Skip to main content

B&T Composites: Από τη Φλώρινα στις αγορές του κόσμου

Με περίπου δέκα ρωσικές εταιρείες από το χώρο της ενέργειας, των βιομηχανικών κατασκευών και της ναυτιλίας, συνεργάζεται η ελληνική B&T Composites.

To 2015 ήταν η χρονιά που η B&T Composites έκανε το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα στο εξωτερικό, αντιδρώντας δυναμικά στα capital controls και στην όξυνση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Το 2016 είναι η χρονιά που η φλωρινιώτικη βιομηχανία παραγωγής σύνθετων υλικών, περιμένει να εισπράξει οικονομικά το τριπλό άνοιγμα στη ρωσική αγορά, αλλά και την απόκτηση εταιρικής βάσης στη Δανία.  

Η B&T Composites, ακόμη από την ίδρυσή της το 2006 από τον μηχανικό Βασίλειο Τιριακίδη, αποτελούσε ένα τολμηρό ξεκίνημα για τα ελληνικά δεδομένα. Στη συνέχεια, η επιβίωση μέσα στα χρόνια της κρίσης, η υλοποίηση επενδύσεων σε πάγια για την παραγωγή προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας από ανθρακονήματα (carbon fibre) και υαλονήματα (glass fibre) και, οι εξαγωγές σε μεγάλες εταιρείες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, την έκαναν άξια βράβευσης.

Η διάκριση με το«Βραβείο Αριστείας Μικρής Επιχείρησης» από το ΣΒΒΕ, το 2015, ήταν η αφορμή για να αποκαλυφθούν οι πολύ σημαντικές εξελίξεις που κατακτήθηκαν από τη B& T Composites, η οποία παρά το άσκημο επιχειρηματικό κλίμα στο εσωτερικό και τα θέματα ρευστότητας, στη διάρκεια των ετών 2013-2015 υλοποίησε επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, σε μηχανήματα και εξοπλισμό, μέσω ΕΣΠΑ, αναπτυξιακού νόμου και ερευνητικών προγραμμάτων ( σ.σ Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός Βασίλης Τιριακίδης, τα capital controls και η αναξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, ανάγκασαν το καλοκαίρι του 2015 στην ίδρυση, στη Δανία, της εμπορικής B&T Composites Denmark.

«Έπρεπε να βρούμε τρόπο διευκόλυνσης των πωλήσεων. Η Δανία επιλέχθηκε γιατί είναι η πρώτη χώρα στην οποία είχαμε αρχίσει εξαγωγές ενώ σε αυτή έχουμε και ορισμένους από τους μεγάλους μας πελάτες όπως τις LIFTRA και VESTAS. Άλλωστε προτάσσουμε την ανάπτυξη των εξαγωγών  στις Σκανδιναβικές χώρες και τη βόρεια Γερμανία», εξήγησε ο κ. Τιριακίδης.

Το μεγάλο άνοιγμα όμως ήταν αυτό που έγινε στη ρωσική αγορά, όπου σήμερα η B& T Composites έχει αρχίσει συνεργασίες με περίπου 10 εταιρείες από τις οποίες προσδοκά αύξηση 20%-30% στις πωλήσεις, το 2016.

Οι συνεργασίες στη Ρωσία, αφορούν τρεις κατηγορίες εφαρμογών.

- Η πρώτη συνεργασία είναι με εταιρεία που κατασκευάζει δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η ρωσική εταιρεία κατασκευάζει το μεταλλικό πυρήνα των δεξαμενών που ενισχύεται με ανθρακονήματα από την ελληνική βιομηχανία.

- Η δεύτερη συνεργασία με ρωσικές εταιρείες έχει αντικείμενο τους άξονες μετάδοσης ισχύος σε βιομηχανικά συγκροτήματα.

- Η τρίτη κατά σειρά ομάδα συνεργασιών, αφορά στο ναυτιλιακό κλάδο.

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα από composite materials λόγω της μεγάλης τους μηχανικής αντοχής και των πολύ καλών ηλεκτρικών, μαγνητικών και θερμικών ιδιοτήτων τους, έχουν δυναμική διείσδυση στη βιομηχανία, και συγκεκριμένα για ανεμογεννήτριες, σταθμούς εξόρυξης πετρελαίου, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, αεροναυπηγική, συστήματα για την αμυντική βιομηχανία, δίκτυα μεταφορών κα.

Η B&T Composites, από το ξεκίνημά της, βγήκε στη διεθνή αγορά με εξαγωγές που αντιστοιχούσαν στο 90% των πωλήσεων. Σταδιακά τα πράγματα άλλαξαν καθώς αναπτύχθηκε η ζήτηση στην εσωτερική αγορά (σ.σ. ΔΕΗ, Όμιλος Μυτιληναίου, Motoroil, Elpedison κ.αλ.), με αποτέλεσμα η σχέση διεθνών πωλήσεων και πωλήσεων εσωτερικού να διαμορφώνεται σε 60%-40%.

Η εταιρεία, που είναι οικογενειακή και ελέγχεται από τον ιδρυτή κ. Τιριακίδη και τα δύο του παιδιά, μηχανικούς επίσης, Κοσμά και Θωμαή, συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον για την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων καθώς στόχος είναι η ταχύτερη ανάπτυξη με έμφαση στην καινοτομικότητα.

«Το πλήγμα που δέχθηκε η επιχείρηση το 2015 και που οφείλονταν στις εξελίξεις στην εθνική οικονομία, ήταν πολύ μεγάλο. Μέχρι και την άνοιξη τα αιτήματα για συνεργασίες ήταν πολλά. Στη συνέχεια μεσολάβησε μία νεκρή περίοδος και τα πράγματα άρχισαν κάπως να κινούνται προς το τέλος Νοεμβρίου. Θεωρώ επίτευγμα ότι η χρήση έκλεισε με πωλήσεις στα επίπεδα του 2014, λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ενώ μάλιστα τα προ αποσβέσεων κέρδη διαμορφώθηκαν σε ποσοστό στο 11%», τόνισε ο κ. Τιριακίδης.