Skip to main content

Προβληματισμός στους Έλληνες εξαγωγείς για το Brexit

Η εμπορική πολιτική που θα επιλέξει η χώρα είναι πολύ σημαντική για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας.

Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του επικείμενου Brexit και ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για το τελικό αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας αλλά και σε μια κατάσταση αβεβαιότητας για το μέλλον.           

Η Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται με στενούς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς, με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των κυριότερων πελατών ελληνικών προϊόντων. Κατά συνέπεια, η εμπορική πολιτική που θα επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την έξοδο από την ΕΕ (προστατευτική ή πιο ελεύθερη) είναι πολύ σημαντική για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών.    

Σημαντικός λόγος ανησυχίας προκύπτει και από τη διατάραξη της νομισματικής ισοτιμίας, καθώς εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι σε ένα ενδεχόμενο ισχυροποίησης του ευρώ έναντι της στερλίνας καθιστά αυτόματα πιο ακριβά τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, χάνοντας μέρος της ανταγωνιστικότητας τους. Την ίδια ώρα οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο καθίστανται φθηνότερες και ενδεχόμενη αύξησή τους θα πιέσει το εμπορικό έλλειμμα.           

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου αγαθών προσεγγίζει στα 2,3 δισ. ευρώ με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται στο 1,2 δισ. ευρώ το 2018 παρουσιάζοντας αύξηση 7,2%.           

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση και η πρόεδρός του, Χριστίνα Σακελλαρίδη, προγραμματίζει τις επόμενες μέρες νέο κύκλο συναντήσεων με υπουργούς και μέλη της κυβέρνησης στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Εξωτερικών, ως συντονιστής των επιμέρους επιχειρησιακών δράσεων των υπουργείων, σχετικά με την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.           

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και τον ΣΕΒΕ-Σύνδεσμο Εξαγωγέων, διοργανώνει, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 16:30-18:30, στην αίθουσα τελετών του ΕΒΕΘ, ενημερωτική ημερίδα για τις επιχειρήσεις και το Brexit.           

Την ημερίδα, με θέμα «No Deal BREXIT: Προετοιμασία της Δημόσιας Διοίκησης και των Επιχειρήσεων για την Περίπτωση Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς Συμφωνία», θα προσφωνήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.           

Όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, «στρατηγικός στόχος της Ελλάδας αποτελεί η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο την επομένη ενός Brexit, σε κάθε περίπτωση». Πάντως, οι επιπτώσεις από το Brexit δεν αφορούν μόνο τους εξαγωγείς, αλλά είναι ένα πολυεπίπεδο ζήτημα για την οικονομία μας και αυτό διακρίνεται και από την πρόσφατη απάντηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου σε ερώτηση σχετικά με το εάν το επικείμενο Brexit, στην τελική κατανομή των ευρωπαϊκών πιστώσεων θα επηρεάσει τη χώρα.

Όπως είπε: «Είναι γεγονός ότι το επικείμενο Brexit θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα μας στην κατανομή των πόρων της Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο 2021-2027, καθώς φαίνεται να οδηγεί σε περιορισμό των χρηματοδοτικών πόρων για τη χώρα μας τουλάχιστον κατά δύο δισ. ευρώ. Και ενδεχομένως αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να θέσουμε στη διαπραγμάτευση της κατανομής των κοινοτικών πόρων».      

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει από όλους τους φορείς να καταθέσουν τις δικές τους εντυπώσεις, απορίες και εκτιμήσεις προκείμενου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα οποιοδήποτε θέμα προκύψει.