Skip to main content

Θεοχάρης: Για την κυβέρνηση της ΝΔ η φορολογική δικαιοσύνη είναι ύψιστη αξία

Ο υφυπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε αναγκαίες τις φορολογικές αλλαγές «για να μην πληρώνουν το μάρμαρο οι ίδιοι και οι ίδιοι»

«Για εμάς η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Για εμάς η φορολογική δικαιοσύνη είναι ύψιστη αξία και θα συνεχίσουμε να την υπηρετούμε στην πράξη. Για εμάς η μεταρρύθμιση αυτή είναι τρόπος ζωής και όχι άλλοθι για  βήμα σημειωτόν. Ευτυχώς για εμάς, αυτή τη στάση θέλει ο ελληνικός λαός και η κοινωνία. Κοινωνία που είναι πιο μπροστά από όλους μας και που αυτή τη στάση –τη στάση της πραγματικής δράσης– επιβραβεύει».

Με αυτή τη φράση ολοκλήρωσε την ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο υφυπουργός παρουσίασε τη σύγκρουση δύο κόσμων, όπως χαρακτηριστικά είπε, που είδε να εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Αναλύοντας αυτή τη σύγκρουση, εξήγησε  ότι από τη μία πλευρά ήταν η πολιτική δύναμη της δράσης και της μεταρρύθμισης και από την άλλη οι πολιτικές δυνάμεις του βερμπαλισμού και του βολονταρισμού που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να προχωρήσουν στις δομικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

«Ακούγοντας τόσες μέρες την αντιπολίτευση είναι σαν να συναντήθηκαν διάφορες σχολές σκέψης, κάθε μια με τη δική της λογική σε μια κοινή εφαρμογή και συνισταμένη: Τη νομιμοποίηση της φοροδιαφυγής», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε «πολυεπίπεδο στρατηγικό νομοσχέδιο, που με τη δουλειά, που ξεκινάει τώρα για την υλοποίηση του στα POS, στο myData, στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, στην μαχητότητα, ώστε το μαχητό να είναι μαχητό. Με την προσπάθεια εμπέδωσης της φορολογικής συνείδησης, με πρόγραμμα εκπαιδευτικό στο σχολείο, με κίνητρα, δεδομένα, διασταυρώσεις και αποτελεσματικούς ελέγχους έχει ως κύριο στόχο τη δικαιότερη φορολογία».

Τέλος, για τις αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, επεσήμανε ότι οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες «για να μην πληρώνουν το μάρμαρο οι ίδιοι και οι ίδιοι. Για να μη συνεχίσει το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών να πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου».