Skip to main content

Palaplast: Νέα επένδυση στην παραγωγική μονάδα στη Σίνδο

Προγραμματίζονται και νέες επενδύσεις για μηχανολογικό εξοπλισμό στη μονάδα της Θήβας, καθώς και σχετικές με το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της μονάδας στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης

Επενδύσεις ύψους 1,5 εκατ.ευρώ που αφορούν σε νέες γραμμές παραγωγής, ρομποτικά συστήματα και συστήματα βελτιστοποίησης της ποιότητας στις εγκαταστάσεις της στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, έχει αυτή την περίοδο σε εξέλιξη η Palaplast. Μάλιστα, ήδη έχει δαπανηθεί το ποσό των 900.000 ευρώ. Στο μέλλον δε η βορειοελλαδική βιομηχανία παραγωγής πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας τους τομείς της άρδευσης, ύδρευσης και θέρμανσης προγραμματίζει και νέες επενδύσεις για μηχανολογικό εξοπλισμό στη Θήβα – όπου το 2021 πραγματοποίησε επένδυση ύψους 5,5 εκατ.ευρώ για την εξαγορά μονάδας-  καθώς και επενδύσεις σχετικές με το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης των εγκαταστάσεών της στη Σίνδο.

Κατά την περίοδο 2019-2021 η Palaplast υλοποίησε επενδύσεις της τάξεως των 6,5 εκατ.ευρώ που αφορούσαν τη μονάδα της στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και ειδικότερα νέες γραμμές παραγωγής, συστήματα αυτοματισμού και κτιριακή επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας. Το δε 2022 επένδυσε 1 εκατ.ευρώ στη θυγατρική Palaplast Izmir για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής.

Image

 

«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να συμβάλει πιο ενεργά στην εξέλιξη των επιχειρήσεων μέσα από επενδυτικά προγράμματα» λέει στη Voria.gr η διευθύντρια μάρκετινγκ και διεθνών πωλήσεων της εταιρείας, Ζωή Παλατιανά.

Σχεδιάζει άνοιγμα στην Αίγυπτο, στρέφει το βλέμμα στην Αφρική

Στο μέτωπο της εξωστρέφειας η Palaplast σχεδιάζει το άνοιγμα της αγοράς της Αιγύπτου, έπειτα και από τη συμμετοχή της στην έκθεση Sahara επί δύο συναπτά έτη. Επίσης, η Αφρική αποτελεί παρθένο πεδίο δράσης για την εξαγωγική της παρουσία.

Το ποσοστό των εξαγωγών επί του συνολικού τζίρου της εταιρείας ανέρχεται σε περίπου 40% και εξελίσσεται σταθερά, κυρίως σε σύγχρονα συστήματα άρδευσης και μικροάρδευσης, με τα προϊόντα της να εξάγονται σε 73 χώρες παγκοσμίως.

Image

 

Η παρουσία της είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη στις βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία, με τη συμμετοχή των προϊόντων της σε κρατικά έργα και τη συνεργασία της με τοπικούς πελάτες. Η ίδρυση της Palaplast Expert στο Βουκουρέστι το 2005 και το logistics center που λειτουργεί εκεί έχουν συμβάλλει επίσης καθοριστικά, σύμφωνα με την κα Παλατιανά, στην κυριαρχία της εταιρείας στη ρουμανική αγορά. Επιπλέον, η παρουσία της είναι ισχυρή και αυξανόμενη και στην Κεντρική Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επίσης αύξηση στις εξαγωγές της προς τις βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία και η Ολλανδία. Ένα ακόμα δε παράδειγμα δυναμικής διεθνούς παρουσίας αποτελεί και η Λατινική Αμερική, με την εξαγωγική δραστηριότητα της Palaplast να φτάνει έως το Μεξικό, το Περού, τη Χιλή, αλλά και τον Άγιο Δομίνικο.

Image

 

«Στην Palaplast ο στόχος για άνοιγμα νέων αγορών είναι συνεχής» λέει η κα Παλατιανά, τονίζοντας πως στις εξαγωγικές της ναυαρχίδες κατατάσσονται, μεταξύ άλλων, η μεγάλη γκάμα των σταλακτών και εκτοξευτήρων, καθώς επίσης τα εξαρτήματα συνδεσμολογίας lock και κοχλιωτών άρδευσης, οι οποίοι αποτελούν προϊόντα know-how της εταιρείας.

