Skip to main content

Νύχτα «κόλασης» στην Μόρια -Κάηκε το hot spot-Μετανάστες διέφυγαν

Ένα μεγάλο μέρος του κέντρου κράτησης πυρπολήθηκε από αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες αφρικανών μεταναστών με Σύριους, ενώ υπήρξαν και τραυματίες.

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στην Μόρια Μυτιλήνης, μετά τα μεγάλης έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο hot spot.

Όλα ξεκίνησαν από το μεσημέρι όταν δύο φωτιές σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο , αποτέφρωσαν 10 στρέμματα με ελιές ενώ ακολούθησε ένταση μεταξύ προσφύγων διαφορετικών εθνικοτήτων  και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Σύμφωνα με το lesvospost.com, το απόγευμα στον χώρο που διαμένουν οι Αφρικανοί κυρίως πρόσφυγες ξέσπασαν βίαια επεισόδια κατά Σύριων την ώρα του φαγητού, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η ακριβής αιτία. Σύντομα η ένταση επεκτάθηκε και στον υπόλοιπο χώρο του hotspot, όπου άνδρες ήρθαν στα χέρια ενώ άλλοι προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις οικογένειές τους.

Πολλές οικογένειες μάλιστα έφυγαν άρον άρον από τη Μόρια προκειμένου να γλιτώσουν από τη γενικευμένη ταραχή. Ένα μεγάλο μέρος του κέντρου κράτησης πυρπολήθηκε από αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες αφρικανών μεταναστών με Σύριους, ενώ υπήρξαν και τραυματίες.

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες αραβικής καταγωγής με τις οικογένειες τους, εγκατέλειψαν το χοτ σποτ φοβούμενοι για την ασφάλειά τους. Τα πνεύματα ηρέμησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας έπειτα από παρέμβαση των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με ένα πρόχειρο απολογισμό, έχουν καεί πάνω από 60 σκηνές, 2 κοντέινερ με εξοπλισμό ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και της ηλεκτροδότησης.

Εννέα συνολικά αλλοδαποί συνελήφθησαν για τα σοβαρά επεισόδια, ενώ αρχικά η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε 18 προσαγωγές. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία και όλοι τους οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Σήμερα το πρωί θα σταλούν στο νησί δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σκέψει να ναυλωθεί πλοίο προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί οι 5.000 άστεγοι, πλέον, μετανάστες.

Η πρόταση αυτή είχε πέσει στο τραπέζι και στο παρελθόν, ωστόσο, καμία ακτοπλοϊκή δεν δεχόταν την πρόταση καθώς θεωρείται ότι θα αποτελούσε υγειονομική βόμβα.

Υπενθυμίζεται ότι στο hot spot της Μόριας επικρατούσε ήδη υπερπληθυσμός, εφόσον οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί πλησίαζαν τους 4.000, παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 2.500 ως ανώτατο όριο.