Skip to main content

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Ποιος κερδίζει στη διατροφική... μάχη των Χριστουγέννων

Γεμάτα θερμίδες τα εορταστικά γεύματα - Τι να κάνετε ακόμα και αν φάτε υπερβολικά

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων που συνοδεύεται με αρκετό φαγοπότι ελλοχεύει φυσικά τον κίνδυνο της αύξησης των κιλών!

Τραπέζια στρωμένα με πολλά και καλομαγειρεμένα φαγητά με βάση το χοιρινό και τη γαλοπούλα, άφθονο ποτό, και πολλά γλυκά αποτελούν το σήμα κατατεθέν των εορτών που κάνουν τη ζυγαριά, σε όποιον τα γευτεί σε υπερβολικό βαθμό, να ανεβεί σημαντικά.

Η απάντηση είναι το «παν μέτρον άριστον», πλην όμως η γνώση είναι αυτή που μπορεί να προφυλάξει τόσο έναντι της αύξησης των κιλών όσο κυρίως την υγείας μας.

Για παράδειγμα, η διαρκής μάχη μεταξύ των φανατικών του κουραμπιέ και του μελομακάρονου -αν εξαιρέσουμε τη γευστική προτίμηση του καθενός- λήγει υπέρ του μελομακάρονου, αφού έχει λιγότερες θερμίδες και είναι και πιο υγιεινό.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr η διαιτολόγος- διατροφολόγος Κατερίνα Μιχαλάκα «τα 30 γραμμάρια μελομακάρονου έχουν περίπου 200 θερμίδες (kcal) ενώ αντίστοιχα τα 30 γραμμάρια κουραμπιέ έχουν 250 kcal». Επιπλέον όμως το μελομακάρονο είναι καλύτερο από τον κουραμπιέ καθώς όπως λέει η κ. Μιχαλάκα «έχει μέλι που μας δίνει ενέργεια και έχει ελαιόλαδο κι όχι βούτυρο όπως ο κουραμπιές άρα το μελομακάρονο δεν έχει κορεσμένα λιπαρά».

Τα 100 γραμμάρια γαλοπούλας έχουν περίπου 200 θερμίδες. «Το πρόβλημα δεν είναι φυσικά το κρέας της γαλοπούλας που θα φάμε που έχει και χαμηλά λιπαρά σε σχέση με το χοιρινό, αλλά η γέμιση της γαλοπούλας που έχει ρύζι κι εκεί πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε», τόνισε.

Από την άλλη, τα 100 γραμμάρια χοιρινού αντιστοιχούν σε 242 θερμίδες και αρκετά λιπαρά.

Η κ. Μιχαλάκα επισημαίνει ότι στα εορταστικά γεύματα δεν πρέπει να υπερβάλλουμε καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες, ενώ θα πρέπει οπωσδήποτε να μην ξεχνάμε να τρώμε λαχανικά και φρούτα.

«Αν κάποιος φάει κρέας και σαλάτα και μετά φάει κι ένα μελομακάρονο και πιει κι ένα ποτήρι κρασί δεν υπάρχει πρόβλημα» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των εορτών, όπως «βέβαια και όλο το χρόνο», είναι σημαντικό «να τρεφόμαστε σωστά και να μην λησμονούμε να τρώμε πρωινό, δεκατιανό και φυσικά τα φρούτα και τα λαχανικά.

Όσον αφορά τα ποτά είπε να προτιμήσουμε τα λευκά ποτά, όπως κρασί και βότκα κι όχι ουίσκι και κοκτέιλ που προσθέτουν θερμίδες.

Ακόμα όμως κι αν ξεφύγουμε και φάμε υπερβολικά σε κάποιο γεύμα η χρυσή συμβουλή της κ. Μιχαλάκα είναι ότι «με παραπάνω νερό και άσκηση μπορούμε να φέρουμε την ομοιόσταση (σ.σ. ισορροπία). Να βγουμε έξω και να περπατήσουμε στις αυλές, στο πεζοδρόμιο, στην παραλία».

Τέλος η διατροφολόγος υπενθύμισε κι αν μέσα στις εορτές «ξεφύγουμε λίγο δεν αποτελεί πρόβλημα, το θέμα είναι να προσέχουμε όλο το χρόνο τη διατροφή μας».