τίτλων (το 4,5%) της Σουρωτής, να συνεργαστούν με την νέα διοίκηση της εταιρείας.

Για τον Συνεταιρισμό, που είχε θέσει ως τιμή εκκίνησης για την πώληση των μετοχών του, τα 1,20 ευρώ/τεμάχιο, η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος ήταν οπωσδήποτε μία αρνητική εξέλιξη αφού ήλπιζε στην άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών του projects. Εν τούτοις, η απουσία ενδιαφέροντος δεν εξέπληξε όσους γνώριζαν ότι οι νέοι μεγάλοι μέτοχοι, είχαν αγοράσει με 1 ευρώ/τεμάχιο η Coca Cola και με 1,05 ο Iβαν Σαββίδης, ποσοστά κοντά στο 20% και 43% αντίστοιχα, του συνόλου των μετοχών της επιχείρησης. Με μια κουβέντα, ο Συνεταιρισμός πουλούσε αργά και πουλούσε ακριβά, αυτή είναι η γενικότερη εκτίμηση όσων γνωρίζουν τις εξελίξεις στην εταιρεία.

Όμως, οι συνεταιριστές θεωρούν ότι παραμένοντας ως μέτοχοι στη Σουρωτή, έχουν περιθώρια να διαπραγματευτούν για να εξασφαλίσουν κάποια οφέλη καθώς οι θεσμικοί (ΑΣΣ, Δήμος Θέρμης, Περιφέρεια Κ.Μ., τοπικός Αθλητικός Σύλλογος), με τα σημερινά δεδομένα, ελέγχουν συνολικά περί το 26%-27% του μετοχικού κεφαλαίου. Αν λοιπόν οι δύο "μεγάλοι" θέλουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας- όπως έχει ζητήσει η πλευρά Σαββίδη- τότε το ποσοστό που κατέχουν δεν φτάνει στο 67% που απαιτείται, οπότε θα πρέπει να "τα βρούνε", με κάποιον από τους θεσμικούς.

Οι Συνεταιριστές λοιπόν, σε αυτή τη συλλογιστική, θα πούνε πιθανότατα ότι είναι κατ' αρχήν ανοικτοί σε συνεργασίες, εάν και εφόσον και ο Συνεταιρισμός εξασφαλίσει κάποια ανταλλάγματα.

Άλλωστε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.gr, τονίζουν ότι θα μπορούσαν να συμβάλλουν στα σχέδια επέκτασης των υποδομών της εταιρείας, καθώς στην ιδιοκτησία του Συνεταιρισμού βρίσκεται έκταση 11 στρεμμάτων, παρακείμενη σε αυτή που είχε ο Α.Σ.Σ παλαιότερα παραχωρήσει και στην οποία κατασκευάστηκαν οι αποθήκες της Σουρωτής.

Σε αυτή τη φάση λοιπόν, οι θεσμικοί μέτοχοι, προφανώς θα προσπαθήσουν να έρθουν σε συνεννόηση τόσο με τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, όσο και με την Coca Cola, αφού θα είναι πολύ δύσκολο για αυτούς, αν όχι αδύνατο, να διαθέσουν κεφάλαια για να συμμετάσχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν αμείωτα τα μερίδιά τους.

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα και κρίσιμα για τη μελλοντική πορεία της Σουρωτής Α.Ε., θα συζητηθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση της 21ης Δεκεμβρίου που συγκαλείται με τα εξής θέματα: Εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας. Παρουσίαση αναλυτικού προϋπολογισμού της εταιρίας «Σουρωτή Α.Ε.» με έμφαση στο marketing, στις εξαγωγές και στην αύξηση πωλήσεων. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.