Skip to main content

Ραπ, τσάι και ανατολίτικοι ρυθμοί στην πολύχρωμη γιορτή των Διαβατών

Αυτοσχέδιοι στίχοι, ηλεκτρικές νότες και παραδοσιακοί ρυθμοί με χορευτικές κινήσεις συνέθεσαν τη συναυλία που δόθηκε στα Διαβατά για τους πρόσφυγες.

Βήμα έκφρασης και ανάσα ψυχαγωγίας σε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες προσέφερε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την εκδήλωση που διοργάνωσε χτες, Τρίτη, το βράδυ, στα Διαβατά, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Αυτοσχέδιοι στίχοι και ηλεκτρικές νότες, παραδοσιακοί ρυθμοί και χορευτικές  κινήσεις, υψωμένα χέρια και συντονισμένα χειροκροτήματα συνθέτουν την εικόνα της συναυλίας που δόθηκε στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα φιλοξενούνται περί τα 2.000 άτομα.

Χαμογελαστά πρόσωπα

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου, κύρια συνισταμένη της νέας μουσικής δράσης ήταν τα χαμογελαστά πρόσωπα, η χαρούμενη διάθεση και η ψυχική εκτόνωση των ενηλίκων, εν μέσω αμέτρητων  μικρών παιδιών, που άδραξαν την ευκαιρία για παιχνίδια, πειράγματα, αλλά και ριψοκίνδυνες αταξίες, διαφεύγοντας για λίγο από την προσοχή των γονιών τους.   

Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία της λήξης της θρησκευτικής εορτής της νηστείας για τους μουσουλμάνους (Ραμαζάνι). Αποτέλεσε δε σημείο συνάντησης διαφόρων εθνικών ομάδων, ποικίλων μουσικών οργάνων και πολύχρωμων ηχητικών παραστάσεων.

Υπερεθνική… παρέλαση

Από τη σκηνή που εγκαταστάθηκε με τη συνδρομή εθελοντών, παρήλασαν επί σχεδόν 2,5 ώρες Σύριοι, Αφγανοί, Ιρακινοί, Μαροκινοί, Αιγύπτιοι και Έλληνες μουσικοί, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Με τραγούδι, τουμπερλέκι, ηλεκτρικό πιάνο, ταμπουρά, σάζι, λύρα, βιολί και ούτι διέτρεξαν παραδοσιακούς, λαϊκούς και σύγχρονους δρόμους της μουσικής από τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, τον Πόντο και την Ελλάδα.  

Δεκάδες πρόσφυγες είχαν περικυκλώσει τη σκηνή, για να αγγίζουν με τα μάτια τους τους καλλιτέχνες, ενώ πολλοί άλλοι είχαν σχηματίσει ομάδες και, πιασμένοι από τους ώμους, χόρευαν σε κύκλους στο χώρο της εκδήλωσης. Τα βήματά τους φρόντιζαν να φωτίζουν μέσα στο σκοτάδι συμπατριώτες τους, χρησιμοποιώντας  τους φακούς των κινητών τηλεφώνων τους.   

Λίγο πιο απομακρυσμένες οι γυναίκες, φορώντας πολύχρωμες μαντήλες και μακριά φορέματα, παρακολουθούσαν από απόσταση, αλλά με έκδηλο ενδιαφέρον τα μουσικά δρώμενα.  
Την ίδια ώρα, εθελοντές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πρόσφεραν ζεστό τσάι στους φιλοξενούμενους, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν φροντίσει να μοιράσουν ψάθες στα παιδιά των προσφύγων, για να κάθονται στο δάπεδο με ασφάλεια.

Ρίμες σε ρυθμό ραπ

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εμφάνιση 16 παιδιών και εφήβων, ηλικίας 14 έως 17 ετών, που έχουν φτάσει στην Ελλάδα δίχως τους γονείς τους, προερχόμενοι από διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Οι ασυνόδευτοι έφηβοι γνωρίστηκαν στο Κέντρο Υποδοχής Διαβατών, βρήκαν κοινά σημεία ενδιαφέροντος και αποφάσισαν να συνεργαστούν, για να τραγουδήσουν σε χορωδία. Έτσι, έγραψαν στίχους, για να εξιστορήσουν τις εμπειρίες της προσφυγιάς, αλλά και τις περιπέτειες της αγάπης, και τους απήγγειλαν σε ρυθμό ραπ μουσικής. Οι ρίμες που συνέθεσαν και οι έντονες κινήσεις που τις συνόδευαν, προκάλεσαν ενθουσιασμό στις τάξεις των πολυάριθμών νεαρών προσφύγων της κατασκήνωσης των Διαβατών.  

Στο δρόμο για τη Γαλλία   

Ξεχωριστή θέση στη μουσική γιορτή είχε η παρουσία του Ντιγιάρ Ουρέν (Diyar Üren), κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, ο οποίος είχε εμφανιστεί στον ίδιο χώρο στις αρχές Απριλίου, όταν ο ΟΜΜΘ είχε διοργανώσει την πρώτη συναυλία σε οργανωμένο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, ενώ λίγο αργότερα, στις αρχές Ιουνίου, είχε λάβει μέρος στη συναυλία αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων, που δόθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Αυτή τη φορά ο  Ντιγιάρ Ουρέν, ο οποίος είναι δεξιοτέχνης στο σάζι, συνοδευόταν από τον αδελφό του Αϊσάρ (Aysar) στο τραγούδι. Ο ίδιος και η οικογένειά του διαμένουν προσωρινά στην Αθήνα και ετοιμάζονται να μετεγκατασταθούν στη Γαλλία, μετά την έγκριση της αίτησής τους από τις αρμόδιες αρχές του ΟΗΕ.
Πολύχρωμη μουσική γιορτή

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που δίνουμε την ευκαιρία σε πρόσφυγες και  μετανάστες να ενσαρκώσουν τη δική τους πρωτοβουλία, να εκφραστούν και να παρουσιάσουν τις δικές τους μουσικές παραδόσεις, αλλά και τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές ανησυχίες τους. Με την υποστήριξή μας, οργανωτική και υλικοτεχνική, αισθανόμαστε ότι συμβάλλουμε στην επιτυχή διοργάνωση μιας πρωτότυπης και πολύχρωμης μουσικής γιορτής. Η εκδήλωση αυτή είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των δράσεών μας, που άρχισαν πριν από 4 μήνες και θα συνεχιστούν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με άλλους φορείς και ομάδες», δήλωσε η γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Ναούμ.  

Η ίδια πρόσθεσε: «Παραμένουμε πιστοί στο πνεύμα της εξωστρέφειας και της πολυπολιτισμικότητας. Ευελπιστούμε ότι οι δράσεις και οι συνεργασίες μας συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια για το συντονισμό των προσφύγων με τους ρυθμούς της ελληνικής κοινωνίας και εν τέλει στην προσαρμογή και ενσωμάτωσή τους στα δεδομένα της χώρας που τους φιλοξενεί».

Σημειώνεται ότι οι καλλιτεχνικές δράσεις που έχει προγραμματίσει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συνεχίζονται σήμερα, Τετάρτη, στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο  Χέρσο Κιλκίς και αύριο, Πέμπτη, στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς.