Skip to main content

Brexit: Μόλις το 18% αυτών που ψήφισαν υπέρ της εξόδου πιστεύει ότι πήγε «καλά»

Το 30% πιστεύει ότι το Brexit «δεν ήταν ούτε καλό ούτε κακό»

Επτά χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, λιγότεροι από το ένα πέμπτο των Βρετανών που ψήφισαν υπέρ του Brexit πιστεύουν πως η έξοδος της χώρας τους από την ΕΕ ήταν επιτυχημένη, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Τα ευρήματα, τα οποία βασίζονται σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τις 26 Μαΐου ως τις 2 Ιουνίου σε δείγμα 4.005 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο από την εταιρεία Public First για τη δεξαμενή σκέψης UK in a Changing Europe, δείχνουν ότι μόλις το 18% αυτών που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ πιστεύει ότι το Brexit πήγε «καλά» ή «πολύ καλά».

Το 30% πιστεύει ότι το Brexit «δεν ήταν ούτε καλό ούτε κακό», ενώ το 29% των υποστηρικτών του Brexit πιστεύει πως η έξοδος από την ΕΕ είχε αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 72% αυτών που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θέλει να σταματήσει να μιλά για το Brexit.

Ο Άναντ Μένον, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης UK in a Changing Europe, δήλωσε: «Ενώ πολύ λίγοι άνθρωποι πιστεύουν πως το Brexit πάει καλά, ένας μεγαλύτερος αριθμός υποστηρικτών της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θεωρούν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκφράσουν μια τελική άποψη. Πολλοί που ψήφισαν υπέρ της εξόδου πιστεύουν πως το Brexit δεν ήταν επιτυχημένο επειδή οι πολιτικοί τους απογοήτευσαν. Ο κίνδυνος είναι αυτό να οδηγήσει σε διάβρωση της εμπιστοσύνης στην πολιτική και τους πολιτικούς».

Οι αριθμοί δείχνουν ότι από όσους ψήφισαν υπέρ της εξόδου και πλέον αισθάνονται ότι το Brexit πήγε άσχημα, το 88% λέει τώρα ότι έχει «χάσει την πίστη» του στους πολιτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA