Skip to main content

Το case study της προσέγγισης του δήμου Αριστοτέλη σε τουριστικές αγορές της Μεσογείου

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας τετραετούς καμπάνιας για την προσέγγιση τουριστικών αγορών με συγκεκριμένη στόχευση

Ευρηματικά και ανατρεπτικά concept οδήγησαν τον δήμο Αριστοτέλη στο να δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο στις τουριστικές αγορές της Μεσογείου, ανοίγοντας ένα νέο παράθυρο εισροών επισκεπτών.

Σύμφωνα με τον δήμο της βορειοανατολικής Χαλκιδικής πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας τετραετούς καμπάνιας για την προσέγγιση τουριστικών αγορών με συγκεκριμένη στόχευση ώστε να επιτευχθεί το άνοιγμα πολλών εξ' αυτών.

«Τολμήσαμε» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στυλιανός Βαλιάνος «να προσεγγίσουμε μέσα από ευρηματικά concepts ό,τι μέχρι σήμερα θεωρούνταν ανταγωνιστικό και απαγορευμένο. Αποδείξαμε ότι οι αυτοδιοικητικές δικτυώσεις λειτουργούν επιδραστικά στις τουριστικές κοινωνίες όταν παραμένουν ενεργοποιημένες και εμπλουτίζονται με δράσεις, ενώ στο υγιές επιχειρείν η λέξη «ανταγωνισμός» λειτουργεί προσθετικά στην καιτονομία και στη δύναμη των πρωτοβουλιών».   

Το πρόγραμμα και ο τρόπος σύνδεσής του με δεκάδες τουριστικούς πυλώνες  σχεδιάσθηκε και υλοποιείται από τη Σύμβουλο Τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη, Μαρία Πάππα. Ειδικός Συνεργάτης σε θέματα Erasmus+ της Ε.Ε. για τη στήριξη της εκπαίδευσης είναι ο Άρης Παράσχου.

Ακολουθεί ο τρόπος δράσεων που πραγματοποίησε ο δήμος Αριστοτέλη ανά περιοχή:

Σικελία

Με αρχικούς πόλεις – στόχους το Παλέρμο και τη Μεσσήνα ο Δήμος δικτυώθηκε θεματικά με αυτές, έχοντας ως κοινούς άξονες δραστηριότητας το σχολικό τουρισμό και τον πολιτισμό. Μέσα από απόλυτα τεχνοκρατικές διαδικασίες πέτυχε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την προσέλκυση μαθητικού τουρισμού από σικελικές περιοχές της Μεγάλης Ελλάδας, προτείνοντας σε αυτές το πρόγραμμα με τίτλο «Μικροί Αριστοτελικοί Περιπατητές», που μεταξύ άλλων εστιάζει στη σχέση του Αριστοτέλη με το φιλόσοφο Δικαίαρχο το Μεσσήνιο – τον αριστότερο μαθητή του Έλληνα φιλόσοφου.

Κορσική

Η δικτύωση του Δήμου Αριστοτέλη με το Ajaccio μέσα από ένα εξωστρεφές πρόγραμμα ανταλλαγών μαθητών και σπουδαστών φέρνει το Δήμο Αριστοτέλη για πρώτη φορά σε επαφή με μία μεσογειακή γαλλική μεγαλούπολη και ένα μεγάλο μεσογειακό νησί, το βιοτικό, μορφωτικό, εισοδηματικό και κοινωνικό επίπεδο του οποίου είναι πολύ υψηλό σε σχέση με αυτό της υπόλοιπης Μεσογείου. Το Μάιο του 2025 το πρώτο κορσικανικό σχολείο ακολουθεί τα βήματα του Αριστοτέλη μέσα από το πρόγραμμα με τίτλο «γνωρίζω τη Μεσόγειο, γνωρίζω τη θαλάσσια γειτονιά μου».

Μάλτα

Σε 1,5 μόλις χρόνο από την πρώτη προσέγγιση του Δήμου Αριστοτέλη στη μικρή μεσογειακή χώρα, η Ανατολική Χαλκιδική ξεκίνησε να μετρά μεμονωμένους Μαλτέζους επισκέπτες και δη επαναλαμβανόμενους. Τον Ιούνιο του 2024 η περιοχή υποδέχεται οργανωμένες ομάδες Μαλτέζων επισκεπτών, που προσεγγίζουν κυρίως την προ του Άθω περιοχή, προκειμένου να καταδυθούν, να επισκεφθούν μυδοκαλλιέργειες ή να γευματίσουν στα καρνάγια της Ιερισσού.
 
Λίβανος

Παρά την εύθραυστη οικονομική κατάσταση της χώρας, οι Λιβανέζοι ταξιδεύουν στην Ελλάδα με τον ίδιο επαναλαμβανόμενο ρυθμό, αποτελώντας την πρώτη μεσογειακή αγορά προσκυνηματικών και πολιτιστικών groups, τα οποία άρχισαν να διοχετεύονται καταρχάς στην Ουρανούπολη, πραγματοποιώντας τον παράπλου του Αγίου Όρους. Το ολοκληρωμένο προσκυνηματικό και V.I.P. πρόγραμμα του Δήμου Αριστοτέλη θα εμφανισθεί την Άνοιξη σε τρεις λιβανέζικους επαγγελματικούς καταλόγους, ενώ οργανώνεται ειδική προωθητική εκδήλωση στη Βηρυτό, με άξονα προσέγγισης την καταγωγή της Αγίας Βαρβάρας (προστάτιδας των μεταλλωρύχων), η οποία λατρεύεται τιμητικά στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.   

Κύπρος

Αύξηση της τάξης του 30% στις κρατήσεις των Κύπριων επισκεπτών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Χαλκιδική, η οποία υποδέχεται Κύπριους προσκυνητές, χειμερινούς και θεματικούς ταξιδευτές όλες τις εποχές του χρόνου. Εκτός από την προ του Άθω περιοχή, σημαντική είναι η ενίσχυση του ορεινού όγκου και κυρίως της Αρναίας από μία τουριστική αγορά, η οποία αγαπά την παράδοση και το καλό φαγητό.