Skip to main content

ΟΣΘ: Ελάχιστοι οι Έλληνες που πηγαίνουν στην πΓΔΜ για τα δόντια τους

Θα έπρεπε έστω και ένα μικρό ποσοστό του προϋπολογισμού για την υγεία να διατίθεται για την οδοντιατρική κάλυψης των πολιτών, είπε ο γγ του ΟΣΘ.

Παρά την έλλειψη της οδοντιατρικής κάλυψης και την κρίση, που στο παρελθόν οδήγησε πολλούς Έλληνες πολίτες στην πΓΔΜ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα δόντια τους έναντι χαμηλότερων τιμών, σήμερα το ποσοστό όσων πηγαίνουν στη γειτονική χώρα γι΄ αυτό τον σκοπό είναι πάρα πολύ μικρό, όπως επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μέλος του ΔΣ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παλάσκας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΣΘ, Βασίλης Μυλωνάς, τόνισε από την πλευρά του ότι στην Ελλάδα οι πολίτες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά σε ό,τι αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε έστω και ένα μικρό ποσοστό του προϋπολογισμού για την υγεία να διατίθεται για την οδοντιατρική κάλυψης των πολιτών, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Είναι γνωστό, βάσει πλήθους επιστημονικών μελετών, ότι είναι αρκετές οι γενικές νόσοι, που έχουν στοματικές εκδηλώσεις και φλεγμονές. Όπως επίσης υπάρχουν νόσοι του στόματος (περιοδοντίτιδα -φλεγμονές), που έχουν σχέση ή επιβαρύνουν γενικές νόσους, όπως ο διαβήτης, τα καρδιολογικά προβλήματα, οι πνευμονικές παθήσεις, ή ευθύνονται για ελλιποβαρή βρέφη και πρόωρους τοκετούς κλπ. Η στοματική κοιλότητα είναι η περιοχή και το περιβάλλον του σώματος, που με διάφορους διαγνωστικούς τρόπους μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και προαγωγή της γενικής υγείας. Η πρόληψη είναι η καλύτερη επένδυση όχι μόνο για τον πολίτη αλλά και για το ίδιο το κράτος" επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΣΘ, Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Υπενθυμίζεται ότι οι οδοντίατροι του Νομού Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις στα γραφεία τους από τις 19 έως τις 30 Νοεμβρίου. (Περισσότερα εδώ)