Skip to main content

Σχοινάς: Για πρώτη φορά ο ευρωπαϊκός-μεσογειακός νότος ηγείται των προσπαθειών

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο των μεσογειακών χωρών της Ευρώπης

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς συναντήθηκε στη Ρώμη με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι και θα πάρει μέρος σε εκδήλωση με θέμα «Νέα στρατηγική για την Μεσόγειο» μαζί με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο των μεσογειακών χωρών της Ευρώπης και υπογράμμισε:

«Στην φάση αυτή, για πρώτη φορά, ο ευρωπαϊκός, μεσογειακός νότος δεν ακολουθεί, αλλά ηγείται των όλων προσπαθειών, με μια αναγέννηση. Πρόκειται για μια μοναδική πολιτική ευκαιρία, όχι μόνον για τον Νότο, αλλά για όλη την Ένωση. Η Ρώμη, η Αθήνα και η Μαδρίτη, παρά την εκλογική διαδικασία στην Ισπανία, είναι μέρος της αναγέννησης αυτής».

«Σε ό,τι αφορά όλες τις ανθρωποκεντρικές πολιτικές αρμοδιότητάς μου -από την παιδεία, τον πολιτισμό, μέχρι την μετανάστευση- η Ιταλία είχε ιδιαίτερα σημαντικό ρολό . Την ευχαριστώ και ζητώ να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια, κυρίως για το μεταναστευτικό», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό, υπογράμμισε:

«Η διαφαινόμενη λύση για το Σύμφωνο Μετανάστευσης, αντικατοπτρίζει την ανάγκη για συνολική διευθέτηση, η οποία θα καλύπτει τις τρεις πιο σημαντικές πλευρές του, που είναι οι εξωτερικές σχέσεις, η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και η αλληλεγγύη. H Αθήνα αλλά και η Ρώμη είναι αγκιστρωμένες σε αυτή την λογική και είμαι πεπεισμένος ότι το νέο σύστημα, αυτό που προσεγγίζουμε τώρα, ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες τους. Σήμερα ευχαρίστησα την Τζόρτζια Μελόνι, διότι έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στο να φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε. Και τώρα που μας μένει αυτό το τελευταίο, μικρό κομμάτι, δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλλω για την συνεχιζόμενη στήριξη της Ιταλίας, στην συνολική διευθέτηση».

Σε ό,τι αφορά το καθοριστικό στοιχείο της αλληλεγγύης, ο κύριος Σχοινάς πρόσθεσε: «Στην συμφωνία που προσεγγίζουμε, έχουμε ένα σπίτι με τρεις ορόφους. Ο πρώτος είναι οι εξωτερικές σχέσεις, ο δεύτερος η διαχείριση των συνόρων, ο τρίτος η αλληλεγγύη. Δεν υπάρχει πύλη εξόδου από τον όροφο της αλληλεγγύης, καθένας πρέπει να προσφέρει την συμβολή του. Θα έχουμε, λοιπόν, μια διαρκή, ουσιαστική αλληλεγγύη, με το μείγμα -ακριβώς- που χρειαζόμαστε».

Μιλώντας, τέλος, για την αυριανή του συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι αντικείμενο της συζήτησης θα είναι οι νόμιμες διαδρομές προς την Ευρώπη και ένα είδος οργανωμένης κινητικότητας από τρίτες χώρες. «Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πολιτικός μου μέντορας, έλεγε ότι "πρέπει να ανοίξουμε μια πόρτα, για να σταματήσουν, οι άνθρωποι, να πηδούν από το παράθυρο". Τον Οκτώβριο θα παρουσιάσω ένα πακέτo προτάσεων, με διαφορετικά σημεία για τις νόμιμες διαδρομές, μεταξύ των οποίων θα είναι οι λεγόμενες "δεξαμενές ταλέντων", η αναγνώριση της επαγγελματικής κατάρτισης και η παροχή, σε φοιτητές, της δυνατότητας μετάβασης σε χώρες της Ένωσης», ολοκλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.