Skip to main content

Χαλκιδική: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα προσφυγόπουλα της Ουκρανίας - «Σας αγαπάμε και στεκόμαστε δίπλα σας» (φωτο)

Ο Τζορτζ Τσούνης επισκέφτηκε τα 20 παιδιά τα οποία μετέχουν στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα που διοργανώνει η Eduact σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ στη Χαλκιδική

Τα 20 προσφυγόπουλα από την Ουκρανία που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στον Άγιο Νικόλαο της Χαλκιδικής επισκέφτηκε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Ανήμερα της εθνικής επετείου απελευθέρωσης της Ουκρανίας, ο Αμερικανός διπλωμάτης, συνοδευόμενος από τον νέο γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Τζέρι Ισμαήλ, παρουσία του αναπληρωτή πρόξενου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Igor Vodolazhskyi, επισκέφτηκε τα προσφυγόπουλα που είχαν τη δυνατότητα να περάσουν λίγες μέρες ξεγνοιασιάς συμμετέχοντας στο θερινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα που διοργανώνει η Eduact- Δράση για την εκπαίδευση, σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ, το οποίο υποστηρίζεται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το αρμόδιο για υποθέσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού γραφείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ECA. Ο κ. Τσούνης μίλησε μαζί τους και εξέφρασε για μια ακόμη φορά την υποστήριξη της χώρας του στον ουκρανικό λαό και ειδικά στα παιδιά που δοκιμάζονται από τον πόλεμο. Από την πλευρά τους, τα παιδιά του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή με τη μικρή γιορτή που ετοίμασαν, στην οποία τραγούδησαν στα ουκρανικά και στα αγγλικά, χόρεψαν στους ρυθμούς της… Shakira, ενώ κάποια του εξομολογήθηκαν προσωπικές τους ιστορίες.

«Λυπάμαι για όσα χρειάστηκε να περάσετε στη ζωή σας. Σας αγαπάμε όλους, νοιαζόμαστε για σας και στεκόμαστε δίπλα σας», είπε ο συγκινημένος Αμερικανός πρέσβης στα προσφυγόπουλα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη χώρα μας, λέγοντας ότι με την πρόσκληση αυτή η Ελλάδα ήθελε να δείξει πως η Ουκρανία δεν είναι μόνη. «Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει 60 δις για να υποστηρίξουν την Ουκρανία και δεν θα σταματήσουμε μέχρι ο καθένας από εσάς και κάθε Ουκρανός να μπορεί να επιστρέψει σε μία χώρα που είναι ελεύθερη, ασφαλής, ενωμένη, ολόκληρη και εξ ολοκλήρου ουκρανική», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τα παιδιά τον ρώτησαν αν θα συνεχιστεί το κατασκηνωτικό πρόγραμμα, με τον Αμερικανό πρέσβη να απαντά ότι πέρσι έγιναν δύο προγράμματα, ενώ φέτος τρία. Μάλιστα, τους ανακοίνωσε ότι οργανώνονται soccer camps και tech camps, στα οποία θα συμμετέχουν από κοινού παιδιά από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Ουκρανία. Τα προσφυγόπουλα του ζήτησαν επίσης να συνεχιστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υποστηρίζει η Αμερικανική Γωνιά στη Θεσσαλονίκη (Thess Tech-Lab/American Space), με τον ίδιο να τονίζει πως αυτή είναι η πρόθεσή του.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόξενος της Ουκρανίας, μιλώντας στα παιδιά είπε ότι δεν έχουν όλοι οι Ουκρανοί της δυνατότητα να γιορτάσουν την 32η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. «Ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια των συμμάχων μας ο πόλεμος θα τελειώσει και όλοι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας», τόνισε και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη και τους εθελοντές που οργάνωσαν την κατασκήνωση.

Τον πρέσβη ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, που βρίσκεται σε μία πευκόφυτη περιοχή με εξαιρετική θέα και μαγευτική παραλία, ο γενικός διευθυντής της ΧΑΝΘ Βασίλης Ιωάννου και ο πρόεδρος και ιδρυτής της Eduact, Κώστας Βασιλείου. Στη συζήτηση που είχαν, ο κ. Τσούνης εξέφρασε την ευχή τα παιδιά αυτά να πέρασαν καλά, έχοντας μία αίσθηση κανονικότητας, αναφέροντας ότι και ο ίδιος πήγε δύο φορές κατασκήνωση στην Ελλάδα και ήταν από τις ωραιότερες διακοπές της ζωής του. «Κανένα παιδί δεν πρέπει να περνά αυτά που πέρασαν και ελπίζω ότι ως πολιτισμένες χώρες μπορούμε να τους δώσουμε αγάπη και συμπόνοια», τόνισε.

«Δεν θα επιτρέψουμε τα εθνικά σύνορα να αλλάξουν με βία»

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, ο κ. Τσούνης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ο πολιτισμένος κόσμος δεν μπορεί να ανεχτεί εισβολή. «Όταν βλέπω αυτά τα παιδιά από την Ουκρανία που είναι εδώ, σκέφτομαι τα δικά μου τα παιδιά. Σήμερα, αυτός ο πόλεμος δίνει τόσες δυσκολίες στην Ουκρανία και σε αυτά τα παιδιά, όμως αύριο μπορεί να δώσει σε μια άλλη χώρα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να πούμε στον κ. Πούτιν και σε όποιον άλλος σκέφτεται να κάνει αυτά τα πράγματα, ότι δεν γίνεται. Δεν θα το αφήσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε τα εθνικά σύνορα να αλλάξουν με βία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ στέκονται δίπλα στην Ουκρανία, γιατί είναι αδιανόητο να έρθει κάποιος σε αυτήν την εποχή να κατακτήσει έναν γείτονα. Είναι η ώρα να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλον τον κόσμο ότι είναι ανεπίτρεπτο. Το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη θα συμμαχήσουν, για να διασφαλίσουν ότι αυτή η εισβολή θα είναι αποτυχημένη. Και να στείλουμε ένα μήνυμα σε όποιον άλλον σκέφτεται να εισβάλει σε έναν γείτονα ότι ο πολιτισμένος κόσμος δεν θα το ανεχτεί», υπογράμμισε, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, τους Έλληνες και όλους τους εθελοντές που θυσίασαν τον χρόνο τους για να προσφέρουν όμορφες εμπειρίες στα παιδιά που, όπως είπε, έχουν τραυματιστεί από τον πόλεμο.