Αποδίδει η εξαγορά στη Θήβα

Η προ διετίας επενδυτική κίνηση της Palaplast στη Θήβα φαίνεται πως ευδοκίμησε και έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθιστώντας την εταιρεία ιδιαίτερα ανταγωνιστική παραγωγικά, σύμφωνα με την κα Παλατιανά. Όπως εξηγεί, η κίνηση αυτή ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες που υπήρχαν στην αγορά, στις οποίες η Palaplast ανταποκρίθηκε με πρακτικές λύσεις, ενώ ενίσχυσε σταδιακά την εγχώρια παρουσία της. Συγκεκριμένα, η Palaplast κέρδισε μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά, καθώς άνοιξε νέους ορίζοντες σε νέους κλάδους, όπως τα κτιριακά έργα, η αποχέτευση και τα δομικά είδη στο κομμάτι των σωλήνων. Στο δε εξαγωγικό κομμάτι η εταιρεία εισήλθε δυναμικά στην αγορά για την προώθηση της στα Βαλκάνια, αλλά και στην Κύπρο, όπου υπάρχει έντονο και το στοιχείο του ανταγωνισμού στο κομμάτι της κατασκευής σωλήνων PVC. Μάλιστα, το θετικό πρόσημο που χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή έριξε στο τραπέζι και επόμενες επενδυτικές κινήσεις της Palaplast για αύξηση της παραγωγικής της δραστηριότητας κι εξέλιξη.

Image

 

Αύξηση του κύκλου εργασιών το 2023

Εν τω μεταξύ, σε ανοδική πορεία βρίσκονται τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας στην τρέχουσα χρήση. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ο τζίρος του 2023 θα ξεπεράσει τα 44 εκατ.ευρώ έναντι των 42 εκατ.ευρώ του 2022. Όσον αφορά στις εξαγωγές η χρονιά φαίνεται πως θα κλείσει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενδεχομένως και με μια μικρή βελτίωση. Στη δε ελληνική αγορά παρατηρείται ήδη μια αύξηση σε σχέση με την περσινή χρονιά, γεγονός που δικαιολογείται και από τα αποτελέσματα της επένδυσης του εργοστασίου της Θήβας.

Image

 

«Η Palaplast προσφέρει πολλά στην ελληνική αγορά λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας της στον χώρο, η οποία την καθιστά leader. Επιπλέον, η επένδυση της εταιρείας σε μηχανολογικό εξοπλισμό τής έχει προσφέρει τη δυνατότητα να καινοτομεί και να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Αυτό αποδεικνύεται και από τη δυνατότητα που έχει να συμμετέχει σε μεγάλα έργα, παράγοντας σωλήνες μεγάλων διαμέτρων έως και Φ630» εξηγεί η διευθύντρια μάρκετινγκ και διεθνών πωλήσεων της εταιρείας.

Προϊόντα για την αποτελεσματική διαχείριση του νερού

Η Palaplast, έχοντας επεκταθεί σε πολλούς κλάδους μέσα από τους 4.500 κωδικούς που παράγει, έχει ως στόχο τη συνεχή βελτίωσή τους, αλλά και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων. Μάλιστα, έχει υιοθετήσει πλέον ως κατεύθυνσή της και τη διαχείριση του νερού. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει αντιληφθεί τη σημασία της προστασίας του νερού και καταβάλλει προσπάθειες για την υιοθέτηση πρακτικών που θα βελτιώσουν τη διαχείρισή του, θα ελαχιστοποιήσουν τη σπατάλη του και θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα σε μια περίοδο ραγδαίων κλιματικών αλλαγών. Μάλιστα, μέσω της επιρροής που έχει, λόγω της διαχρονικής παρουσίας της στον κλάδο, προσπαθεί να εκπαιδεύσει τους δυνητικούς πελάτες και συνεργάτες της να στραφούν προς την ίδια κατεύθυνση. Με αυτούς τους στόχους ως γνώμονα, η Palaplast δρομολογεί τη δημιουργία και ανανέωση της σειράς των προϊόντων της που θα εισάγουν τις σχετικές καινοτομίες στην αγορά, προωθώντας την αποτελεσματική διαχείριση του νερού.

Image

 

Οι 4.500 κωδικοί προϊόντων της εταιρείας αφορούν την άρδευση, την ύδρευση, τη θέρμανση, την προστασία καλωδίων, τη γεωθερμία και τα συστήματα αποχέτευσης και υπονόμου.