Skip to main content

Ιατρικός Σύλλογος: Ανόητη μόδα το «αντιεμβολιαστικό κίνημα»

Ενημερωτική καμπάνια, υπό τον τίτλο «εμβολιάΖΩ», από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης το Σάββατο, 13 Μαΐου στην πλατεία Αριστοτέλους.

Πιο αναγκαία από ποτέ φαίνεται πως είναι σήμερα η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, καθώς τα τελευταία χρόνια, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, παρατηρείται έξαρση του «αντιεμβολιαστικού κινήματος». Γονείς που για διάφορους λόγους αμφισβητούν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, είτε να κάνουν επιλεκτικά κάποια από τα εμβόλια, είτε να καθυστερούν τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς και να μην τους εκτελούν στην ώρα τους.

Για το λόγο αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προχωρά στη διεξαγωγή ενημερωτικής καμπάνιας, με εκδήλωση, υπό τον τίτλο «εμβολιάΖΩ», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Μαΐου, στην πλατεία Αριστοτέλους, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της καμπάνιας, δημιουργήθηκε μια εφαρμογή για smartphones, η οποία περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες, απαντά σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα εμβόλια και επιδιώκει να αποτρέψει τους γονείς από το να παρασυρθούν από μια «ανόητη μόδα».

Ποιοι είναι, όμως οι παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του anti-vaccination movement, γύρω από το οποίο αναπτύσσεται ένας μεγάλος διάλογος τα τελευταία χρόνια; Όπως αναλύθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου για την καμπάνια του Ιατρικού Συλλόγου, οι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να παρασυρθεί από αυτό το επικίνδυνο κίνημα, ποικίλλουν. Ο επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Ανταχόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τα εμβόλια έγιναν θύματα του εαυτού τους».

Από τη στιγμή, δηλαδή, που η ανθρωπότητα κατόρθωσε χάρη στα εμβόλια να απαλλαχθεί από ορισμένα νοσήματα, πλέον τα υποτιμά. «Πια δεν βλέπουμε δίπλα μας ασθένειες όπως ο ιλαράς, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα. Εάν ο κόσμος έβλεπε τέτοια περιστατικά, θα έτρεχε να εμβολιαστεί», τονίζει ο κ. Ανταχόπουλος. Ασφαλώς, το ότι δεν έχουμε επίγνωση των ασθενειών, δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστούν ξανά. Όπως λέει ο ίδιος, «εάν τα ποσοστά εμβολιασμού κατέβουν κι άλλο, είναι πολύ πιθανό οι ασθένειες να μας θυμηθούν ξανά και να εκδηλωθούν πολύ σοβαρές επιδημίες».

Ένας ακόμη παράγοντας, σύμφωνα με τον κ. Ανταχόπουλο, είναι η ευρεία χρήση του ίντερνετ και η ευκολία με την οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να αναρτά την άποψή του, με αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση. Επιπλέον, στην αμφισβήτηση κατά των εμβολίων συμβάλλει η «γενικότερη κρίση αξιοπιστίας, απέναντι στο κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες», αναφέρει ο καθηγητής. Τέλος, πολύς κόσμος τυχαίνει να παρασύρεται λόγω των πολλών μορφών εναλλακτικής ιατρικής που γίνονται μόδα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, έσπευσε να τονίσει την προσοχή που πρέπει να δοθεί στο ζήτημα: «Ό,τι λέγεται σήμερα και στο πλαίσιο της καμπάνιας, λέγεται επώνυμα. Οποιαδήποτε άποψη τοποθετείται κατά των εμβολίων, εκτός από ανεύθυνη και επικίνδυνη, είναι και ανώνυμη και δεν στηρίζεται επιστημονικά», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ως «το μεγαλύτερο επίτευγμα της ιατρικής», χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς ο Νίκος Καρανταγλής, μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ ο Θεόδωρος Αγοραστός, πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας HPV, επεσήμανε από την πλευρά του ότι χάρη στα εμβόλια, τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ο μέσος όρος ζωής στον δυτικό κόσμο, ενώ βελτιώθηκαν δραστικά τα επίπεδα υγείας στον τρίτο κόσμο. Ο κ. Αγοραστός «έδειξε» με τα λεγόμενά του τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους ευρέως αναγνωρισμένους φορείς, ως τους πλέον αρμόδιους για να παρέχουν την έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με την καταλληλότητα των εμβολιασμών. «Η καλύτερη συμβουλή προς τους γονείς είναι να παραπέμπονται σε αυτούς τους οργανισμούς για έγκυρη γνωμοδότηση σχετικά με αυτό το τόσο καίριο ζήτημα», καταλήγει ο κ. Αγοραστός.