Skip to main content

ΟΚ! Τhess: Μία θερμοκοιτίδα για τους νέους που τολμούν καινοτομικά

Τέλος Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη η προθερμοκοιτίδα που φιλοδοξεί να δείξει σε νέους επιστήμονες τον δρόμο της επιχειρηματικότητας

Τέλος Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται και επίσημα το ΟΚ! Thess, η προ-θερμοκοιτίδα που δημιουργείται με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου οι νέοι επιστήμονες να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσουν, να μάθουν τι σημαίνει επιχειρηματικότητα, να βάλουν τις ιδέες τους σε δοκιμή, να πειραματισθούν, να δικτυωθούν σε Ελλάδα και διεθνώς.

Η δήλωση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, πριν ένα χρόνο, για τη δημιουργία προθερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας, σε μια πόλη που έχει ένα καλό μερίδιο σε αυτό που ονομάζεται θερμοκοιτίδες νέων επιχειρήσεων. Σήμερα ένα χρόνο μετά, σε συνεργασία με άλλους επτά φορείς, με διαχειριστή την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τουλάχιστον δύο χρόνια λειτουργίας από πόρους του Ιδρύματος Νιάρχου, η OK! Thess είναι ουσιαστικά έτοιμη να ανοίξει τις πόρτες της στο δημοτικό Μέγαρο Μακρίδη, στη περιοχή του Ποσειδωνίου.

Tην ιδέα πίσω από την ΟΚ!Thess, εξήγησε ο εντεταλμένος σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης σε θέματα επιχειρηματικής καινοτομίας κ. Σίμος Μπεσσανσών. "Οι νέοι επιστήμονες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα, πριν ενδεχομένως περάσουν στο καθαυτό στάδιο της ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης, να δοκιμάσουν τις ιδέες τους, να μάθουν συγκεκριμένα και πρακτικά θέματα που αφορούν το επιχειρείν, να γνωριστούν με άλλα νέα άτομα με τα ίδια ή συγγενικά ενδιαφέροντα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να μιλήσουν με επιχειρηματίες του ιδίου αντικειμένου, να κάνουν ένα crash test στην επιχειρηματικότητα".

Το ΟΚ! Τhess λοιπόν ανοίγει και εντάσσεται σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο και περιβάλλον που αποτελεί το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης.

Στο Μέγαρο Μακρίδη, στους μεγάλους προσαρμόσιμους χώρους που διαθέτει, θα μπορούν να φιλοξενηθούν από 20 έως και 30 ομάδες υποψηφίων επιχειρηματιών. Αυτό που διαθέτει η OK! Thess είναι: χώρους εργασίας, χώρους κοινωνικής όσμωσης και ανοικτού προβληματισμού, ταχύτατο Wi Fi ιντερνετ.

Ο χώρος λοιπόν ανοίγει αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι φιλοξενούμενοι, που θα μπορούν να είναι στη προθερμοκοιτίδα έως 6 ή το πολύ, κατά περίπτωση, μέχρι 12 μήνες, θα έχουν την επίβλεψη ενός τιούτορα, αλλά και το δικό τους μέντορα, έναν σύμβουλο καθοδηγητή από τους επιχειρηματίες -μέλη του ΣΒΒΕ, του ΣΕΒΕ, από το Πανεπιστήμιο, που θα εξειδικεύεται στο αντικείμενο του καθενός.

Οι ιδέες των υποψηφίων θα αξιολογούνται από Επιτροπή, ενώ όπως θα παρακολουθούνται τα projects των ομάδων, θα αξιολογείται και η ίδια η προθερμοκοιτίδα από μία Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία θα μετέχουν προσωπικότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η κάθε ομάδα θα καταβάλλει το συμβολικό ποσό των 50 ευρώ ανά μήνα, ενώ όσοι θέλουν θα μπορούν να παρακολουθούν ένα τριμηνιαίο εντατικό τμήμα κατάρτισης, ένα acceleration course, αντί του ποσού των 150 ευρώ. Το τμήμα αυτό, θα διοργανωθεί από την ΑΖΚ που έχει σχετική εμπειρία ( Thessmart Innohub).  Σε αυτό το σπίτι του νεανικού επιχειρείν, θα γίνονται σεμινάρια, διαλέξεις, θα φιλοξενούνται εκδηλώσεις δικτυώσεων.

Εν τω μεταξύ το OK! Thess, είναι ήδη ενεργό εκτός ...φωλεάς. Πέντε άτομα, εκπρόσωποι ομάδων, θα συμμετάσχουν σε διεθνές φεστιβάλ τεχνολογίας - καινοτομίας που πραγματοποιείται 24-29 Σεπτεμβρίου στο Τελ Αβίβ. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση, εκτός από εκατοντάδες επιστήμονες θα βρεθούν και επενδυτές από όλο τον κόσμο που διερευνούν τα projects διαφόρων νεοφυών επιχειρήσεων.

Όπως είπε ο κ. Μπεσσανσών, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πλαίσιο της διεθνούς δικτύωσης. Έτσι, μετά την επίσκεψη στο Tελ Αβίβ, στις αρχές Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα φόρουμ αγροτεχνολογίας, με την υποστήριξη της Ολλανδικής πρεσβείας.

Στο σχεδιασμό είναι και η διοργάνωση, τον Απρίλιο του 2017, μίας Συνάντησης των Βαλκανικών Θερμοκοιτίδων. Μία τέτοια οργάνωση θα ήταν σημαντικό βήμα αλληνοενημέρωσης αλλά και ευκολότερης προσέγγισης επενδυτών.

Και το ερώτημα προς τον κ. Μπεσσανσών ήταν: Υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς νέων επιστημόνων και πιθανών μελλοντικών επιχειρηματιών; "Δεχόμαστε συνεχώς τηλεφωνήματα και ήδη υπάρχουν τουλάχιστον δέκα ενδιαφερόμενοι που περιμένουν να ανοίξουμε. Όλα δείχνουν ότι το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης χρειάζεται μία τέτοια δομή".