Skip to main content

Παπάφειο ίδρυμα: Παραμένει ορφανοτροφείο, ακλόνητη η διαθήκη Γ. Παπάφη

Απερρίφθη το αίτημα που είχε κατατεθεί από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου για αλλαγή του σκοπού του Ιδρύματος

Ατελέσφορη κατέστη η προσπάθεια για την αλλαγή της διαθήκης του Γιάννη Παπάφη προκειμένου να διαφοροποιηθεί ο καταστατικός σκοπός λειτουργίας του ομώνυμου ιδρύματος, με σκοπό να στεγαστεί εκεί το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr το Πολιτικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, με απόφαση η οποία εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, απέρριψε το αίτημα το οποίο είχε κατατεθεί για αλλαγή του σκοπού του Ιδρύματος, προορισμός του οποίου, βάσει της διαθήκης του δωρητή, είναι να στεγάζει ορφανά.

Το αίτημα για στέγαση στο Παπάφειο του Καλλιτεχνικού Σχολείου, το οποίο σήμερα λειτουργεί σε σχολικό συγκρότημα στον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, υπεβλήθη αρχικά από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Ωστόσο, μία τέτοια αλλαγή του σκοπού του κληροδοτήματος του Παπαφείου προϋπέθεται απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτός ο σκοπός. Το Παπάφειο με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (μειοψηφούντων του προέδρου του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου και υπαλλήλου του Ιδρύματος μέλους του Δ.Σ, δηλαδή με ψήφους 3-2), αποφάσισε να ζητήσει την άδεια του δικαστηρίου ώστε να επιτραπεί και να πραγματοποιηθεί η στέγαση του σχολείου σε οριοθετημένους χώρους και εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Στη δίκη που τελικά πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 2020 άσκησαν παρέμβαση κατά της αποφάσεως του ΔΣ η ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Αποφοίτων του Παπαφείου και το Ελληνικό Δημόσιο, δια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Με την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης απορρίφθηκε η αίτηση του Παπαφείου κατ’ ουσίαν και έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις συνολικά.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Οικονόμου, νομικό σύμβουλο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης ο οποίος εκπροσώπησε στη δίκη και τον Σύλλογο Αποφοίτων Παπαφείου, “το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι δεν αποδείχθηκε με ποιο τρόπο θα καλυπτόταν το ποσό των 5.250.000 ευρώ που απαιτούταν για την διαμόρφωση των χώρων για την στέγαση του σχολείου (σύμφωνα με την αίτηση), ούτε επίσης εάν θα υπήρχε αντάλλαγμα για το Ίδρυμα από την παραχώρηση των συγκεκριμένων χώρων για τριάντα έτη”.

“Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από αυτήν την απόφαση. Για περισσότερα από εκατό χρόνια το Παπάφειο επιτελεί έναν συγκεκριμένο σκοπό και σε αυτόν πρέπει να παραμείνει”, δήλωσε στη Voria.gr ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αποφοίτων του Παπαφείου Αναστάσιος Ζώτος.

Λ. Κυρίζογλου: Η απόφαση μας δικαιώνει

Στη μεταστέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου στο Παπάφειο είχε εναντιωθεί ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης. Σε δήλωσή του στη Voria.gr ο Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε: “Στην Αθήνα ήδη λειτουργούν τέσσερα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μόνο ένα, το οποίο θεσμοθετήθηκε, στεγάστηκε και λειτουργεί στους Αμπελόκηπους και στη Μενεμένη, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που αντιλήφθηκα προσωπικά ότι έχει ένα τέτοιο σχολείο. Ήμασταν αντίθετοι με τη μεταφορά του σχολείου ανατολικά και ιδιαίτερα μάλιστα με τη στέγασή του στο Παπάφειο. Η δικαστική απόφαση μας δικαιώνει, διότι και εμείς είχαμε επισημάνει ότι αφενός μεν κάτι τέτοιο ήταν τελείως αντίθετο με τη βούληση του διαθέτη, αφετέρου δε το συγκεκριμένο κτίριο είναι διατηρητέο και δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις. Αν θέλει η πολιτεία μπορεί και πρέπει να θεσμοθετήσει και δεύτερο σχολείο ανατολικά, πράγμα το οποίο δεν μας βρίσκει καθόλου αντίθετους, αλλά όχι να πάρει το σχολείο από την περιοχής μας”.

Η απόπειρα μεταστέγασης του Καλλιτεχνικού Σχολείου

Το σχέδιο για τη μεταστέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου στο Παπάφειο εξελίχθηκε ως εξής:

1. Ο δήμος Θεσσαλονίκης με το υπ’ αρ. πρ. 826/26-1-2018 έγγραφό του προς το υπουργείο Παιδείας αιτήθηκε την ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου και τη στέγασή του στο Παπάφειο.

2. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, το υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του στις 21 Φεβρουαρίου 2019 δήλωσε ότι στόχος του είναι η ίδρυση ενός ακόμη Καλλιτεχνικού Σχολείου στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης και εξέφρασε και τη βούλησή του να συμβάλει στην επαναξιοποίηση του Παπαφείου και στην εκ νέου δυναμική ένταξή του στη ζωή της πόλης. Πρότεινε μάλιστα τα εξής:

- Τη διάθεση ποσού 5 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωση και πλήρη ανακαίνιση – αποκατάσταση των χώρων του ιδρύματος οι οποίοι προορίζονται να στεγάσουν το υπό ίδρυση Καλλιτεχνικό Σχολείο.
- Τη διάθεση ποσού 250.000 ευρώ για την ανακαίνιση και αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού της κουζίνας και της τραπεζαρίας του ιδρύματος για τον εναρμονισμό τους με τα σύγχρονα δεδομένα.
- Τη δυνατότητα χρήσης των αιθουσών που θα χρησιμοποιούνται από το Καλλιτεχνικό Σχολείο ως αίθουσες εκδηλώσεων και προβολής ταινιών για τις ανάγκες του ιδρύματος, τις ώρες εκτός λειτουργίας του σχολείου.

3. Στις 17 Δεκεμβρίου 2018 το δ.σ. του Παπαφείου με κατά πλειοψηφία απόφασή του (με ψήφους 3-2, μειοψήφησε ο μητροπολίτης Άνθιμος και ένα ακόμη μέλος του δ.σ.):
- Εγκρίνει την παραχώρηση μέρους του κτηρίου καθώς και μέρους του αύλειου χώρου του ιδρύματος για τη λειτουργία Καλλιτεχνικού Σχολείου.
- Αναθέτει σε ιδιώτη μηχανικό να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την τροποποίηση χρήσεων γης καθώς και για τη διευθέτηση τυχόν πολεοδομικών αυθαιρεσιών, για τη βεβαίωση στατικής επάρκειας και για τη νομική διευθέτηση του ιδρύματος της στέγασης σχολείου.

4. Στις 27 Φεβρουαρίου 2019 ο τότε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Αγγελόπουλος αποστέλλει έγγραφο στο δ.σ. του ιδρύματος με το οποίο προωθείται η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τη στέγαση Καλλιτεχνικού Σχολείου στο χώρο του Παπαφείου.

5. Κατόπιν όλων αυτών, στις 8 Μαρτίου 2019, το δ.σ. του Παπαφείου αποφάσισε κατά πλειοψηφία, με την αντίθετη γνώμη του μητροπολίτη και ενός ακόμη μέλους, σε σύνολο πέντε μελών, να προχωρήσει στην παραχώρηση των αναγκαίων χώρων για τη λειτουργία Καλλιτεχνικού Σχολείου.