Skip to main content

Μηχανοκίνητη πορεία στο ΥΜΑΘ από τους αγρότες της Χαλκιδικής που έχουν κλείσει την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Χαλκιδικής - Μηχανοκίνητη πορεία τη Δευτέρα προς το ΥΜΑΘ

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων για τα προβλήματα τους είναι οι αγρότες της Χαλκιδικής.

Από το πρωί της Κυριακής έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής στον κόμβο των Μουδανιών και αύριο το πρωί θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματα τους. 

Image

Όπως δήλωσε στη Voria, εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, ο Φιλοκλής Κοτζιάς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουν από τον κόμβο στα Μουδανιά και θα μπουν συντεταγμένα στη Θεσσαλονίκη με περίπου 50 τρακτέρ και φορτηγά με τελικό προορισμό το Διοικητήριο.

Οι παραγωγοί δηλώνουν πως δεν βγήκαν στους δρόμους γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν αλλά επειδή για αυτούς είναι ένας αγώνας επιβίωσης.

Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής είναι στην κυριολεξία σε απόγνωση καθώς όπως υπογραμμίζουν από το 2021 αγωνίζονται για να αποζημιωθεί η ακαρπία στην ελιά ωστόσο ακόμη δεν έχει υπάρξει κανένα μέτρο για να στηριχθεί το επάγγελμα τους, λέγοντας πως η ζημιά που έχουν υποστεί είναι πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης μεταξύ άλλων ζητούν την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να αποζημιώνει την αμαρτία της ελιάς σε προανθικο στάδιο.

Οι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι αν δεν υπάρξουν κάποια μέτρα να κλείσουν τον δρόμο επ αρίστων.

Από την πλευρά τους οι μελισσοκόμοι επισημαίνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση και ότι έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που δεν θα έχουν πετρέλαιο να γυρίσουν από τα μπλόκα τα οχήματα τους. «Έχουμε φτάσει στο τέρμα, δεν αντέχουμε άλλο από το κόστος παραγωγής, κάνουμε μεγάλες μετακινήσεις για τα μελίσσια. Έχουμε στη Χαλκιδική 250 με 300 χιλιάδες μελλισια, όλοι οι παραγωγοί έχουμε γονατίσει από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής» επισημαίνει ο Αριστοτέλης Κασσανδρινός, Πρόεδρος του Μελλισοκομικου Συλλόγου Χαλκιδικής.

Σύμφωνα δε με τον ίδιο υπάρχει σκέψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας να φτάσουν μέχρι την Βουλή.