Skip to main content

Στις ΗΠΑ κρατούν πρόσφυγες στα αεροδρόμια, μετά το διάταγμα Τραμπ

Οι πρόσφυγες που πετούσαν προς την Αμερική όταν υπεγράφη το διάταγμα, με το που προσγειώθηκαν συνελήφθησαν και κρατούνται στο αεροδρόμιο.

Σε άμεση ισχύ, ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, τέθηκε το διάταγμα του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για κλείσιμο των αμερικανικών συνόρων στους πρόσφυγες και σε μουσουλμάνους μετανάστες

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρουν οι New York Times, οι πρόσφυγες που πετούσαν προς την Αμερική όταν υπεγράφη το διάταγμα, με το που προσγειώθηκαν συνελήφθησαν και κρατούνται στο αεροδρόμιο.

Οπως σημειώνουν οι Νew York Times, προς το παρόν είναι ασαφές πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται στα αεροδρόμιο και σε άλλες πύλες εισόδου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στο αεροδρόμιο Κένεντι κρατούνται δύο Ιρακινοί, πουι έφθασαν με διαφορετικές πτήσεις.

Οπως αναφέρει το CNN στους δύο Ιρακινούς είχε χορηγηθεί βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ και οι δικηγόροι τους κατέθεσαν ήδη μήνυση κατά του Ντόναλντ Τραμπ και της κυβέρνησής του. Στη μήνυση αναφέρεται οι δύο άνδρες είχαν τη νόμιμη δυνατότητα να εισέλθουν στις ΗΠΑ, αλλά συνελήφθσηαν λόγω του εκτελεστικού διατάγματος που υπέγραψε ο Τραμπ την Παρασκευή. Οι δικηγόροι των δύο Ιρακινών ζητούν ακρόαση καθώς όπως λένε η κράτηση των πελατών τους είναι παράνομη αφού είχαν έγκυρη βίζα.

Οι δικηγόροι των δύο Ιρακινών, μάλιστα, προτίθενται να καταθέσουν μήνυση για λογαριασμό και άλλων προσφύγων.

Οι δικηγόροι ανέφεραν ακόμη ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους πελάτες τους και ότι σημειώθηκε ένταση όταν προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν.

«Με ποιον πρέπει να μιλήσω» ρώτησε ένας εκ των δικηγόρων. «Με τον κ. Πρόεδρο» απάντησε ο υπάλληλος της υπηρεσίας Τελωνείων και Συνόρων. «Καλέστε τον κ. Τραμπ», προσέθεσε.

Η διάταξη που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ με την οποία απαγορεύεται η είσοδος όλων των προσφύγων στις ΗΠΑ για 120 ημέρες, σημειώνουν οι New York Tims, δημιούργησε νομικό κενό για όσους ήταν στο δρόμο προς την Αμερική και πανικό στις οικογένειές τους που τους περίμεναν.

Οι δικηγόροι των δύο Ιρακινών δήλωσαν ότι ο ένας εξ' αυτών είχε εργαστεί για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ιράκ για 10 χρόνια και ο άλλος ερχόταν στις ΗΠΑ για να συναντήσει την σύζυγό του που εργάζεται για αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία και τον γιο τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο Ιρακινοί έφθασαν στις ΗΠΑ με διαφορετικές πτήσεις.

H Εgypt Air δεν επιβίβασε 5 άτομα σε πτήση προς Νέα Υόρκη

Εντωμεταξύ, στο ίδιο πλαίσιο, λόγω του διατάγματος Τραμπ, απαγορεύτηκε σήμερα η επιβίβαση πέντε επιβατών από το Ιράκ και ενός από την Υεμένη σε πτήση της EgyptAir που αναχωρούσε από το Κάιρο με προορισμό τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πηγές στο αεροδρόμιο του Καΐρου που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι αρχές σταμάτησαν τους επιβάτες, που είχαν φθάσει τράνζιτ στο αεροδρόμιο του Καΐρου, και τους ανακατεύθυναν σε πτήσεις με προορισμό τις χώρες καταγωγής τους παρότι κατείχαν άδειες εισόδου που ήταν σε ισχύ, ανέφεραν οι πηγές.