Skip to main content

Πρεμιέρα για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - Ποιοι έδωσαν το «παρών» (φωτο)

Μετά την επίσημη ανακήρυξη της έναρξης της διοργάνωσης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Πρόσωπα & Ιστορίες» που είναι υποψήφιο για το φετινό Όσκαρ.

Η μία μετά την άλλη προσωπικότητες της πολιτικής, της τέχνης, της οικονομίας και της δημοσιογραφίας παρέλασαν από το Ολύμπιον όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του επετειακού 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Οι Ελίζ Ζαλαντό, διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο Ορέστης Ανδρεαδάκης υπόδέχθηκαν τους καλεσμένους τους καλωσορίζοντάς τους στη γιορτή αυτού του ξεχωριστού κινηματογραφικού είδους.

Οι δύο τους, ανεβαίνοντας στο βήμα της εκδήλωσης, έκαναν μια σύντομη ιστορική αναδρομή στον θεσμό και τίμησν τον εμπνευστή και ιδρυτή του ΦΝΘ, Δημήτρη Εϊπίδη. Ακόμα τόνισαν πως βασικός στόχος και της φετινής διοργάνωσης είναι να στηρίξει το ελληνικό ντοκιμαντέρ ενώ αναφέρθηκαν στην παραχώρηση της αποθήκης Γ´ στο Φεστιβάλ όλο τον χρόνο.

«Μια από τις κορυφαίες οργανώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» χαρακτήρισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας το ΦΝΘ λέγοντας ότι αναδεικνύει τάσεις, στηρίζει ταλέντα και παρουσιάζει ανθρώπινες ιστορίες. Από πλευράς του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του εμτά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε υπογράμμισε πως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου πρέπει να βγαίνει από την πόλη και όχι από το κράτος. «Όλη η λειτουργία του Φεστιβάλ πρέπει να ξεκινάει από την πόλη. Η παρουσία του κόσμου αυτό θέλει», σημείωσε.

Η «Θεσσαλονικιά» σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ της τελετής έναρξης

Μετά την τελετή, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της Ανιές Βαρντά που συνσκηνοθετεί με τον JR, «Πρόσωπα & Ιστορίες», το οποίο είναι υποψήφιο για το φετινό Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Η Ανιές Βαρντά αποκάλυψε σε μαγνητοσκοπημένο της μήνυμα ότι η ίδια έχει ιδιαίτερη σχέση με τη Θεσσαλονίκη καθώς ο πατέρας της καταγέται από εδώ.

Στο δεκαήμερο του Φεστιβάλ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει 180 ντοκιμαντέρ μεγάλου και 48 μικρού μήκους.

Το «παρών» στην εκδήλωση δίνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος επέστρεψε σήμερα στα καθήκοντά μετά τη μικρή περιπέτεια που είχε με την υγεία του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει» και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Έλενα Ράπτη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου.