Skip to main content

Ο Τσίπρας της παρακμής, η Σπυράκη της Ευρωβουλής, τα κουδούνια του Σοχού και τα ακτινίδια από το Ιράν

Τι καταλάβαμε από την παρέμβαση Τσίπρα στο συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Τι είπε για τις Ευρωεκλογές στους πολιτικούς της φίλους η Μαρία Σπυράκη. Πώς εξηγείται η εισαγωγή στην Ελλάδα φρούτων και λαχανικών από τις πιο… απίθανες χώρες του κόσμου

Η (επαν)εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο προσκήνιο, στο πλαίσιο του συνεδρίου για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, που διοργάνωσε η Καθημερινή, απέδειξε ότι όσοι γαλουχήθηκαν και μεγάλωσαν στον κομματικό δοκιμαστικό σωλήνα -ειδικά της Αριστεράς, όπου τα όρια είναι δεδομένα- δεν έχουν τα απαραίτητα αντισώματα για να επιβιώσουν στις σύγχρονες συνθήκες. Διότι όταν τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο πολύπλοκα, όπως συμβαίνει στις μέρες μας, η υπεραπλουστευτική σκέψη ακούγεται ως… παρακμή. Όταν, μάλιστα, αυτή η ίδια υπεραπλουστευτική σκέψη συνδυάζεται με την αναμενόμενη για κάποιον που άσκησε εξουσία τάση να θεωρεί ότι επί των ημερών του τα πράγματα εξελίχθηκαν μια χαρά, εκτός μίας ή δύο (!) εξαιρέσεων, τότε η εικόνα γίνεται μελαγχολική. Ο Τσίπρας θα κριθεί από την ιστορία, όπως κάθε πρωθυπουργός σε αυτή τη χώρα, αλλά η μια ασφαλής εκτίμηση είναι ότι η αναφορά στα έργα και τις ημέρες του θα είναι περιορισμένη ποσοτικά και αδιάφορη έως αρνητική ποιοτικά. Διότι στο πλαίσιο της πολυπλοκότητας του σημερινού κόσμου η ιστορία δεν γράφεται σε δεκαετίες, αλλά σε πολύ συντομότερο χρόνο, αφού δεν υπάρχουν, πλέον, κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα. Μάλλον από εδώ και πέρα οι δημόσιες εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα, εάν δεν αφορούν τα εσωτερικά των κομμάτων της Αριστεράς, θα έχουν το ενδιαφέρον γραφικών παρεμβάσεων. Βλέπετε -επίσης στον σημερινό πολύπλοκο κόσμο- η ηλικία δεν αρκεί για να καταχωρηθεί κάποιος στους σύγχρονους πολιτικούς. Και προφανώς η ετεροχρονισμένη θαυμαστική αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου δεν σώζει την κατάσταση. Το αντίθετο…

Η Σπυράκη της Ευρωβουλής

Δεν ξεκαθάρισε με σαφήνεια τα επόμενα βήματα στην πολιτική της πορεία η Μαρία Σπυράκη σε συγκέντρωση φίλων της την περασμένη Παρασκευή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Αν και όλοι κατάλαβαν που το πάει, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παρέπεμψε στο εγγύς μέλλον την απάντηση για τα επόμενα βήματά της στην πολιτική. Στον σύντομο χαιρετισμό της ευχαρίστησε όσους της συμπαραστάθηκαν στις δύσκολες ημέρες που πέρασε μέχρι να ξεκαθαριστεί ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με τους κανονισμούς του Ευρωκοινοβουλίου, υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι επίσημες αξιολογήσεις για το έργο κάθε Ευρωβουλευτή, ενώ αναφερόμενη στις επερχόμενες Ευρωεκλογές κάλεσε τους φίλους της όταν θα φτάσουν στην κάλπη να επιλέξουν κόμματα και πρόσωπα από το πολιτικό κέντρο, «τον χώρο των λύσεων και όχι των αδιεξόδων», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο κάλεσμα της Μ. Σπυράκη ανταποκρίθηκαν τρεις εν ενεργεία βουλευτές της Ν.Δ. (Καλαφάτης, Καράογλου, Σιμόπουλος), εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, ακαδημαϊκοί, ενώ εντύπωση προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός των γυναικών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της. Επίσης, η Ευρωβουλευτής είχε την ευκαιρία να εμφανίσει για πρώτη φορά το βιβλίο με τα πεπραγμένα της στο Ευρωκοινοβούλιο την τελευταία πενταετία, όπου -μεταξύ άλλων- καταγράφονται πολλές πρωτοβουλίες που πήρε για τη Θεσσαλονίκη.    

Τα κουδούνια του Σοχού

Δυσαρέσκεια υπήρξε για την αισθητά μικρή συμμετοχή του Σοχού στους «Δρόμους του Κουδουνιού», το δρώμενο που πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολύ κόσμου. Μπορεί ο Σοχός να είναι η μοναδική περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης που διαθέτει κουδουνοφόρους και δικαιωματικά άνοιξε την παρέλαση, όμως οι μόλις επτά «Μέριου» που συμμετείχαν στην ομάδα προκάλεσε αρνητικές, αυτό που λέμε άσχημες, εντυπώσεις. Ιδιαίτερα τη στιγμή που περιοχές από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είχαν πολυπληθείς ομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες η ολιγομελής συμμετοχή οφειλόταν πρωτίστως στο ότι την ίδια ημέρα και ώρα υπήρχαν εκδηλώσεις στον Σοχό και κάποιοι κουδουνοφόροι δεν γινόταν να λείπουν από εκεί. Επίσης, λένε οι πληροφορίες, η μειωμένη συμμετοχή ήταν και μια μορφή αντίδρασης για το γεγονός ότι άλλα σωματεία κουδουνοφόρων σε ανάλογες περιπτώσεις  δεν είχαν δώσει το παρών στον Σοχό για να ενισχύσουν τις εκεί καρναβαλικές εκδηλώσεις. Συμβαίνουν και στις… καλύτερες οικογένειες, ακόμη και στους κουδουνοφόρους.

