Skip to main content

Κατρούγκαλος: Είμαστε στην πιο δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης

Η Ελλάδα έγινε δέκτης παράλογων απαιτήσεων από το ΔΝΤ, τόνισε σε ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Την ανάγκη της συμβολής του κράτους και του υπουργείου Εξωτερικών στην επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσω της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων επεσήμανε σε δήλωση του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης του ΣΘΕΒ που διοργανώθηκε στην Λάρισα με θέμα «Η Εθνική εξωτερική πολιτική για την διπλωματία των εξαγωγών.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως «σκοπός όλων είναι να ξανά ξεκινήσει η οικονομία», επισημαίνοντας πως καθώς «βελτιώνονται οι αριθμοί, θα πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται και η καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Η εξαγωγική τάση της οικονομίας μας πρέπει να αναπτυχθεί, για να μπορέσει συνολικά η οικονομική μας μηχανή να πάρει μπροστά»

Σε σχέση με την συμβολή του υπουργείου στην στήριξη των ιδιωτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός είπε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, πως «θέλουμε στο υπουργείο Εξωτερικών να έχουμε ενιαία φωνή στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας, για να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να προωθήσουμε τις αναγκαίες συνέργειες των ιδιωτικών επιχειρήσεων με τις κρατικές υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε αυτό τον στόχο».

«Η Ελλάδα έγινε δέκτης παράλογων απαιτήσεων από το ΔΝΤ» δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως στις διαπραγματεύσεις αυτές, η Ελλάδα έγινε δέκτης παράλογων απαιτήσεων από το ΔΝΤ, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα τίμιο συμβιβασμό, που είχε σε βασικό χαρακτηριστικό, ότι όποια μέτρα και αν παρθούν, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα έχει επιπλέον ούτε 1 ευρώ μέτρα λιτότητας»

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης και σημασία έχει πως αυτό θα αποτυπωθεί στα τελικά μέτρα. Μέτρα και αντίμετρα που θα ψηφιστούν μαζί, θα ισχύσουν από το 2019 και θα επιδιώξουμε να προστατεύσουμε οπωσδήποτε τους αδύναμους, τα κατώτερα και μεσαία στρώματα και να δώσουμε τελικώς την ανάσα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Για το θέμα του ασφαλιστικού, ο κ Κατρούγκαλος τόνισε επίσης πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ήταν αναγκαία και αποτελεί τομή για τη χώρα.

«Ακούσαμε από την ΕΣΕΕ και τους εμπόρους, να λένε πως πάνω από το 80% των εμπόρων είχαν λιγότερες εισφορές, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έγιναν και από τα Επιμελητήρια. Συνεπώς η μεταρρύθμιση αυτή είναι μια μεταρρύθμισή τομή, γιατί επιβάλλει ίδιους κανόνες για όλους, και συνδυάζεται και με μια κοινωνική διάσταση, την εθνική σύνταξη» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.