Skip to main content

ΕΕΘ: Ανησυχία από τις προεκλογικές εξαγγελίες για επιπλέον επιβάρυνση των Ελεύθερων Επαγγελματιών

Πώς σχολιάζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο τη χθεσινή τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου

«Το ΕΕΘ δεν επιτρέπει ούτε θα επιτρέψει σε κανέναν να παίζει με τις τύχες και τη νοημοσύνη των επαγγελματιών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει, «η πρόσφατη τηλεοπτική δήλωση του κ. Κατρούγκαλου για επιστροφή του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και  σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά, εάν το κόμμα του αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης:

Προεκλογικές εξαγγελίες για επιπλέον επιβάρυνση των Ελεύθερων Επαγγελματιών μόνο ανησυχία προκαλούν
Οι προεκλογικές εξαγγελίες κομματικών στελεχών για επαναφορά μέτρων που επιβάρυναν τους επαγγελματίες, μόνο ανησυχία μπορεί να μας προκαλέσει.

Η πρόσφατη τηλεοπτική δήλωση του κ. Κατρούγκαλου για επιστροφή του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και  σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά, εάν το κόμμα του αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, καθώς θα αποτελέσει ένα επιπλέον οικονομικό πλήγμα στα πολλά που έχουν αθροιστεί.

Το ΕΕΘ δεν επιτρέπει ούτε θα επιτρέψει σε κανέναν να παίζει με τις τύχες και τη νοημοσύνη των επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν υποστεί το σύνολο των πληγμάτων από τις πρόσφατες κρίσεις τις οποίες αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το ασφαλιστικό είναι ένα από τα κορυφαία θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί η επόμενη κυβέρνηση και σίγουρα η επιστροφή σε μέτρα του παρελθόντος τα οποία επιβάρυναν τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν μπορεί να αποτελέσουν μέρος της λύσης παρά μόνο του προβλήματος. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν είναι οποιοδήποτε κομματικό στέλεχος, έχει διατελέσει Υπουργός  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Επομένως είναι σίγουρο πως γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους, μεγάλο ποσοστό του οποίου είναι οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο κατά την τριετία 2020-2022, οι οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 21,72%.

Την ίδια στιγμή όσο βολική και να φαίνεται η πλήρης ανάληψη της ευθύνης από τον κ. Κατρούγκαλο με την δικαιολογία ότι εξέφραζε "προσωπική άποψη", θέλουμε να τονίσουμε πως αυτό προσβάλλει τη νοημοσύνη των επαγγελματιών μελών μας. Ο πρώην Υπουργός τη δήλωση αυτή την πραγματοποίησε δημόσια ενώ βρισκόταν σε τηλεοπτικό πάνελ σε προεκλογική του εμφάνιση, ώστε να ενημερώσει τον λαό για τις προτάσεις και  το πρόγραμμα του κόμματος που εκπροσωπούσε.

Μπορεί να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης πρώτιστο μέλημα μας είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων των ελεύθερων επαγγελματιών, ανεξαρτήτως κομμάτων και χρωμάτων.