Skip to main content

Μεγάλη μείωση στις πωλήσεις γεωργικών μηχανημάτων τη διετία 2015-2016

Διαχρονική κακή διαχείριση στα προγράμματα για τους αγρότες. Μεγάλες καθυστερήσεις, εμποδίζουν στην ανανέωση του εξοπλισμού.

Η διαχρονικά κακή διαχείριση των προγραμμάτων ενίσχυσης των αγροτών, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά γεωργικών μηχανημάτων, που το 2015 κατέγραψε μείωση της τάξης 18% στις πωλήσεις ενώ πολύ μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 30%, προβλέπεται να υπάρξει τη φετινή χρονιά.

Τα παραπάνω, με αφορμή την 26η Agrotica, είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων ( ΣΕΑΜ) κ. Σάββας Μπαλουκτσής, τονίζοντας ότι στη σύγχρονη αγροτική επιχείρηση δεν μπορεί να μπαίνει στο χωράφι τρακτέρ 40 ετών. Τα περίπου 180.000 τρακτέρ που υπάρχουν στην Ελλάδα (δεν έχουμε ακριβή αριθμό γιατί το υπουργείο δεν έχει αξιόπιστα στοιχεία), πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν καθώς έχουν μέση ηλικία 25 ετών, είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας. Έρευνα του ΙΟΒΕ που ο ΣΕΑΜ έχει παρουσιάσει στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, δείχνει ότι το εισόδημα των αγροτών μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 20% με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων, με τα οποία θα επιτυγχάνεται και καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

Για τις μεγάλες μεταπτώσεις στην αγορά γεωργικών μηχανημάτων, ευθύνεται ο τρόπος διαχείρισης των υποστηρικτικών προγραμμάτων από τους αρμόδιους φορείς. Το πρόγραμμα ( σ.σ επιδοτείται 40%-75% της αγοράς), δέχθηκε αιτήματα το 2011 και οι εγκρίσεις βγήκαν το 2013, μετά δύο χρόνια, αυτός είναι και σημαντικός λόγος, πέραν της κρίσης, που οι αγρότες δεν προγραμματίζουν αγορές και αντικαταστάσεις.

Σημειώνεται ότι το 2014, όταν κινήθηκε κάπως η αγορά, πουλήθηκαν 1.817 ελκυστήρες, το 2015 πουλήθηκαν 1.490 και φέτος, που δεν άνοιξαν ακόμη οι προκηρύξεις του νέου ΕΣΠΑ, προβλέπεται ότι δεν θα πουληθούν πάνω από 1.000 τρακτέρ. Η τελευταία καλή χρονιά για τις πωλήσεις των εισαγωγέων, ήταν το 2007, όταν πουλήθηκαν περί τις 4.100 ελκυστήρες.

Να σημειωθεί ότι στο κλάδο των γεωργικών μηχανημάτων, μία αγορά με τζίρο 250 εκατ ευρώ και πλέον, το 80% περίπου έχουν οι εισαγωγείς και το υπόλοιπο οι ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις.

Παρά τις διαφορές σε μεγέθη, εισαγωγείς και κατασκευαστές συμφωνούν απολύτως στο ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των ενισχυτικών προγραμμάτων.

"Δεν είναι δυνατόν οι επενδύσεις σε εξοπλισμό να γίνονται ανά εξαετία, όπως δηλαδή τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, όταν μάλιστα τα προγράμματα καθυστερούν να βγούνε, όταν αργούν οι αξιολογήσεις και οι εγκρίσεις. Χρειάζονται οι αγρότες πιο μικρά και ευέλικτα προγράμματα, ανοικτής αρχιτεκτονικής", υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδας κ. Ανδρέας Κουτσοκώστας.

Ακριβώς επειδή το προηγούμενο ΕΣΠΑ(2007-2013) ήταν "οπισθοβαρές", το 2014 και στο α΄ εξάμηνο του 2015, μέχρι την επιβολή των capital controls, οι πωλήσεις κινήθηκαν ικανοποιητικά για τους Έλληνες κατασκευαστές.

Nα σημειωθεί ότι εισαγωγείς και κατασκευαστές στηρίζουν πολύ ουσιαστικά την έκθεση  Αgrotica. Τα μέλη του ΣΕΑΜ καλύπτουν 12.000 τ.μ από τα συνολικά 34.000 τ.μ τα οποία αναπτύσσεται η Έκθεση, ενώ οι κατασκευαστές και μέλη του ΕΚΑΓΕΜ καλύπτουν με τα περίπτερά τους 8.000 τ.μ.