Skip to main content

Παυλόπουλος από Θεσσαλονίκη: Σε κίνδυνο το οικοδόμημα της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Η ομιλία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Δεν είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες από την Ευρώπη που έχουμε διαμορφώσει, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση – μέρος της εκστρατείας της ΕΕ- «Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Οι προσδοκίες των Πολιτών».

Στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώπιον του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Μάρκου Μάρκουλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για κίνδυνο του οικοδομήματος της ΕΕ. 

«Οι λαοί απομονώνουν το λαϊκισμό και τους εχθρούς της Ευρώπης. Το βλέπουμε σε όλες τις εκλογές σε όλη την ΕΕ. Πρέπει να μας ανησυχήσει όμως η μεγάλη αποχή. Δεν είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες από την Ευρώπη που έχουμε διαμορφώσει. Είναι σε στάση αναμονής ακόμη. Προβλέπω ότι δε θα έχουμε ανάλογη αποχή στις εκλογές στη Γερμανία, όπως είχαμε στη Γαλλία, αλλά είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε. Οι ηγέτες της Ευρώπης δεν έκαναν αυτό που οραματίζεται ο πολίτης: Μια ισχυρή Ευρώπη. Ο ρόλος της Ευρώπης είναι πλανητικός. Αποδείχτηκε στην αντίδραση της Γερμανίας στην αλλαγή στάση των ΗΠΑ στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε: «Ευρώπη σε ομοσπονδιακή βάση με θεμέλιο την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Αν δεν προχωρήσει αυτό κινδυνεύει το ίδιο το οικοδόμημα της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη».

Οι θεσμικοί πυλώνες της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν προχώρησαν, είπε και έθεσε ως βάσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος. Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να λειτουργήσουν καλύτερα οι θεσμοί κι όχι να λαμβάνονται οι αποφάσεις σε ψυχρούς μηχανισμούς, όπως στο Eurogroup. «Το Brexit πρέπει να το δούμε ως αποτέλεσμα της απογοήτευσης που προκάλεσε η ΕΕ. Οφείλουμε να δουλέψουμε ώστε και οι χώρες που έφυγαν από την ΕΕ να επιστρέψουν σ' αυτή», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και τοποθετήθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου των Περιφερειών και της Αυτοδιοίκησης στην ενωμένη Ευρώπη.

Τζιτζικώστας: Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει την πορεία της στο μέλλον με νέους όρους

Επίθεση στο λαϊκισμό και τον ευρωσκεπτικισμό, αλλά και ένα «μανιφέστο» για την Ευρωπαϊκή Ένωση της επόμενης μέρας, τη νέα Ευρώπη, κατέθεσε στην ομιλία του στην εκδήλωση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.



Στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Μάρκου Μάρκουλα, ο κ. Τζιτζικώστας κατέθεσε τις προτάσεις του για το αύριο της ΕΕ. Το δικό του ευρωπαϊκό «μανιφέστο»:

«Ακόμη και οι πιο ένθερμοι και συνεπείς ευρωπαϊστές αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει την πορεία της στο μέλλον με νέους όρους.

Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη βούληση:

-Να ασκήσει μια πολιτική δραστικής μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

-Να προχωρήσει στην εδραίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης.

-Να ασκήσει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, που και πραγματικά να λειτουργεί και πραγματικά να είναι κοινή.

-Να διευρύνει τη δημοκρατική λογοδοσία.

-Να καθιερώσει την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Ευρώπης από τους πολίτες, την ημέρα που διεξάγονται οι ευρωεκλογές.

