Skip to main content

Mitos Distillery: Το TSIPOURO από το Θεσπρωτικό που έγινε… χρυσό στον Thessaloniki Wine and Spirits Trophy

Μετά το ασημένιο μετάλλιο στον London Spirit Competition το 2023, το TSIPOURO του ηπειρώτικου Mitos Distillery του Δημήτρη Μήτου κατέκτησε πριν από μερικές ημέρες και τη Θεσσαλονίκη

Στα μόλις τρία χρόνια κυκλοφορίας του στην αγορά έχει καταφέρει να αποσπάσει τρεις διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων, με πιο πρόσφατη το χρυσό μετάλλιο στον Thessaloniki Wine and Spirits Trophy πριν από λίγες ημέρες, σε συνέχεια του χάλκινου στον ίδιο διαγωνισμό το 2022 και του ασημένιου στον London Spirit Competition το 2023. Ο λόγος για το TSIPOURO του Mitos Distillery από το Θεσπρωτικό Πρέβεζας, που αν και νέο, κρύβει πίσω του μια μακρά παράδοση αμπελουργίας και απόσταξης. Άλλωστε, τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν το 2000 στους Παπαδάτες Πρέβεζας, από όπου κατάγεται η οικογένεια Μήτου και άρχισαν να αξιοποιούνται για την παραγωγή χύμα τσίπουρου, αλλά και για το κρασί του Mitos Winery.

Το 2017 ο Δημήτρης Μήτος έβαλε μπρος το αποστακτήριο, με σκοπό να μπει στην εμφιάλωση, καθώς έβλεπε τις καταναλωτικές τάσεις στον κλάδο και το 2022 είχε στα χέρια του το πρώτο του εμφιαλωμένο τσίπουρο, που έκανε καλό ποδαρικό στην αγορά. Μαλακό, ανθώδες, με νότες λευκόσαρκων φρούτων και μελένια επίγευση, όπως λέει ο δημιουργός του, Δημήτρης Μήτος, το βραβευμένο τσίπουρο, παρά την αλκοόλη του 40%, είναι μια ευκολόπιοτη επιλογή.

Για το TSIPOURO του Mitos Distillery αξιοποιείται ως βάση η ποικιλία ροδίτης, αλλά και το Μοσχάτο Αμβούργου, που καλλιεργούνται μαζί με Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Cabernet Sauvignon, Syrah και Merlot σε 80 στρέμματα αμπελώνα στους Παπαδάτες Πρέβεζας και στο Ριζοβούνι. Τα πλούσια εδάφη και το μικρόκλιμα της περιοχής δίνουν ποιοτικά σταφύλια και κατ’ επέκταση πολύ καλής ποιότητας στέμφυλα, τα οποία μετά την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης οδηγούνται άμεσα προς απόσταξη, με αποτέλεσμα να διασφαλίζονται τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μήτο.

Τον Γενάρη το Mitos Distillery προχώρησε στην εμφιάλωση και ενός παλαιωμένου τσίπουρου που φιλοδοξεί να κερδίσει ένα ακόμα πιο απαιτητικό κοινό. Ήδη δε τα πρώτα σχόλια είναι πολύ θετικά. Σήμερα η παραγωγή του Mitos Distillery ανέρχεται σε 30.000 φιάλες, στα 500 ml, διαθέτει όμως στην αγορά και φιάλες των 200 ml και των 50 ml. Παρόλο που μέχρι στιγμής το αποστακτήριο δεν έχει κάνει το βήμα στο εξωτερικό, οι εξαγωγές είναι στα σχέδιά του.  

Από παιδί στα πατητήρια και τις ζυμώσεις

Αν και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός, ο Δημήτρης Μήτος δεν κατάφερε να αντισταθεί στη… γλύκα του τσίπουρου, αλλά και στις μνήμες που κουβαλούσε από τα ρακοκάζανα του παππού και του πατέρα του. Από παιδί μάλιστα στα πατητήρια και τις ζυμώσεις έμαθε νωρίς όλα τα μυστικά.

Η διαδικασία της απόσταξης, που ξεκινούσε από λίγα στέμφυλα και οδηγούσε στην παραγωγή τσίπουρου φάνταζε πολύ εντυπωσιακή στα παιδικά του μάτια, όπως και η γιορτή που στηνόταν σε κάθε βράσιμο. Κάπως έτσι γεννήθηκε μέσα του η επιθυμία να έχει μια μέρα το δικό του αποστακτήριο και με βοηθό την τεχνολογία να βάλει σε μπουκάλι τη γνώση των παλαιών. «Η φιλοσοφία μου ήταν να δημιουργήσω ένα premium προϊόν και οι μέχρι σήμερα διακρίσεις δείχνουν πως οι κόποι και οι προσπάθειές μου ανταμείβονται» λέει ο Δημήτρης Μήτος.  

Η οικογένεια Μήτου διαθέτει και οινοποιείο, το οποίο έχει στην αγορά έναν ερυθρό οίνο από Merlot και Syrah, ενώ προχωρά προσεχώς και στην παραγωγή δύο ακόμα ετικετών, λευκής και ροζέ (ξηρός και ημίγλυκος οίνος).