Skip to main content

Με 170 τρακτέρ πολιορκούν το Σύνταγμα και κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες - Το πλάνο του συλλαλητηρίου

Μετά το πράσινο φως που άναψε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα τρακτέρ θα παραταχθούν στις 18.30 της Τρίτης στο Σύνταγμα όπου και θα διανυκτερεύσουν

Μαρσάρουν τις μηχανές τα τρακτέρ για το μεγάλο συλλαλητήριο της Τρίτης στο Σύνταγμα, με το οποίο κορυφώνονται οι πολυήμερες αγροτικές κινητοποιήσεις, που έβγαλαν στους δρόμους τους αγρότες σε όλη τη χώρα. 

Οι αγρότες της Μακεδονίας θα μεταβούν στην Αθήνα με λεωφορεία, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό τρακτέρ θα αναχωρήσουν αύριο το μεσημέρι από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στο μεγάλο μπλόκο της Αλαμάνας και μαζί με εκείνα της Φθιώτιδας θα μεταβούν στο Κάστρο Βοιωτίας, όπου οι αγρότες θα διανυκτερεύσουν. Στόχος είναι στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας, όλα τα τρακτέρ που θα μεταβούν στο Σύνταγμα να βρίσκονται στο Κάστρο. 

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, γύρω στις 7, τα τρακτέρ θα αναχωρήσουν για την Αθήνα, όπου σταδιακά θα φτάνουν και τα λεωφορεία με τους αγρότες από όλη τη χώρα. 
Το συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο για τις 18.30 στο Σύνταγμα, όπου τα τρακτέρ θα παραταχθούν σε σειρά, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΛΑΣ, τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα θα κινηθούν από τη Λεωφόρο Αθηνών, προς την Πλατεία Καραϊσκάκη και από εκεί μέσω της Πλατείας Ομονοίας στο Σύνταγμα, ενώ τα λεωφορεία θα παρκάρουν στο ΟΑΚΑ.

Εκτιμάται ότι ένας αριθμός 130-170 τρακτέρ θα τοποθετηθούν στην Πλατεία Συντάγματος. Αυτόν τον αριθμό ενέκρινε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, άλλωστε ήταν ο ίδιος που έδωσε η αντιπροσωπεία των αγροτών στη σύσκεψη που είχε με τον υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. 

Οι ίδιοι οι αγρότες που οργανώνουν το συλλαλητήριο αναφέρουν ότι δεν θα μπορούσαν να μεταβούν περισσότερα τρακτέρ, αφενός λόγω της απόστασης και του μεγάλου κόστους μεταφοράς κι αφετέρου, επειδή στόχος τους δεν είναι να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κίνηση στο κέντρο της πρωτεύουσας και, όπως ενημερώθηκαν, ο μέγιστος αριθμός που μπορούν να σταθμεύσουν στην Πλατεία Συντάγματος είναι 170 τρακτέρ.

Στο συλλαλητήριο θα γίνουν ομιλίες από εκπροσώπους των αγροτών και των μπλόκων που θα βρίσκονται εκεί και τα τρακτέρ θα παραμείνουν όλο το βράδυ στο σημείο. 

«Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Θα πάμε συντεταγμένα στην Αθήνα, θα μείνουμε ένα βράδυ και θα αποχωρήσουμε επίσης συντεταγμένα», δήλωσε από το μπλόκο της Νίκαιας, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Πληροφορίες της Voria αναφέρουν πως το συλλαλητήριο της Τρίτης θα είναι η κορύφωση των αγροτικών κινητοποιήσεων και μετά από αυτό οι αγρότες θα επιστρέψουν στα χωριά τους, ολοκληρώνοντας τις κινητοποιήσεις.

«Φτάσαμε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, γίναμε δεκτοί από τον πρωθυπουργό. Κοινοποιήσαμε τα προβλήματά μας στα ανώτερα κλιμάκια. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι τώρα η επίλυσή τους. Αν δεν δοθούν λύσεις, οι Ευρωεκλογές είναι κοντά», λένε χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά της κυβέρνησης ξεκαθαρίζεται πάντως πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω παροχές, κάτι που επισήμανε και στον εβδομαδιαίο απολογισμό του, το πρωί της Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε σχετικάΜητσοτάκης για αγρότες: Στεκόμαστε δίπλα τους λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας

Με λεωφορεία και ΙΧ αναχωρούν οι Μακεδόνες αγρότες

Από την Ξάνθη και τη Δράμα μέχρι την Καστοριά και την Ήπειρο οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και συνεχώς μισθώνονται λεωφορεία για να μεταφέρουν τους αγρότες στην Αθήνα. 
Δύο λεωφορεία θα αναχωρήσουν νωρίς το πρωί της Τρίτης από τις Σέρρες και άλλα δύο από περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης (βασιλικά, Επανομή, κ.ά.), ενώ μεγάλη είναι η προσέλευση αγροτών από τα Μάλγαρα και τις γύρω περιοχές, όπως και από το μπλόκο Δερβενίου. Από τον θεσσαλικό κάμπο μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχαν κλείσει 50 λεωφορεία και οι συμμετοχές συνεχιζόταν. 

Με πρωτοβουλία επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης της ελιάς στη Χαλκιδική μισθώνονται λεωφορεία, τα οποία θα αναχωρήσουν από τα Μουδανιά με προορισμό την Αθήνα. 
Μέχρι στιγμής, έχουν γεμίσει τουλάχιστον τρία λεωφορεία και οι αγρότες της περιοχής θεωρούν ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων θα αυξηθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρηματίες θα μισθώσουν όσα χρειαστεί προκειμένου να συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης, όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες από την περιοχή.