Τα ακτινίδια από το Ιράν

Αύξηση κατά 20,19% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, παρουσίασαν οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το πρώτο δίμηνο του 2024. Σε απόλυτους αριθμούς οι εισαγωγές έφτασαν του 128.964 τόνους, έναντι 107.302 τόνων το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023. Ενδιαφέρον ωστόσο έχει η μελέτη των χωρών από τις οποίες εισάγονται φρούτα και λαχανικά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών και Χυμών, Incofruit Hellas. Από εκεί μαθαίνουμε ότι πατάτες εισάγονται από την Αίγυπτο, την Κύπρο και τη Γαλλία, μπανάνες από τον Ισημερινό, την Κόστα Ρίκα και τη Γουατεμάλα, μήλα από τη Βόρεια Μακεδονία, την Πολωνία και τη Σερβία, ακτινίδια από την Τουρκία, το Ιράν και την Ιταλία, γλυκιές πιπεριές από την Ολλανδία, την Τουρκία και τη Βόρεια Μακεδονία, ντομάτες από την Τουρκία. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές ενδιαφέρον έχει μια μικρή αύξηση κατά 4,4% στα αγγούρια, καθώς από 1/9/2023 μέχρι 1/3/2024 εξήχθησαν 46.405 τόνοι, έναντι 44.456 τόνων την αντίστοιχη περίοδο 2022/2023. Πτώση ωστόσο καταγράφεται σε άλλα προϊόντα, όπως στα πορτοκάλια, της τάξης του 14,9%, στα μανταρίνια (-13,5%). Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι εξαγωγές ακτινιδίων που το τελευταίο εξάμηνο σημειώνουν πτώση 2,4%, με 152.280 τόνους, έναντι 156.094 το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα. Και είναι ενδιαφέρον γιατί πρέπει να συσχετιστεί με τις εισαγωγές από την Τουρκία και το Ιράν, που αναφέρθηκε παραπάνω. «Εκτιμάται ότι η αποφυγή της διαδρομής Ερυθράς θάλασσας μέσω Σουέζ έχει επιβαρύνει τις εξαγωγές ακτινιδίων μας προς την Ασία, με αύξηση του κόστους μεταφοράς και του χρόνου παράδοσης με επί πλέον 10 -12 ημέρες, αλλά και το κόστος μεταφοράς προς άλλους υπερπόντιους προορισμούς», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης. Ο καθένας μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματά του για το πού και πώς βαδίζει η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα. Βέβαιο, όμως είναι ότι η συγκεκριμένη εικόνα επηρεάζεται εμφανώς από τις προβληματικές αγροτικές σοδειές στη χώρα μας, λόγω της διαφοροποίησης των καιρικών συνθηκών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και δεν περιορίζονται μόνο σε σταδιακές αλλαγές, αλλά καταγράφουν ακραία φαινόμενα όπως η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και όχι μόνο αυτή.  

Ο Ερυθρός Σταυρός στο Ουκρανικό σχολείο

Δύο φορές το τελευταίο διάστημα η Κινητή Ομάδα του περιφερειακού τμήματος Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρέθηκε στο Ουκρανικό σχολείο του Σωματείου «Ουκρανο-ελληνική Πρωτοβουλία» για μία σειρά ψυχοκοινωνικών δράσεων προς γονείς και παιδιά. Βασικό θέμα αυτών των συναντήσεων, που θα συνεχιστούν, ήταν οι πολλοί τρόποι -μάλλον οι… άπειροι τρόποι- με τους οποίους τα ψηφιακά μέσα ενσωματώνονται στη ζωή των ανθρώπων σήμερα. Στη συζήτηση που έγινε με τους γονείς αναλύθηκαν θέματα και απαντήθηκαν ερωτήματα για τους τρόπους επίδρασης της τεχνολογίας στα παιδιά, τα όρια που πρέπει να βάζουν οι γονείς στα παιδιά τους, αλλά και τα οφέλη και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση του Διαδικτύου. Παράλληλα, τα παιδιά ήρθαν λίγο πιο κοντά με την ψηφιακή ζωή, μαθαίνοντας ότι η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο, που σημασία έχει ο τρόπος που χρησιμοποιείται. Μέσω συζήτησης και διαδραστικών παιχνιδιών διδάχτηκαν να βάζουν όρια και εξερεύνησαν νέους τρόπους να είναι σε επιφυλακή για ενδεχόμενους κινδύνους σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Χρήσιμες πρωτοβουλίες, καθώς στην εποχή μας τα παιδιά γεννιούνται και μεγαλώνουν μέσα στην τεχνολογία, αλλά είναι αμφίβολο εάν τα περισσότερα είναι προετοιμασμένα για τις… παγίδες, που μπορεί να βρουν βαδίζοντας ή τρέχοντας στους ψηφιακούς δρόμους.