Skip to main content

Παυλόπουλος: Οι έταιροι οφείλουν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους

Είναι αποστολή της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό σύμφωνα με τον πολιτισμό της, δηλαδή με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, ανέφερε ο ΠτΔ.

Nα ληφθεί υπ' όψιν η συνέπεια της Ελλάδας στη δεύτερη αξιολόγηση, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ πρόσθεσε πως οι έταιροι οφείλουν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την απόφαση της Ελλάδας να πορευθεί εντός Ευρωζώνης, λέγοντας πως αυτό το πράττει με μεγάλες θυσίες που δεν οφείλονται μόνο σε δικά της λάθη.

Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε την ετοιμότητα συνεργασίας της Ελλάδας με όλους τους εταίρους και κυρίως τη Γερμανία για να ξαναγίνει η Ε.Ε. ελκυστική. «Να διαψεύσουμε όσους βιάστηκαν να την εγκαταλείψουν» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει «να χτίσουμε την ομοσπονδιακή Ευρώπη».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Συνθήκη της Λωζάννης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή καθορίζει και τα σύνορα της ΕΕ και καμία αμφισβήτησή της δεν είναι ανεκτή.

«Η Ελλάδα θέλει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά αυτή περνά από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του ευρωπαϊκού Δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάννης. Η ευθύνη δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη, ανήκει σε αυτούς που αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως «η Ευρώπη πρέπει να φερθεί στην βάρβαρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών όπως ταιριάζει σε εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Είναι πρωτίστως αποστολή της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα σύμφωνα με τον πολιτισμό της δηλαδή με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Δεν νοείται ευρωπαϊκός λαός με φοβικά σύνδρομα απέναντι στους πρόσφυγες», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Είναι πρωτίστως αποστολή της Ευρώπης να υπερασπιστεί παγκοσμίως τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου απέναντι σε ακραίες πτυχές της παγκοσμιοποίησης. Έτσι θα μπορέσει να αποσοβήσει την επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού».

«Είναι αποστολή της ΕΕ να υπερασπιστεί την αρχή της Δικαιοσύνης, υπερασπιζόμενη έτσι το κοινωνικό κράτος Δικαίου, μειώνοντας όσο είναι το δυνατόν τις ανισότητες εντός των κοινωνιών όσο και τις ανισότητες μεταξύ των λαών που απειλούν την συνοχή των κοινωνιών και τον πλανήτη», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Φ. Β. Σταϊνμάγερ: Μετά το Brexit η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγαλύτερη πρόκληση

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια όχι συνήθη κρίση που μετά από λίγους μήνες ή χρόνια θα ξεπεραστεί», δήλωσε ο Γερμανός Πρόεδρος. Όπως είπε, «μετά το Brexit η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγαλύτερη πρόκληση, και μπορεί αυτό που θεωρούσαμε αυτονόητο να μην είναι και τόσο».

«Πρέπει να αγωνιστούμε για να κρατήσουμε την Ευρώπη και οι 27 πρέπει να είμαστε συσπειρωμένοι και ενωμένοι», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

«Δεν αρκούν πλέον οι μικροσυνεννόησεις μεταξύ μας. Πρέπει να δώσουμε πραγματικά λύσεις σε προβλήματα και απαντήσεις που μέχρι τώρα οι λαοί μας δεν άκουσαν από εμάς», κατέληξε.