Skip to main content

Γάζα: Τουλάχιστον 26 καρκινοπαθείς μεταφέρονται για νοσηλεία στην Τουρκία

Περισσότεροι από 20 καρκινοπαθείς που πέρασαν από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο θα μεταφερθούν στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας

«Είκοσι έξι καρκινοπαθείς πέρασαν τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα. Σκοπεύουμε να τους μεταφέρουμε σήμερα στην Τουρκία», είπε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ο οποίος βρισκόταν στην Αίγυπτο για συνομιλίες γύρω από την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Συνολικά 39 άνθρωποι, οι 13 εκ των οποίων είναι συνοδοί ασθενών, θα μεταφερθούν στην Τουρκία «χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της Τουρκίας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Η Άγκυρα περιμένει επίσης να της δώσει η Αίγυπτος το «πράσινο φως» για να λειτουργήσει νοσοκομεία εκστρατείας στην περιοχή της Ράφα, προκειμένου να νοσηλευτούν εκεί Παλαιστίνιοι ασθενείς και τραυματίες. «Ελπίζουμε ότι σύντομα –και οι προσπάθειές μας σε αυτό επικεντρώνονται– θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ένα νοσοκομείο εκστρατείας σε μια ζώνη κοντά στη Ράφα», είπε ο Κοτζά.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στην Αίγυπτο αεροσκάφη και ένα πλοίο που μετέφεραν τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό υλικό με προορισμό τη Γάζα. Μεταξύ άλλων, έχει στείλει γεννήτριες και θερμοκοιτίδες.