Skip to main content

Ρευματικά νοσήματα: Κλειδί η έγκαιρη διάγνωση – Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής

«Η ψυχολογία του ασθενή είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στην πορεία της θεραπείας», λέει η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα

Οι ρευματικές παθήσεις μετατρέπουν χιλιάδες συνανθρώπους μας σε ανάπηρους, αν δεν προλάβουν την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Και το πιο πιθανό είναι πως δεν θα πεθάνουν, αλλά αν δεν προλάβουν, θα περάσουν μεγάλο μέρος της ζωής τους με τρομακτικούς πόνους. Η έγκαιρη διάγνωση, λοιπόν, είναι το κλειδί για την  αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών και των μυοσκελετικών νοσημάτων.

«Η ψυχολογία του ασθενή είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στην πορεία της θεραπείας του. Οι άνθρωποι αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη καθώς δεν αντέχουν να ζουν καθημερινά με δυνατούς πόνους. Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι ασθενείς, στην πλειονότητά τους γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών, χάνουν  νωρίς την εργασία τους, ενώ το δυσάρεστο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι εργοδότες δων γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για τις ρευματικές παθήσεις. Δυστυχώς, όμως, τα Ρευματικά Νοσήματα διαγιγνώσκονται καθυστερημένα ή δεν διαγιγνώσκονται καθόλου. Παρ’ όλα αυτά, αν η έναρξη της θεραπείας ξεκινήσει 12 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, μπορεί να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω βλάβες  στις αρθρώσεις και να αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης», μας λέει η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, κα Αθανασία Παππά.

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.