Skip to main content

Κατρούγκαλος: Καμία υποχώρηση σε θέματα αρχών στη διαπραγμάτευση

Ο λόγος που δεν κλείνει η αξιολόγηση είναι η αμφιθυμία του ΔΝΤ και οι παράλογες απαιτήσεις του, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση σε θέματα αρχών σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων σε σχέση με τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις για να υπάρξει ένα περίγραμμα συμφωνίας άμεσα, ώστε να μη χαθεί η προθεσμία της 20ης Φεβρουαρίου. Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση σε «θέματα αρχών», τονίζοντας ωστόσο πως η Αθήνα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει επ' άπειρον παράταση των διαπραγματεύσεων, καθώς ο βασικός στόχος είναι η χώρα να ενταχθεί σύντομα στην ποσοτική χαλάρωση.

Επιπλέον, ανέφερε πως η Επιτροπή έχει αναλάβει ένα «σημαντικό υποβοηθητικό ρόλο», σημειώνοντας πως εάν η διαπραγμάτευση γινόταν μόνο με τους Ευρωπαίους, η αξιολόγηση θα είχε κλείσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ πρόσθεσε ότι «ο λόγος που δεν κλείνει η αξιολόγηση είναι η αμφιθυμία του ΔΝΤ» και οι «παράλογες απαιτήσεις» του να ανοίξουν θέματα που έχουν κλείσει σε προηγούμενη φάση, όπως το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στο Ευρωκοινοβούλιο με Έλληνες ευρωβουλευτές, αλλά και με την ηγεσία των δυνάμεων της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς και στη συμμετοχή του ως παρατηρητή σε συνάντηση σοσιαλιστών υπουργών χωρών της ΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκε η «διαφαινόμενη αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη», σε συνέχεια της διάσπασης του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Κεντροδεξιάς.