Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καμπανάκι Σημίτη για τις τράπεζες-Τι είπε για τις Πρέσπες

Σκληρή κριτική του πρώην πρωθυπουργού για τους χειρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία, αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ένα διαρκές σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης  ήταν η ομιλία του πρώην  πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη απόψε στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το «Δίκτυο Σύγχρονων Δημοκρατών».

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η εικόνα της χώρας μας ακολουθεί διαρκώς και συστηματικά μια καθοδική πορεία. Ως κύρια υπεύθυνη για αυτό κατέστησε την κυβέρνηση η οποία όπως είπε έχει ως κύριο στόχο την εξουσία.

«Εφαρμόζει πολιτικές όχι για όλους τους Έλληνες αλλά για τη δημιουργία ενός στρώματος οπαδών της. Είναι μια δημαγωγική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση χωρίς αρχές που ανάλογα με την περίσταση αλλάζει και τη θεματολογία της», υπογράμμισε.

Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι με την οικονομική πολιτική της θέλει να εξασφαλίσει ποσά για να μοιράζει δεξιά και αριστερά για να προσελκύσει ψηφοφόρους.



«Η χώρα δεν έχει ανάγκη ένα κυβερνητικό κόμμα που να μοιράζει χρήματα σε όποιον του αρέσει. Η χώρα έχει ανάγκη από δημιουργία. Η δημιουργικότητα δεν ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι καθυστερεί την τακτοποίηση των «κόκκινων» δανείων γιατί δεν θέλει να χάσει ψηφοφόρους. Οι τράπεζες, όπως είπε, έχουν χάσει ένα μεγάλο ποσοστό των κεφαλαίων τους και επισήμανε τον κίνδυνο να καταρρεύσουν, με αποτέλεσμα να χάσουν οι καταθέτες τα λεφτά τους.

Αναφερόμενος στην τακτική την οποία  ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι των αντιπάλων της είπε ότι διάλογος με τη σημερινή κυβέρνηση δεν είναι δυνατός, καθώς, όπως τόνισε, «ταχύτατα η ανταλλαγή απόψεων παίρνει τη μορφή ύβρεων σε όσους την αμφισβητούν αλλά και απειλούν για δικαστικές διώξεις».

Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε ονομαστικά στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο για τον οποίο είπε μάλιστα ότι προέρχεται από την άκρα δεξιά, κατηγορώντας τον ότι «επισημαίνει παράνομες πράξεις μόνο για όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, παράνομες πράξεις που μόνο ο ίδιος φαντάζεται».

Αναφερόμενος στους μελλοντικούς στόχους που πρέπει να έχει η χώρα ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να περιοριστεί η σημερινή απόλυτη εξάρτηση από την ΕΕ, το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Χρειάζεται μια νέα διαπραγμάτευση, με την Ευρωπαϊκή Ένωση με πρώτο στόχο τη μείωση των ετήσιων πλεονασμάτων.

Μιλώντας για το θέμα των Σκοπίων είπε ότι «η συγκεκριμένη διαφορά έπρεπε να λυθεί, ήταν προς το συμφέρον μας να λυθεί». Κατηγόρησε την κυβέρνηση όμως ότι αντί να συνεννοηθεί με τα άλλα κόμματα, προχώρησε μόνη της θέλοντας να επιδείξει ότι αυτή πέτυχε εκεί που οι άλλοι είχαν αποτύχει. «Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν μία μη ικανοποιητική λύση.»

Αναφερόμενος τέλος στις βασικές κατευθύνσεις που πρέπει να έχει το πρόγραμμα ενός προοδευτικού κόμματος, μίλησε για δραστικό περιορισμό της δραστηριότητας ως προς την ελληνική οικονομία, μείωση της φορολογίας, επανεξέταση του ασφαλιστικού συστήματος, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη.



Στη μοναδική αναφορά που έκανε για το χώρο της Κεντροαριστεράς ο κ. Σημίτης ζήτησε να υπάρξει συσπείρωση όλων αυτών των δυνάμεων στο πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής.

«Παρά τις διαφορετικές απόψεις και την κριτική για τη μέχρι τώρα πορεία του ΚΙΝΑΛ, θα πρέπει να συσπειρωθούμε γύρω από αυτό ώστε να μην αφήσουμε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να εξοβελίσουν την κριτική γνώμη και να ισοπεδώσουν τις άλλες απόψεις»

Τέλος κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σημίτης κάλεσε το ακροατήριο να στηρίξει την υποψηφιότητα του Χρήστου Παπαστεργίου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το παρών έδωσαν οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή , ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης , ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμαρχος Θέρμης Θοδωρος Παπαδόπουλος, πρώην στελέχη των κυβερνήσεων του (Πασχαλίδης, Τζιόλας, Πάχτας, Μαγκριώτης), ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Σάκης Αρναούτογλου και άλλοι.