Skip to main content

Το μπαλάκι στους επαγγελματίες για την αποφυγή της τεκμαρτής φορολόγησης

Σήμερα κλείνει η δημόσια διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο - Τι προβλέπει διάταξη για όσους επαγγελματίες θεωρούν ότι αδικούνται με το νέο σύστημα

Τη βελτίωση ορισμένων ειδικών διατάξεων που αφορούν τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι βελτιώσεις δεν θα αλλάζουν την φιλοσοφία του νομοσχεδίου, αλλά θα βοηθήσουν στην εξάλειψη τυχόν αδικιών εις βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών.

Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο

Τις βελτιώσεις  προανήγγειλε χθες Κυριακή ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τον κίνδυνο για αδικίες και για αυτό τον λόγο μερίμνησε το τεκμήριο να είναι μαχητό, να υπάρχει 5ετία για τους νέους επαγγελματίες και να εξαιρούνται τα αγροτικά εισοδήματα.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω διορθώσεις, προκειμένου εκεί που υπάρχουν σημειακές δυσκολίες και αδικίες να περιοριστούν.

Πώς ο έλεγχος θα φρενάρει το τεκμήριο

Η πιο σημαντική τροποποίηση που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο αφορά το τεκμήριο και τρόπους ώστε να γίνει ακόμα περισσότερο «μαχητό».

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές που προβλέπουν την απλοποίηση των διαδικασιών αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται διάταξη που θα ορίζει ότι κάθε επαγγελματίας που θεωρεί ότι αδικείται με το νέο σύστημα θα μπορεί να προσφύγει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και να ζητά έλεγχο της επιχείρησης και του πραγματικού του εισοδήματος ακόμα και μέσω τραπεζικών στοιχείων.

Όσοι κάνουν χρήση του δικαιώματος ένστασης και επιμένουν ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το ελάχιστο τεκμαρτό που ορίζει για αυτούς η Εφορία, το αίτημά τους θα γίνεται δεκτό, αλλά αφού θέσουν τον εαυτό τους ως υποψήφιο για να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, ώστε να αποδείξουν στην εφορία ότι λένε αλήθεια και δεν είχαν τίποτα να κρύψουν.

Σε τέτοια περίπτωση, το «μπαλάκι» περνά απευθείας στον ίδιο τον φορολογούμενο. Προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει 300 ή 500 ή 1.000 ευρώ επιπλέον με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ουσιαστικά θα πρέπει να προκαλέσει φορολογικό έλεγχο στον εαυτό και στην επιχείρησή του, αλλά και διάφορες στα περιουσιακά στοιχεία ή καταθέσεις του, από τις οποίες θα επιβεβαιώνεται ότι δεν έχει προσαυξήσει το εισόδημά του περισσότερο, από όσο ο ίδιος δηλώνει στην εφορία ότι βγάζει κάθε χρόνο από το επάγγελμά του.

Παράδειγμα:

Mε την ρύθμιση που προωθούσε μέχρι σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών ένας π.χ. ιδιοκτήτης καφετέριας θα μπορούσε να αμφισβητήσει το τεκμαρτό μόνο αν νοσηλευόταν ή αν η επιχείρησή του είχε υποστεί ζημιά από μια φυσική καταστροφή, όπως για παράδειγμα μια πλημμύρα. Τώρα, με την τροποποίηση που εξετάζεται ο εν λόγω επαγγελματίας θα μπορεί να αμφισβητήσει μέσω ΑΑΔΕ το τεκμαρτό εισόδημα, αν προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πραγματικά τα έσοδα του είναι μικρότερα.

Μείωση των συντελεστών προσαύξησης

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Οι συντελεστές αυτοί είναι:

  • 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
  • 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
  • 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει τα ποσοστά, ώστε να ελαφρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες από την πρόσθετη επιβάρυνση.

Με βάση τις αλλαγές που εξετάζονται, κερδισμένοι φαίνεται να βγαίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ, καθώς ενδεχόμενη έκπτωση στον συντελεστη σημαίνει μειωμένη φορολογική επιβάρυνση.

Εποχικά επαγγέλματα

Βελτιώσεις αναμένονται και στον τρόπο αντιμετώπισης των εποχικών επιχειρήσεων, καθώς είναι προφανές ότι π.χ. μια καντίνα σχολείου ή ένα κατάστημα εποχικών ειδών, έχει «νεκρά» διαστήματα, οπότε εξετάζεται να φορολογείται για τους μήνες που λειτουργεί.

Παραδείγματα:

Επιχείρηση που πουλάει τουριστικά είδη 5 μήνες τον χρόνο

Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο ανέρχεται στα 10.920 ευρώ.

Με τις βελτιώσεις που αναμένονται, η συγκεκριμένη επιχείρηση υποχρεούται να δηλώσει ελάχιστο εισόδημα 10.920/12*5 μήνες=4.550

Καντίνα σχολείου που λειτουργεί 9 μήνες το χρόνο

Αν υποθέσουμε ότι μια σχολική καντίνα λειτουργεί υπό φυσιολογικές συνθήκες 9 μήνες το χρόνο, το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώνει ανέρχεται στα 10.920 ευρώ.

Σε μια ενδεχόμενη τροποποίηση, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα ανέρχεται στα 10.920/12*9μήνες/12=8.190 ευρώ.

Πηγή: iefimerida, new money