Skip to main content

Το Ισραήλ συμμετέχει στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με δυο ταινίες

Ποιες είναι οι δύο ταινίες

Με δύο ταινίες συμμετέχει το Ισραήλ στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η πρώτη είναι το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ταμπού: το σινεμά του Άμος Γκούτμαν», του Shauly Melamed.

Αναφέρεται στον Άμος Γκούτμαν, που όσο ζούσε, ήταν το μαύρο πρόβατο για το διαβόητα συντηρητικό ισραηλινό κινηματογραφικό κατεστημένο. Ήταν ένας μετανάστης από τη Ρουμανία που δεν βρήκε ποτέ πραγματικά τη θέση του στη νέα του πατρίδα. Ήταν ένας ομοφυλόφιλος που γύρισε τις πρώτες ταινίες της χώρας με αυτό το θέμα. Ήταν ένας καλλιτέχνης που ήθελε να κάνει ταινίες για μια μειοψηφία, όχι για τις μάζες. Αλλά ήθελε επίσης να κάνει ταινίες που να αφορούν και τον υπόλοιπο κόσμο, όχι μόνο το Ισραήλ − έργα που ίσως ο Ντέρεκ Τζάρμαν ή ο Πέδρο Αλμοδόβαρ να έβλεπαν τυχαία και να τα καταλάβαιναν, ενώ χρωμάτισε ακόμη και τις πιο ιερές στιγμές της ιστορίας του Ισραήλ με «καμπ» πινελιές. Ήταν τολμηρός, αλλά πρόλαβε να γυρίσει μόνο τέσσερις ταινίες πριν πεθάνει από AIDS. Το Ταμπού αποτελείται από αποσπάσματα της τελευταίας του συνέντευξης.

Η ταινία προβάλλεται τη Δευτέρα στις 17:00 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη και την επόμενη μέρα στις 23:00 στον κινηματογράφο Μακεδονικόν, καθώς και στις online προβολές του Φεστιβάλ.

Η δεύτερη συμμετοχή του Ισραήλ, είναι με την ταινία «Κηλίδες φωτός», του Adam Weingrod, μιλά για τον Νταν, που μετά από 25 χρόνια τυφλότητας έχει την ευκαιρία να δει τη γυναίκα και τα παιδιά του για πρώτη φορά - μπορεί όμως και για τελευταία...

Προβάλλεται διαδικτυακά, καθημερινά από τις 13:00 έως τις 21:00 σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.