Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης με τη ματιά ενεργών πολιτικών προσώπων

Τέσσερις βουλευτές συζήτησαν για το... μυστικό της νίκης στις εκλογές - Αφορμή στάθηκε ένα βιβλίο και μια εκδήλωση στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Υπάρχουν... κομβικότερες εκλογικές αναμετρήσεις από τις υπόλοιπες ή ήταν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις το ίδιο κομβικές; Ποιο είναι το μυστικό της νίκης στις εκλογές; Ποια κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης αφουγκράστηκε καλύτερα το λαϊκό αίσθημα και ποια ήταν η απάντηση της ελληνικής κοινωνίας στους Ευρωπαίους με το δημοψήφισμα του 2015;

Οι απαντήσεις σε αυτά, αλλά και σε άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα, δόθηκαν στη συζήτηση για το βιβλίο «Μίσος αιώνας εκλογές - Συζητώντας για τις αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης» του Πέτρου Ιωαννίδη και του Ηλία Τσαουσάκη, μια εκδηλωση που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Στη συζήτηση που συντόνιζε η δημοσιογράφος, Ράνια Τζίμα και αφορούσε στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, πέρα από τους συγγραφείς συμμετείχαν η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, Άννα Ευθυμίου, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής Α' Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος και η βουλευτής δυτικού τομέα Αθηνών με τη Νέα Αριστερά, Έφη Αχτσιόγλου.

Η κ. Τζίμα ανέφερε ότι παρατήρησε πως από το ιστορικό υψηλό του 80,3% της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές του 1989, φτάσαμε στις εκλογές του 2023 στις οποίες ψήφισε μόλις το 53,7% του εκλογικού σώματος.

«Η πρώτη Βουλή της Μεταπολίτευσης ήταν τετρακομματική, ενώ το 2023 έχουμε  πλέον οκτακομματική Βουλή», ανέφερε η δημοσιογράφος η οποία είπε πως τα παραπάνω δείχνουν ότι «όλο και λιγότεροι πολίτες, εμπιστεύονται ολοένα και λιγότερο τα κόμματα που παλαιότερα κυριαρχούσαν και αναζητούν αλλού λύσεις».

Image

Ο ένας από τους συγγραφείς, πολιτικός επιστήμονας Ηλίας Τσαουσάκης, είπε πως το βιβλίο θέτει το εξής βασικό ερώτημα: «Τι είναι τελικά η Μεταπολίτευση;».

Από τη δίκη του πλευρά, ο επίσης συγγραφέας του βιβλίου και πολιτικός αναλυτής, Πέτρος Ιωαννίδης, ανέφερε πως «οι πιο κομβικές εκλογικές αναμετρήσεις ήταν στην αρχή για εμάς συνολικά 2-3. Στην πορεία, όμως, καταλάβαμε και βλέπαμε πόσο σημαντική ήταν η καθεμία από αυτές» και τόνισε ότι η δεύτερη θέση στις εκλογές του 2027, θα είναι κομβική για πολλούς λόγους.

Η ματιά των πολιτικών

Όλοι οι ομιλούντες συμφώνησαν ότι αποτελεί ευτύχημα το γεγονός πως επί 50 συναπτά έτη, έχουμε εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες διεξάγονται δημοκρατικά με αποτέλεσμα να υπάρχει ομαλή εναλλαγή στην εξουσία της Ελλάδας.

Οι θέσεις τους όμως σχετικά με τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν προς όφελος των πολλών της κοινωνίας, δεν ήταν πάντοτε συγκλίνουσες.

Image

Η Άννα Ευθυμίου, που χαρακτήρισε το βιβλίο ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους πολιτεύονται, είπε πως «κερδίζει την εξουσία οποίος επιδεικνύει αξιοπιστία».

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως οι πρόσφατες εκλογές ανέδειξαν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. «Η χαμηλή συμμετοχή κατέδειξε την απαξίωση της πολιτικής και των εκλογών», είπε συγκεκριμένα. Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015, ο κ. Φάμελος είπε πως δόθηκε η απάντηση και ο κόσμος έδειξε ότι «θέλει να παραμείνει στο ευρώ χωρίς λιτότητα».

«Το ΠΑΣΟΚ του '80 έδινε σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα, να καταλάβει τι είναι το πιο σημαντικό», είπε από τη δίκη του πλευρά ο Παύλος Γερουλάνος.

«Σήμερα, κυριαρχεί η Δεξιά που αποτυπώνει έναν συνασπισμό κοινωνικών δυνάμεων οι οποίες διευρύνουν το περιθώριο του πλούτου των λίγων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα κενό», παρατήρησε από τη δίκη της πλευρά η βουλευτής δυτικού τομέα Αθηνών με τη Νέα Αριστερά, Έφη Αχτσιόγλου.

«Ένας σημαντικός κύκλος άνοιξε το 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε το ΠΑΣΟΚ γιατί κυριάρχησε στις λαϊκές γειτονιές. Κατά τη γνώμη μου, αυτό κατέρρευσε το 2019, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να είναι κοινωνικά χρήσιμος», είπε ακόμη και ολοκλήρωσε τη σκέψη της υπογραμμίζοντας ότι «πλέον υπάρχει μια κρίση της δημοκρατίας με πλήγματα σε βασικά θεσμικά ζητήματα», όμως «δεν έχουμε μια ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση οι υπόλοιπες κοινωνικές δυνάμεις».