Skip to main content

Σήμερα η πρόταση δυσπιστίας από ΠΑΣΟΚ για τα Τέμπη - Όλη η διαδικασία

ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ στηρίζουν την πρόταση Ανδρουλάκη υπό όρους -

Σήμερα, Τρίτη 26 Μαρτίου, κατατίθεται, όπως όλα δείχνουν, από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, για την τραγωδία των Τεμπών, με αφορμή και το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής, με τίτλο «Μονταζιέρα στα Τέμπη».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που προανήγγειλε την κατάθεση της πρότασης την Κυριακή 24 Μαρτίου, απηύθυνε πρόσκληση «στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου» να την στηρίξουν, βρίσκοντας ανταπόκριση.

ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ υπό όρους, στηρίζουν την πρόταση, όπως έχουν αναφέρει σε ανακοινώσεις τους. Το Μέγαρο Μαξίμου δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη είπε ότι είναι «καλοδεχούμενη», με το σκεπτικό πως «είναι η καλύτερη ευκαιρία να διαπιστώσουν οι Έλληνες ποιοι συντάσσονται με την ομαλότητα, τη σταθερότητα και τη συνέχεια και ποιοι θέλουν να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας προς την πρόοδο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να μετατρέψει τη διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ωστόσο είναι κάτι που δεν επιβεβαιώνεται ακόμη.

Τι προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

Στο άρθρο 84 του Συντάγματος αναφέρεται ρητά πως η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται μόνο εάν έχει συγκεντρώσει τις υπογραφές του 1 / 6 του όλου αριθμού των βουλευτών (50 υπογραφές) και περιγράφει με σαφήνεια τα θέματα για τα οποία οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν επί της άρσης της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ήδη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνολικά 67 βουλευτές και αν προσταθούν και των άλλων κομμάτων, ο αριθμός συγκεντρώνεται και με το παραπάνω.

H συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η πρόταση μομφής ξεκινά με την ομιλία, τουλάχιστον, δύο βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν ενώ συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

H ψηφοφορία διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές.

Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.