Skip to main content

Και το Κατάρ στο λόμπινγκ για την ανακεφαλαιοποίηση

Και ο πρωθυπουργός του Κατάρ προστέθηκε τις τελευταίες μέρες, στην ομάδα των ξένων επενδυτών που κάνουν λόμπινγκ στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη.

Και ο πρωθυπουργός του Κατάρ προστέθηκε τις τελευταίες μέρες, όπως πληροφορείται η Voria.gr, στην ομάδα των ξένων επενδυτών που κάνουν λόμπινγκ στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη υπέρ μιας "λελογισμένης", από πλευράς ύψους, ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών (Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank).

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι του team ηγείται ο Πρεμ Γουάτσα (της Fairfax) και συμμετέχουν πράγματι ορισμένα πολύ γνωστά ονόματα (Ρος, Πόλσον κα) παγκοσμίως στην επενδυτική αγορά.

Οι παραπάνω βρίσκονται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση στη Φρανκφούρτη, υποστηρίζοντας το "καλό" σενάριο, που κάνει λόγο για συνολικές αυξήσεις της τάξης των 7 - 8 δισ ευρώ. Ως γνωστόν, το "κακό" σενάριο κάνει λόγο για 15 - 20 δισ ευρώ και πλήρη κρατικοποίηση για διάστημα 4 - 5 μηνών. Ωστόσο, προβλέπει και option υπέρ των παλιών μετόχων, όταν γίνει η επαναιδιωτικοποίηση των τεσσάρων ομίλων.

Στην ιστορία αυτή "παίζονται" 26 δισ ευρώ, τα οποία έβαλαν οι παλιοί μέτοχοι (σσ και κυρίως το Δημόσιο) σε δύο φάσεις και σήμερα έχουν ...εξαυλωθεί. Οι ζημίες υπολογίζονται στο 93%. Για κάποιους από τους παραπάνω fund managers πάντως η όλη ιστορία δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά και πρεστίζ. Για τον Γουάτσα, για παράδειγμα, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα στο προφίλ που καλλιεργεί στον Καναδά και όχι μόνο (σσ σε ό,τι αφορά στα λεφτά που χάνει, υπολογίζονται στα περίπου 500 εκατ ευρώ).