Skip to main content

Πρόσφυγες από την Ελλάδα επιστρέφουν κολυμπώντας στην Τουρκία

Σε δύο περιπτώσεις στη Χίο τη Δευτέρα και την Τρίτη, περισυνελέγησαν από το Λιμενικό έξι άτομα, που προσπάθησαν να κολυμπήσουν προς την Τουρκία.

Απελπισμένοι μετανάστες επιχειρούν να επιστρέψουν... κολυμπώντας στις τουρκικές ακτές από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με το Έθνος, σε δύο περιπτώσεις στη Χίο τη Δευτέρα και την Τρίτη, εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από το Λιμενικό συνολικά έξι άτομα.

Οι πρόσφυγες είχαν πέσει στη θάλασσα και είχαν ξεκινήσει να κολυμπούν με κατεύθυνση τις απέναντι ακτές του Τσεσμέ, που απέχουν 9 ναυτικά μίλια από την πόλη της Χίου.

Στην πρώτη περίπτωση το μεσημέρι της Δευτέρας, οι τέσσερις Μαροκινοί που περισυνελέγησαν από συνεργαζόμενα με το λιμεναρχείο σκάφη, είχαν μαζί τους για υποστήριξη ένα σωσίβιο-κουλούρα, ενώ χθες το πρωί βρέθηκαν άλλοι δύο μετανάστες να προσπαθούν να κάνουν το ίδιο.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του λιμεναρχείου Χίου, πρόκειται για άτομα που δεν έχουν καταθέσει αιτήματα για χορήγηση ασύλου -αφού δεν έχουν καμία τύχη- και κάποια απ΄ αυτά έχουν ζητήσει να επιστρέψουν οικειοθελώς στην Τουρκία.

Οι μετανάστες αυτοί βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς παραμένουν για 40 και πλέον μέρες σε καθεστώς περιορισμού στη Χίο, ενώ γνωρίζουν πως δεν έχουν καμία τύχη αν καταθέσουν αίτημα ασύλου, αφού δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και αυτό θα απορριφθεί. Φτάνοντας -όπως ήλπιζαν- κολυμπώντας στις τουρκικές ακτές, θα είχαν μια ελπίδα να αναζητήσουν την τύχη τους με άλλον τρόπο.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι μετανάστες εντοπίστηκαν να κολυμπούν σε απόσταση μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων μέτρων από την ακτή, στην περιοχή ανοιχτά της Σούδας Χίου, όπου λειτουργεί ανοιχτή δομή φιλοξενίας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το lesvosnews.gr σε παρωδία εξελίσσεται η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Ο προγραμματισμός για την επόμενη επαναπροώθηση από τη Λέσβο προς την Τουρκία αφορά μόλις 16 άτομα.

Παράλληλα, την εξέταση των αιτημάτων ασύλου έχουν αναλάβει 90 άτομα, τα οποία μπορούν να εξετάσουν περίπου 25 αιτήματα την ημέρα. Όπως αναφέρεται έως τώρα έχουν εξεταστεί μόλις 300 αιτήματα ασύλου από την πρωτοβάθμια επιτροπή και κανένα δεν έχει προωθηθεί στη δευτεροβάθμια επιτροπή.