Skip to main content

Αποστάγματα Δημητριάδη: Τέσσερα αδέρφια αποστάζουν το… ουσιώδες στο Μικροχώρι Δράμας

Ο Νίκος, πολιτικός μηχανικός, ο Τάσος, τοπογράφος μηχανικός, η Άρτεμις με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και ο Αντώνης, φοιτητής στη Γεωπονία είναι σήμερα η ψυχή της αποσταγματοποιίας-ποτοποιίας «Αποστάγματα Δημητριάδη», δημιουργήματος του πατέρα τους, Ιωάννη Δημητριάδη, πριν από μία οκταετία

Αποστάζουν το… ουσιώδες, που για εκείνους είναι η ποιότητα. Με εφαλτήριο την παρακαταθήκη του πατέρα τους και με πυξίδα τα δικά τους όνειρα για το μέλλον τέσσερα νεαρά αδέρφια καταθέτουν καθημερινά στο Μικροχώρι Δράμας την πρότασή τους στο πεδίο των αποσταγμάτων.

Ο Νίκος, πολιτικός μηχανικός, ο Τάσος, τοπογράφος μηχανικός, η Άρτεμις με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και ο Αντώνης, φοιτητής στη Γεωπονία είναι σήμερα η ψυχή της αποσταγματοποιίας-ποτοποιίας «Αποστάγματα Δημητριάδη», δημιουργήματος του πατέρα τους, Ιωάννη Δημητριάδη, πριν από μία οκταετία. Με το τσίπουρο «Ζώπυρο», που συνδυάζει στο όνομά του τη ζωή και το πυρ, παραπέμποντας στο έναυσμα, στον σπινθήρα, σε αυτό που σε αναζωογονεί και σε εμψυχώνει, η εταιρεία κατάφερε να αποσπάσει στα λίγα χρόνια λειτουργίας της σημαντικές διακρίσεις τόσο στον Διεθνή Διαγωνισμό Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης το 2016, το 2019 και το 2020 με ασημένιο, χάλκινο και ασημένιο μετάλλιο αντίστοιχα, όσο και στον διαγωνισμό Taste Olymp Awards 2017, όπου κατέκτησε το χρυσό, αλλά και σε άλλες διαγωνιστικές διοργανώσεις.  

Image

Σήμερα η παραγωγή της «Αποστάγματα Δημητριάδη» φτάνει τα 20.000 λίτρα ετησίως, ενώ ο στόχος είναι εντός της διετίας να αυξηθεί στα 50.000 λίτρα. Προς αυτή την κατεύθυνση η αποσταγματοποιία-ποτοποιία από το Μικροχώρι Δράμας δρομολογεί από το τέλος του 2024 μια σημαντική επένδυση για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητάς της, τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού της εξοπλισμού, τη μετατροπή των εγκαταστάσεών της σε επισκέψιμες και τη δημιουργία χώρων γευσιγνωσίας.

Image

Τα σχέδια όμως είναι φιλόδοξα και στο μέτωπο των εξαγωγών, καθώς η εταιρεία, που εξάγει σήμερα στη Γερμανία, έχει επαφές στην Κίνα, αφού ενδιαφέρεται να εξορμήσει στην Ασία. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του έτους θα βγάλει στην αγορά ένα απόσταγμα οίνου, το «Έναυσμα», premium προϊόν, που θα αποτελέσει και τον πολιορκητικό κριό για τις ξένες αγορές και το ασιατικό της άνοιγμα. Αρχικά το «Έναυσμα» θα κυκλοφορήσει σε φιάλη 500 ml, στη συνέχεια όμως και σε 200 ml, ώστε να προσεγγίσει και την αγορά της εστίασης. Εντός της επόμενης διετίας δε η «Αποστάγματα Δημητριάδη» σχεδιάζει  και την κυκλοφορία ενός παλαιωμένου αποστάγματος οίνου. Στα πιο μακροπρόθεσμα πλάνα όμως είναι η παραγωγή και άλλων ποτών.  

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω την αποσταγματοποιία με σύγχρονο εξοπλισμό. Είναι ευλογία να συνεχίζουμε το σχέδιο του πατέρα μας και είμαστε αποφασισμένοι να το εξελίξουμε και να το πετύχουμε. Για μας το ποιοτικό προϊόν που προέρχεται από ποιοτική πρώτη ύλη είναι το ‘’άλφα και το ωμέγα’’» λέει στη Voria.gr ο μεγαλύτερος εκ των αδερφών, Νίκος Δημητριάδης.

Image

Το πατρικό όραμα που συνεχίζεται

Τα «Αποστάγματα Δημητριάδη» ήταν το μεράκι του τοπογράφου μηχανικού Ιωάννη Δημητριάδη, ο οποίος έχοντας έναν αμπελώνα 36 στρεμμάτων στο Μικροχώρι Δράμας συνήθιζε να φτιάχνει κρασί, αλλά και παραδοσιακό τσίπουρο με την παρέα του. Το χόμπι του για την αποσταγματοποιία δεν άργησε να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο και τελικά να μετατραπεί σε εταιρεία το 2015, με πρώτο της προϊόν το Ζώπυρο μία χρονιά μετά. Η δεύτερη γενιά έκανε την εμφάνισή της το 2020, όταν εκείνος «έφυγε» μέσα στην πανδημία, με τα τέσσερα αδέρφια να αποφασίζουν να συνεχίσουν το πατρικό όραμα και να το μεγαλώσουν. Κάπως έτσι μπήκαν οι βάσεις για την αύξηση της παραγωγής και ξεκίνησαν οι εξαγωγές.  Άλλωστε, ο Νίκος, ο Τάσος, η Άρτεμις και ο Αντώνης δεν σκέφτηκαν καν ως επιλογή το να μην συνεχίσουν την προσπάθεια του πατέρα τους, που αγαπούσε τόσο τα αποστάγματα, βλέποντας την εξέλιξη της αποσταγματοποιίας-ποτοποιίας ως φόρο τιμής σε εκείνον.   

 

Image
Image