-Να υιοθετήσει, τις προτάσεις που πρόσφατα κατέθεσε στο διάλογο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ενίσχυση των θεσμών της Ευρωζώνης: Με μόνιμο πρόεδρο του Eurogroup και ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

Ο περιφερειάρχης επέμεινε στην ανάγκη για πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στην ΕΕ, ενώ για το λαϊκισμό είπε: «Το τελευταίο διάστημα, ακούσαμε πολλές ακραίες φωνές, επανειλημμένα να προφητεύουν το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δυνάμεις του λαϊκισμού οραματίστηκαν: νέα τείχη και φράκτες να ορθώνονται παντού στην Ευρώπη, νέες εθνικές περιχαρακώσεις, που θα ξόρκιζαν δήθεν, τα δεινά της παγκοσμιοποίησης. Όμως οι φωνές αυτές, με τις υπεραπλουστευμένες προτάσεις, τις επιφανειακές επεξεργασίες και τις εύκολες λύσεις, αποδείχθηκαν αφελείς. Κι αυτό γιατί δεν κατάφεραν να αντιληφθούν τη δύναμη της Ευρώπης, τη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, που έχει καταγραφεί βαθιά στο υποσυνείδητο των Ευρωπαίων πολιτών, ως αναγκαία και ικανή συνθήκη ειρήνης και προόδου, σε μια ήπειρο που δοκιμάστηκε σκληρά στο παρελθόν. Με άλλα λόγια, αποδείχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλύτερο πολιτικό οικοδόμημα στην παγκόσμια μεταπολεμική ιστορία, έχει πολύ ισχυρές βάσεις και αντέχει στις ισχυρές αναταράξεις.

Οι δυνάμεις του λαϊκισμού δεν κατάφεραν να πείσουν ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι "πίσω ολοταχώς". Το γεγονός όμως ότι οι νοσταλγοί της εθνικής μοναξιάς δεν έπεισαν, δεν σημαίνει αυτόματα, ότι και τα προβλήματα δεν είναι υπαρκτά. Αντιθέτως, η Ευρώπη σήμερα, δυσκολεύεται να διαχειρισθεί τον γιγαντισμό της και τη στασιμότητα στην ολοκλήρωση της ενοποίησης και της εμβάθυνσής της. Οι ανισότητες, δημοσιονομικές και κοινωνικές, διευρύνονται, τόσο μεταξύ των πολιτών, όσο και μεταξύ των χωρών - μελών. Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση φανέρωσε ένα μεγάλο έλλειμμα αλληλεγγύης. Η ανασφάλεια και το κύμα ισλαμικής τρομοκρατίας δοκιμάζει τα όρια αντοχής, ακόμα και του ίδιου του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και των ευρωπαϊκών αξιών. Ελλείψει ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και διοικητικής συνοχής, η Ευρώπη καταλήγει μικρή στα μεγάλα ζητήματα και μεγάλη στα μικρά».

Η εμβάθυνση της Ευρώπης πρέπει να γίνει με τη σύνθεση των διαφορετικών στοιχείων που την συναποτελούν. Εκεί είναι η πραγματική δύναμη της Ευρώπης, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, «μιας Ευρώπης που θα είναι ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο ανοιχτή, ακόμα πιο δυναμική. Μια Ευρώπης των πολιτών της και του μέλλοντος».

Μια αναφορά του κ. Τζιτζικώστα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή χειροκροτήθηκε έντονα από το κοινό.

Ο κ. Μάρκουλα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Τζιτζικώστα και επισήμανε ότι «τo Brexit ευκαιρία για να ξαναενώσουμε την Ευρώπη. Η Βρετανία πήρε το δρόμο της και οι 27 πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον μας πιο ισχυροί. Το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να οικοδομηθεί από τα κάτω προς τα πάνω και υπάρχει και ανάλογο κίνημα πλέον σε όλη την Ευρώπη. Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία είναι «λαμπρά αστέρια» στην ορθή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, επισήμανε ως κυριότερα προβλήματα της ΕΕ σήμερα τα εξής:

-Έντονη γραφειοκρατικοποίηση και υπερβολική ρύθμιση

-Η αλλαγή των καιρών και η έλλειψη διόρθωσης της πορείας και προσαρμογής.

-Η ΕΕ πάσχει από εικόνα