Skip to main content

Δύο κρίσιμες ημερομηνίες για την ελληνική οικονομία

Στις 27 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένο τελικώς να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας. Και στις 29 θα πρέπει να ξεκινήσουν οι....

Στις 27 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένο τελικώς να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας. Και στις 29 θα πρέπει να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Πρόκειται για δύο πολύ κρίσιμες ημερομηνίες για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, καθώς από αυτές θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η πορεία της χώρας στο δρόμο προς την έξοδο από την κρίση.

Η απεργία των συμβολαιογράφων, που συνεχίζεται, αποτελεί αυτή τη στιγμή τον βασικό πονοκέφαλο της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί ο κίνδυνος να αναβληθούν οι πλειστηριασμοί είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Οι θεσμοί, ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης ούτε κατά μια μέρα. Και ότι στις 29 Νοεμβρίου οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση. Αλλιώς κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα όλο το αφήγημα της επόμενης μέρας.

Τι άλλο κρύβεται; Η απειλή μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών καθώς βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Γι αυτό και πιέζουν οι δανειστές, με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση. Και γι αυτό αναζητούνται άμεσα λύσεις, όπως, για παράδειγμα, την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου σε δικαστές αντί συμβολαιογράφων, ώστε να διασφαλίζεται και να θωρακίζεται η διεξαγωγή της διαδικασίας.