Skip to main content

Ο Θεσσαλονικιός κύριος... Χριστούγεννα που στολίζει πάνω από 100 πόλεις σε όλο τον κόσμο

Από το Περθ της Αυστραλίας μέχρι το γήπεδο των Σικάγο Μπουλς ο φετινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος φέρει την υπογραφή του Θεσσαλονικιού Γιάννη Παλαιοχωρινού

Μεγάλωσε μέσα στα φώτα, στα πολύχρωμα λαμπιόνια, στις μπαλαρίνες, στο χρώμα και στη μουσική. Ο πατέρας του είχε λούνα παρκ κι έτσι ο Γιάννης Παλιοχωρινός από μικρός στόλιζε τα παιχνίδια και την είσοδο.

Κι επειδή μάλλον τίποτα δεν ήταν τυχαίο για εκείνον, σπούδασε Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και σήμερα δικαίως φέρει τον τίτλο του «κυρίου Χριστούγεννα», αφού στολίζει κάθε χρόνο δεκάδες πόλεις από την Αυστραλία ώς την Αμερική κι από το Κατάρ ώς τη Βόρεια Ευρώπη. Φέτος ξεπέρασε τις 100 και καυχιέται ιδιαίτερα για τη μεγαλύτερη -και εντυπωσιακότερη- πύλη εισόδου που έχει στήσει για τη χριστουγεννιάτικη αγορά της Βιέννης. 

Είναι ο άνθρωπος που στολίζει τα τελευταία χρόνια την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, βρετανικές πόλεις όπως το Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ, τη Σεούλ και τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Στοκχόλμη, το Βουκουρέστι και τη βελγική Μπριζ, πόλεις του Ισραήλ, αλλά και το γήπεδο των Σικάγο Μπουλς στην είσοδο του οποίου έβαλε μια θεόρατη χριστουγεννιάτικη μπάλα σε ασημί και κόκκινο. 

Image

 

«Για μένα κάθε μέρα είναι Χριστούγεννα και τα πάντα έχουν χρώμα. Ο στολισμός είναι μια διαδικασία συναρπαστική για όλη την ομάδα», λέει στη Voria.gr ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας Φωτοδιάσταση που έχει την κεντρική της μονάδα στη Νέα Αγχίαλο Θεσσαλονίκης, ενώ οι εγκαταστάσεις της σε όλη την Ευρώπη καλύπτουν συνολική έκταση 130.000 τ.μ. καθιστώντας τη μία από τις τρεις μεγαλύτερες στον τομέα της κατασκευής διακοσμητικών φωτιστικών στον κόσμο. 

Ολόχρυσες άμαξες, εντυπωσιακοί χιονάνθρωποι, μεγαλιώδεις τάρανδοι, γελαστοί Αγιοβασίληδες, τεράστιες μπάλες σε όλα τα χρώματα, πολύχρωμα αερόστατα και φωτάκια, πολλά φωτάκια, άσπρα και χρωματιστά στολίζουν εμπορικά κέντρα, πλατείες, δρόμους, κολόνες, δημόσια κτήρια από τη Μελβούρνη ώς το Κέιπ Τάουν και από το Σικάγο μέχρι το Ντουμπάι. 

Image

 

Κανείς πελάτης δεν έφυγε ποτέ ανικανοποίητος ή παραπονεμένος από τις ιδέες και τις προτάσεις του Γιάννη Παλαιοχωρινού, που ειδικεύεται στο festive illumination (γιορτινή φωταγώγηση), το οποίο δεν αφορά μόνο τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Έχει στολίσει το Κατάρ για τη γιορτή Ραμαζανιού, πόλεις του Ισραήλ για θρησκευτικές εορτές, έχει αναλάβει τον διάκοσμο για του Αγίου Βαλεντίνου σε πολλές χώρες, αλλά και ένα θεματικό πάρκο τής Samsung στη Νότια Κορέα με 7,5 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο.

Image

 

Όλα τα υλικά, από μία βίδα μέχρι ένα τεράστιο χρυσό άρμα, είναι ελληνικής παραγωγής και ο ίδιος δεν παραλείπει να το τονίζει σε κάθε ευκαιρία. Άλλωστε πάντα του άρεσε κι ακόμη του αρέσει να πειραματίζεται με το φως. Από τότε που είχε ένα μικρό εργαστήριο στην Κασσάνδρου μέχρι σήμερα που είναι ιδιοκτήτης της δικής του εταιρείας, μελετά πολύ, ψάχνει νέες ιδέες και δημιουργεί δικές του. 

«Αυτό που μας ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές μας είναι πως παρέχουμε ιδιαίτερα αποτελέσματα σε πολύ μικρές ή σε πολύ μεγάλες ποσότητες, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολες και περίπλοκες μπορεί να είναι οι απαιτήσεις των πελατών μας», αναφέρει. Και πλέον συνήθως οι πελάτες τον βρίσκουν και μάλιστα αρκετά νωρίς. 

Image

 

Μόλις περάσει η Πρωτοχρονιά και πριν καλά καλά βγει ο Ιανουάριος ο κ. Παλαιοχωρινός θα ξεκινήσει μια σειρά ταξιδιών σε εκθέσεις τους εξωτερικού και σε πόλεις και πελάτες για δειγματισμό. «Ετοιμαζόμαστε ήδη για το 2023», λέει στη Voria.gr, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ποιες θα είναι οι τάσεις της μόδας για τα επόμενα Χριστούγεννα. 

Τις πρώτες παραγγελίες για στολισμούς κάθε είδους θα τις πάρει ήδη από τον Μάρτιο, αφού Αμερικανοί και Βορειοευρωπαίοι είναι οργανωτικοί και προνοητικοί, σε αντίθεση με τους Νοτιοευρωπαίους -και δη τους Έλληνες- που παραγγέλνουν μέχρι την παραμονή μιας γιορτής. 

Image

 

Οι παραδόσεις γίνονται όλο τον χρόνο. «Δουλεύουμε κυριολεκτικά χωρίς ανάσα. Αποτυπώνουμε χώρους, εμπνεόμαστε από αυτούς και τους ανθρώπους που κινούνται εντός τους και προσφέρουμε ιδέες έξυπνες, πρωτότυπες και λαμπερές», εξηγεί. 

Η φήμη του Γιάννη Παλαιοχωρινού έχει εξαπλωθεί στις πέντε ηπείρους και πλέον ανταγωνίζεται -αν δεν έχει αφήσει πίσω του- τους Κινέζους, με δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: τις υψηλές πιστοποιήσεις της εταιρείας του και την ακαυστότητα των υλικών του.  

Κι έχει καταφέρει να φωτίζει με μοναδικό τρόπο οποιονδήποτε χώρο, μικρό ή μεγάλο, ανοιχτό ή κλειστό, σε μέρη με κρύο ή ζέστη, τη μέρα και τη νύχτα... σαν να είναι Χριστούγεννα. 

Image