Skip to main content

Οργή στους παραγωγούς της Μακεδονίας για τις αποζημιώσεις - «Μήλα δεν βγάζει μόνο η Λάρισα...»

Αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι θα καταβληθεί η de minimis ενίσχυση στους παραγωγούς μήλων του νομού Λάρισας

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών μήλων και ροδάκινων στις περιοχές της Ημαθίας και της Κοζάνης.

Αιτία η ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά ότι θα καταβληθεί η de minimis ενίσχυση για τον νομό Λάρισας με 300 ευρώ το στρέμμα για τα μήλα, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι για τις άλλες περιοχές.

Εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από τη Νάουσα της Ημαθίας και το Βελβεντό Κοζάνης κάνουν λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», καθώς, όπως σημειώνουν στη Voria.gr, έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά και οι αγρότες αυτών των περιοχών και συνεπώς η ενίσχυση έπρεπε να δoθεί σε όλους και όχι μόνο σε αγρότες μιας συγκεκριμένης περιοχής.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, Μάκης Αντωνιάδης, αναφέρει στη Voria gr ότι ο υπουργός ανακοίνωσε ενίσχυση μόνο για τους παραγωγούς μήλων της Λάρισας 300 ευρώ το στρέμμα, μόνο που, όπως λέει, μήλα έχουν επίσης η Ημαθία, η Πέλλα, η Κοζάνη, τα Γρεβενά, η Μαγνησία και άλλες περιοχές. «Το πρώτο φάουλ είναι ότι η απόφαση πάρθηκε μετά από έκθεση του ΕΛΓΑ, ωστόσο ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να κάνει εκθέσεις που αφορούν την εμπορία. Τα στοιχεία δίνονται από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και η Λάρισα δεν έχει. Άρα από πού πήρε τα στοιχεία για την εμπορία; Είναι καθαρά μια απόφαση κατόπιν πιέσεων από τους τοπικούς βουλευτές. Με αυτό που έκανε ο υπουργός ενεργοποίησε τον κοινωνικό αυτοματισμό, φέρνει διχόνοια ανάμεσα στους παραγωγούς. Σωστά τα έδωσε στη Λάρισα, αλλά να τα δώσει και στις άλλες περιοχές», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αντωνιάδης επισημαίνει ότι, εκτός από τα μήλα, οι αγρότες ακόμη δεν έχουν πάρει τις ενισχύσεις για το ροδάκινο. «Πότε περιμένει να γίνουν οι ανακοινώσεις; Ήταν να γίνουν 20 Δεκεμβρίου. Δεν έχουμε πάρει τίποτα ακόμη από το de minimis για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις», σημειώνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος  ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας λέει ότι «οι αγρότες έκαναν μαύρες γιορτές καθώς δεν έχουν πάρει χρήματα, την ίδια ώρα που πρέπει να καλλιεργούν ξανά με ένα τρομακτικό κόστος. Έχουμε φτάσει στο αμήν. Αν περιμένουν να τα δώσουν προεκλογικά να ξέρουν ότι ο κόσμος αυτά τα καταλαβαίνει».

Σημειώνει δε ότι εκτός από κάποιες αποζημιώσεις για τον παγετό που πληρώθηκαν δεν έχει υπάρξει άλλη αποζημίωση. «Ακόμη περιμένουμε τις ανακοινώσεις των εκτιμήσεων για τις χαλαζοπτώσεις του 2022», αναφέρει.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού Βασίλης Τζιούρας αναφέρει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ότι μήλα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο σε έναν νομό. «Θα πρέπει όλοι να είναι ίσοι. Εμείς θέλουμε να υπάρχει δικαιοσύνη για όλους. Δεν υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια», προσθέτει.

Ο κ. Τζιούρας σημειώνει ότι οι παραγωγοί των μήλων χρειάζεται να στηριχθούν, καθώς περιορίστηκε η κατανάλωση λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης αλλά και των μειωμένων εξαγωγών με τις τιμές, όπως λέει, να είναι στα αζήτητα και να έχουν κατρακυλήσει στα 20 λεπτά.

Εκτός από τα μήλα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού αναφέρει πως υπάρχει μεγάλο θέμα και για τις αποζημιώσεις για τις βροχοπτώσεις στα ροδάκινα, καθώς ακόμη δεν υπάρχει πρόβλεψη. «Από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα των βροχοπτώσεων Ιουλίου και Αυγούστου χάθηκε σχεδόν ολόκληρη η παραγωγή». «Κάναμε μαύρες γιορτές και δεν ξέρω πώς θα καλλιεργούμε του χρόνου έχοντας και την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής που έχει ξεπεράσει το 120% σε σχέση με πέρυσι. Εμείς θα το παλέψουμε αλλά θέλουμε στήριξη. Δεν είμαστε επαίτες, δεν ζητάμε food pass», είπε.

Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση των δύο Αγροτικών Συλλόγων:

«Στη σωστή κατεύθυνση η ανακοίνωση του υπουργού μόνο που μήλα δεν έχει μόνο η Λάρισα έχει η Ημαθία έχει η Κοζάνη και πολλοί άλλοι νομοί στην Ελλάδα που για τους οποίους δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι υπάρχει τεκμηρίωση από τον ΕΛΓΑ. Από πότε ο ΕΛΓΑ έχει άποψη και για την εμπορία;

Για την εμπορία οι μόνοι που μπορούν να έχουν άποψη είναι οι οργανωμένοι συνεταιρισμοί

Από ότι φαίνεται ο υπουργός ανακοινώνει de minimis σύμφωνα με τις πιέσεις που δέχεται από τον κάθε νομό και τον κάθε βουλευτή νομού.

Οι ροδακινοπαραγωγοί από το καλοκαίρι, γιατί το ροδάκινο και νεκταρίνι προηγούνται χρονικά σαν καλλιέργεια του μήλου έχουν πάθει ανεπανόρθωτες ζημιές.

Οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας, Κοζάνης και όλων των νομών που καλλιεργούν ροδάκινα έχουν περάσει μαύρες γιορτές χωρίς ούτε ένα ευρώ στην τσέπη, έχουν περάσει 4 μήνες από την ολοκλήρωση της συγκομιδής και ακόμα περιμένουμε το de minimis που έχει τάξει εδώ και πολλούς μήνες ο υπουργός.

Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει έκθεση από τον ΕΛΓΑ γιατί μπορεί να το κάνει,γιατί έχει τα εργαλεία να το κάνει και γιατί είναι η δουλειά του να το κάνει.

Υπουργέ περιμένουμε άμεσα την ανακοίνωση του de minimis για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι ροδακινοπαραγωγοί από τις άκαιρες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού που κακώς δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ όπως οφείλει γιατί όλος αυτός ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του».