Skip to main content

CO2 Engine: Το έξυπνο εργαλείο που υπολογίζει το ανθρακικό αποτύπωμα των καλλιεργητικών πρακτικών

Το ψηφιακό αυτό εργαλείο, που αναπτύχθηκε από την AgroApps, επιτρέπει στους αγρότες να παρακολουθήσουν τις εκπομπές CO2 για κάθε καλλιεργητική εργασία στα χωράφια τους ανά στρέμμα και κιλό προϊόντος με όφελος για το περιβάλλον, αλλά και για τους ίδιους

Ένα έξυπνο ψηφιακό εργαλείο, το CO2 Engine, που υπολογίζει το ανθρακικό αποτύπωμα των καλλιεργητικών πρακτικών των αγροτών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τις βελτιώσουν προς όφελος του περιβάλλοντος, αλλά και δικό τους, δημιούργησε η AgroApps, εταιρεία πληροφορικής της Θεσσαλονίκης με αιχμή τον πρωτογενή τομέα. Το εργαλείο αυτό επιτρέπει στους αγρότες να παρακολουθήσουν τις εκπομπές CO2 για κάθε καλλιεργητική εργασία στα χωράφια τους ανά στρέμμα και κιλό προϊόντος. Με αυτά τα στοιχεία στη διάθεσή τους μπορούν στη συνέχεια να σχεδιάσουν το επόμενο καλλιεργητικό τους πλάνο, με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της αγροτικής τους δραστηριότητας, τη βελτίωση της διαχείρισης του εδάφους και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το CO2 Engine εντάσσεται στην εφαρμογή της AgroApps, CropApp, που περιλαμβάνει από υψηλής ανάλυσης πρόγνωση καιρού, ειδοποιήσεις για εχθρούς και ασθένειες, συνθήκες ψεκασμού και κατεργασία, μέχρι άρδευση, λίπανση, ανάπτυξη καλλιέργειας, εκτίμηση απόδοσης, ημερολόγιο αγρού και πλέον και εκτίμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η CropApp είναι ουσιαστικά μια εφαρμογή για την παρακολούθηση και τη διαχείριση των καλλιεργειών, από τη σπορά μέχρι και τη συγκομιδή, η οποία προσφέρει εξατομικευμένες προτάσεις, συμβουλές και προειδοποιήσεις ανά καλλιέργεια και αγροτεμάχιο.  

Image

«Οι καταναλωτές δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για προϊόντα που παράγονται με περιβαλλοντικά στάνταρ» λέει στη Voria.gr η γενική διευθύντρια και ιδρύτρια της AgroApps, Μάχη Συμεωνίδου, εξηγώντας πως η ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) έχει αρχίσει ήδη να συνδέει τις επιδοτήσεις με την περιβαλλοντικά φιλική συμπεριφορά του κλάδου. Μάλιστα, όπως σημειώνει, ένα από αυτά που συζητιούνται σε κοινοτικό επίπεδο είναι πώς μια ανθρακοδεσμευτική γεωργία μπορεί να βοηθήσει, αντισταθμίζοντας το υψηλό κόστος παραγωγής για τους αγρότες.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο τομέας της γης είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας, καθώς μπορεί να δεσμεύσει CO2 από την ατμόσφαιρα. Μάλιστα, ήδη σχεδιάζονται δράσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων για την ανθρακοδεσμευτική γεωργία, προκειμένου να κλιμακωθεί αυτό το πράσινο επιχειρηματικό μοντέλο που ανταμείβει τους διαχειριστές γης, όταν υιοθετούν πρακτικές που οδηγούν σε δέσμευση άνθρακα.

Image

«Θέλουμε να χτίσουμε το μέλλον μαζί με τους αγρότες. Προσπαθούμε να τους προετοιμάσουμε, ώστε να είναι σε θέση να υποδεχθούν τις μεγάλες αλλαγές τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς ο αγροτικός κλάδος περιμένει πρώτα κάτι να καταστεί υποχρεωτικό, προτού το εφαρμόσει, ακόμα κι αν κάνει καλό στη δουλειά του» λέει η Μάχη Συμεωνίδου.   

Image

Η AgroApps ιδρύθηκε το 2015 στη Θεσσαλονίκη από μια ομάδα έμπειρων γεωπόνων, ειδικών στην τηλεπισκόπηση και την αριθμητική πρόγνωση καιρού, καθώς και ειδικών του χώρου της πληροφορικής που γνώριζαν τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα και μοιράζονταν το ίδιο πάθος για τις νέες τεχνολογίες. Στόχος της από την πρώτη στιγμή ήταν να φέρει την τεχνολογία κοντά στη γεωργία μέσα από την ανάπτυξη βιώσιμων ψηφιακών λύσεων για τον αγροτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιεί εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα, τεχνολογίες μηχανικής μάθησης, δορυφορικά και μετεωρολογικά δεδομένα, αλλά και μοντέλα ανάπτυξης καλλιεργειών.