Skip to main content

Δικαστής μπλόκαρε τις απελάσεις του Τραμπ, χάος στα αεροδρόμια

Η δικαστική αναστολή που διέταξε η Άν Ντόνελι μπλοκάρει εν μέρει το διάταγμα, αλλά έχει σαν αποτέλεσμα τη μη απέλαση όποιου κρατείται σε αεροδρόμιο.

Μία ομοσπονδιακή δικαστής, η Άν Ντόνελι, διέταξε την κατεπείγουσα αναστολή του διατάγματος Τραμπ για την κράτηση ή και απέλαση όσων φτάνουν στις ΗΠΑ από επτά μουσουλμανικές χώρες, το οποίο προκάλεσε χάος στα αεροδρόμια της χώρας (δείτε αναλυτικότερα εδώ).

Η δικαστική αναστολή μπλοκάρει μόνο εν μέρει το διάταγμα στο σύνολό του, καθώς η δικαστής δεν έβγαλε ετυμηγορία για τη συνταγματικότητά του. Ωστόσο, έχει σαν αποτέλεσμα τη μη απέλαση όποιου κρατείται σε αεροδρόμια της χώρας.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν είναι μία πλήρη ευκαιρία να το σκεφτεί αυτό», είπε η δικαστής. Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για τον νέο πρόεδρο, όπως επισημαίνουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Ντόνελι αποφάσισε ότι οι απελάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν «ανεπανόρθωτη βλάβη» στους ενάγοντες, αν τους έστελναν πίσω στις χώρες στις οποίες είχαν δεχθεί απειλές. Επίσης σημείωσε ότι οι ενάγοντες είχαν βίζα και ήδη είχε εγκριθεί η είσοδός τους στις ΗΠΑ, μία χώρα στην οποία θα έμπαιναν χωρίς πρόβλημα μόλις δύο ημέρες νωρίτερα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εντολή να σταματήσει η υποδοχή ταξιδιωτών από επτά χώρες που είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμανικές. Συγκεκριμένα, απαγόρεψε την είσοδο σε πολίτες από το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, το Σουδάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία και την Υεμένη για 90 ημέρες, ενώ ανέστειλε για 120 ημέρες το προσφυγικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Η απόφασή του αυτή προκάλεσε διαμαρτυρίες σε δεκάδες αεροδρόμια σε όλη τη χώρα. Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο JFK αλλά και σε άλλα (δείτε εδώ).

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, διαβεβαίωσε χθες  ότι «δεν συμφωνεί» με την επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση και την αναστολή του προγράμματος υποδοχής προσφύγων που προώθησε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Πληροφορίες από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούν για πιθανή αναδίπλωση της κυβέρνησης μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και επικαλούνται αξιωματούχο από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ του Σαββάτου, είπε ότι θα επιτραπεί η επανείσοδος στη χώρα σε όσους το απαγόρεψε το διάταγμα Τραμπ. Μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας ανέφερε ότι όσοι έχουν πράσινη κάρτα και προέρχονται από τις 7 χώρες στις οποίες έκλεινε την «πόρτα» η προεδρική απόφαση, θα μπορούσαν να μπουν στις ΗΠΑ με ειδική άδεια. Δεν είναι ξεκάθαρο, όπως αναφέρει το Associated Press, αν θα χορηγηθούν άλλες πράσινες κάρτες. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά.